Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Φορτώνουν τα σπασμένα του κεφαλαίου στις πλάτες του λαού

Αμεσα συνδεδεμένο με το υπό διαμόρφωση τρίτο μνημόνιο το νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή
Αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την υπό διαμόρφωση νέα δανειακή σύμβαση και βέβαια με το τρίτο μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει, είναι το νομοσχέδιο με τοδεύτερο πακέτο των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και το οποίο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, με τη γνωστή απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Υλοποιώντας όσα συμφωνήθηκαν στην Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης προωθεί την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ για την «εξυγίανση» και την ενίσχυση των τραπεζών, καθώς και το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον οποίο περιλαμβάνονται και μέτρα επιτάχυνσης των πλειστηριασμών και μάλιστα με τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους (ειδικά για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, βλ. το άρθρο στις σελ. 6-7).
Την ίδια ώρα, τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες απογειώνονται σε νέα ύψη, σε μια εξέλιξη που φέρνει προ των πυλών την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων με «φρέσκα» κεφάλαια και μάλιστα σε συνδυασμό με τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης, που επίσης θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού, θα καθοριστεί και από τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για τη διάσωση και «εξυγίανση» των τραπεζικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: