Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Αποφάσεις Δημοτικής Κοινότητας Γαλάτιστας




Κατά την χθεσινή (24/7/2015) του συνεδρίαση η Δ.Κ. Γαλάτιστας πήρε τις παρακάτω αποφάσεις σε βασικά θέματα: (Μόνο τρις παρόντες, ίσα ίσα για απαρτία, Ας όψονται τα πανηγύρια και οι αγροτικές ασχολίες)
Α. Αποφάσισε την συγκρότηση ομάδας εθελοντών για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πυρκαγιές, πλημμύρες) καθώς και ομάδων για καθαριότητα, δεντροφύτευση κ.λ.π.) Από πλευράς νεολαιίστικων συλλόγων παρασχέθηκε η διαβεβαίωση ότι θα συνδράμουν όσο μπορούν περισσότερο.
Β. Αποφασίστηκε να χαραχθεί αντιπυρική ζώνη από τη θέση Κορυφή-Βουνό μέχρι την δεξαμενή του Αγίου Προδρόμου.
Πιστεύουμε πως αν διανοιγεί κάπως και βελτιωθεί ο δρόμος που βρίσκεται πάνω από το χωριό εκτός από την αντιπυρική προστασία θα γίνει και ένας δρόμος «περιφερειακός».
Γ. Αποφασίστηκε αξιοποίηση των πηγών του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου.
Η βρύση του Αγίου Γεωργίου 
Η αξιοποίηση θα έχει διπλό σκοπό. Κατά πρώτον να αξιοποιηθεί το πόσιμο νερό – παλιότερα τα νερά και των δύο πηγών πηγαίνανε σε δεξαμενή και στη συνέχεια στο δίκτυο- και κατά δεύτερον να γίνει κατά κάποιον τρόπο μικρό φράγμα κάτω από το χωριό έτσι ώστε το νερό που τρέχει από τις βρύσες να αξιοποιηθεί για το πότισμα των κήπων – να τους ξαναζωντανέψουμε βρε παιδιά- όπως παλιότερα.




Εδώ ας κάνουμε μια αναδρομή στο χθες.
αα. Το νερό από τον Άγιο Δημήτριο έτρεχε από την αυλακάρα – είναι ο κατήφορος από την βρύση του Αγίου Δημητρίου προς τον δημόσιο δρόμο και εν μέρει μέσα από σπίτια πήγαινε πρώτα στον  ντουχιό από τον νερόμυλο κάτω από τον Πύργο και στην συνέχεια και στους άλλους 3 και στη συνέχεια ποτίζονταν οι κήποι της περιοχής.
Η νότια πλευρά της βρύσης του Αγίου Δημητρίου

Η Δυτική πλευρά της Βρύσης

Η "ΑΥΛΑΚΑΡΑ¨"
αβ. Το νερό από τον Άγιο Γεώργιο. Δεξιά και αριστερά από την γούρνα που έπεφτε το νερό υπήρχαν άλλες δυο γούρνες(Αυτές μπαζώθηκαν και φυτεύτηκαν λουλούδια). Από την δεξιά πλευρά το νερό κάτω από το δρόμο και μέσα από τα σπίτια πήγαινε κι αυτό στον πύργο και από κει στους νερόμυλους.

ΤΣΙΑΡΣΙ (Ο δρόμος από Αγιο Γεώργιο προς Δυτικά. Το νερό κυλούσε μέσα στο δρόμο και κολυμπούσαν ακόμα και πάπιες)

Από την γούρνα τις αριστερής πλευράς το νερό, κάτω από τον «κήπο» της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου πήγαινε στον «ΠΟΤΑΜΟ». Και πήρε την ονομασία έτσι γιατί εκεί πλένανε τα βαριά ρούχα οι γυναίκες και μάλιστα τα «κοπανούσανε» στις τρις πέτρες- υπάρχουν και σήμερα- για να φύγουν οι πολλές βρωμιές.
Η αριστερά πλευρά του "ΠΟΤΑΜΟΥ".Διακρίνονται οι πέτρες που κοπανούσανε τα ρούχα)

Ο "ΠΟΤΑΜΟΣ". Οι γούρνες του γεμάτες σκουπίδια και στάσιμα νερά)

Το νερό της δεξιάς πλευράς όπως το βλέπουμε πήγαινε από τον λάκκο μπροστά από του Σακκά το σπίτι – έχει γίνει δρόμος πλέον- και συνέχιζε τη ρεματιά που υπήρχε μπροστά από το σημερινό Κέντρο νεότητας και κατέληγε
Ο δρόμος μπροστά από του ΣΑΚΚΑ το σπίτι. Από τη δεξιά γωνία ξεκινούσε λάκκος  που έφευγε το νερό.
στ’ ΠΡΑΤΣΙΟΛΑ ΤΟΥ ΛΑΚΚΟΥ» και στη συνέχεια ποτίζονταν οι κήποι που πολλές φορές έφτανε και μέχρι τα ΚΑΠΑΚΙΝΑ και ΓΙΡΟΥΖΑΧ’ ΚΑΡΕΣ.
Το νερό από της αριστεράς πλευράς έτρεχε στο ΤΣΑΡΣΙ και πήγαινε και πότιζε τα κήπια που βρίσκονταν στη δυτική πλευρά του χωριού .
Δ. Αποφασίστηκε η υδρομάστευση του νερού που υπάρχει στη θέση  «Π΄ΓΙΑΔΑΚ’»


Το κτίσμα στο "Π'ΓΙΑΔΑΚ΄" Όπως είναι σήμερα μετά την διαμόρφωση από τον σύλλογο κυνηγών με δικά τους έξοδα

"Π΄ΓΙΑΔΑΚ'" όπως το είχαμε καταντήσει

Πρέπει να πούμε εδώ πως ο χώρος αυτός άρχισε και αξιοποιείται από τον κυνηγητικό σύλλογο και πράγματι χαίρεσαι να πηγαίνεις για περίπατο. Και πράγματι όπως μας είπε ο πρόεδρος του Γιάννης Σιμώνης κάθε απόγεμα γεμίζει από φωνές μικρών παιδιών που παίζουν στην παιδική χαρά που υπάρχει.
Ε. Τέλος αποφασίστηκε να σταλούν οι υπογραφές μαζεύτηκαν από τους συλλόγους γονέων των σχολικών μονάδων της Γαλάτιστας και που απαιτούν από τις αρμόδιες αρχές την πλήρη εφαρμογή των νόμων με «Εγγραφών και μετεγγραφών» των μαθητών στον Δήμαρχο Πολυγύρου και Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: