Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ξαναζωνταεύει το Π΄γιαδάκ΄ στη Γαλάτιστα

Το ΠΗΓΑΔΑΚΙ , Π΄γιαδάκ΄ όπως συνηθίζουμε να λέμε την περιοχή ανατολικά του χωριού στο δρόμο που οδηγεί στα χωράφια που είναι πίσω από το χωρίο στο βουνό, ζωντανεύει σιγά-σιγά.




Το κτίσμα όπως το είχαμε καταντήσει.....




.....και όπως το κάνανε οι κυνηγοί μας 

Στην αρχή ήταν απλά ένας απλός χώρος που  μπορούσες να ξεκουραστείς κάτω από τα πλατάνια και τις πουρνάρες. Πιθανόν να υπήρχε π΄γιάδ΄ και από κει να πήρε την ονομασία αυτή. Εγώ δεν το θυμάμαι . 
  Αργότερα, τα τελευταία 30 χρόνια διαμορφώθηκε ο χώρος και στήθηκε και ένα ωραίο ξύλινο σπιτάκι επί κοινοτάρχη Γαλάτιστας και εν συνεχεία Δήμαρχο Ανθεμούντα Ζαφείρη Σακκελάρη. Είχε μάλιστα δημιουργηθεί μέσα στο δάσος και δρόμος περιπάτου. Αλήθεια τι έχει γίνει αυτός;
Γεμάτη η παιδική χαρά

Ηλεκτροφωτίστηκε ο δρόμος και έτσι ήταν όμορφη η διαδρομή. Στην αρχή γίνανε κάποιες εκδηλώσεις αλλά μέχρι να γίνει λειτουργικό το κτίσμα οι ….ευγενείς νέοι του χωριού το κάνανε ….καινούργιο και χρησιμοποιήθηκε για διάφορα ….δρώμενα και διάφορες ….χρήσεις. Περιττό να πούμε πως ούτε λάμπες στέριωναν γιατί κι αυτές τις κάνανε ….καινούργιες.

Μέλη του συλλόγου απολαμβάνουν το απογεματινό κεφεδάκι τους
Εδώ και κάποιο χρόνο με απόφαση του Δ.Σ. του Πολυγύρου το κτίσμα δόθηκε για χρήση στους «ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ» που δικά τους χρήματα το ανακαινίζουν και το κάνουν λειτουργικό και η συνεχής παρουσία τους εκεί είναι αποτρεπτική για κακόβουλες ενέργειες.
Από την πλευρά της η Δημοτική Κοινότητα φροντίζει για το κόψιμο των χόρτων  και την επισκευή της παιδικής χαράς.

Οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου "επι τω εργω"
Και είναι όμορφα να βλέπεις κάθε απόγεμα να ανηφορίζουν στο χώρο αυτό μικροί και μεγάλοι για να περάσουν ένα όμορφο και δροσερό απόγεμα.

και το φεγγάρι ξεπροβάλει πάνω από το βουνό. 
Βλέπεις ακόμα γιαγιές με τα εγγόνια τους , μαμάδες με τα παιδιά τους αλλά και μπαμπάδες που ίσως να ντρέπονται στον «Τζιαντέ» να σπρώχνουν το καροτσάκι με το μικρό τους, να το κάνουν εκεί.
Χρειάζεται όμως να φροντίζουμε και εμείς για την καθαριότητα του τόπου και να μην πετάμε χαρτιά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα . Και οι νέοι που πάνε να περάσουν όμορφα βράδια εκεί με τις ρετσίνες τους, τις μπύρες τους και τα σουβλάκια τους να μην σπάνε τα μπουκάλια. Αυτοί οι ίδιοι αύριο θα τα πατήσουν.


Ήδη οι κυνηγοί διαμορφώνουν συνέχεια και τον εσωτερικό χώρο και το εξωτερικό για να δεχτεί  μετά της Παναγίας  την εκδήλωση που ετοιμάζουν - με μπόλικο φαγοπότι  και  ζωντανή ορχήστρα- για το ξεκίνημα της νέας κυνηγητικής περιόδου και να εγκαινιάσουν και τον διαμορφωμένο πλέον χώρο. Στην εκδήλωση αυτή θα κληθεί να παρευρεθεί και η Δημοτική μας Αρχή.


Αυτός φρόντισε να τα βάλει σε σακούλα τα σκουπίδια του αλλά βαρέθηκε να την ρίξη στον κάδο

 Να προσθέσουμε πως μετά της Παναγίας οι "ΚΥΝΗΓΟΙ" ετοιμάζουν γλέντι  με παραδοσιακή ορχήστρα για να υποδεχτούν την νέα κυνηγητική περίοδο και να κάνουν και τα εγκαίνια του ανακαίνισης του κτιρίου που παραχωρήθηκε από το Δ.Σ. του Δήμου Πολυγύρου για να στεγάσει τα γραφεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: