Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Για μια μέρα από μαθητές Λυκείου …

 … ερευνητές στοιχειωδών σωματιδίων του CERN οι μαθητές της Γαλάτιστας


Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 οι μαθητές της Θετικής κατεύθυνσης της Β’ Λυκειακής τάξης Γαλάτιστας ήταν ανάμεσα στους 100 περίπου συμμαθητές τους της Β’ και Γ’ Λυκείου από 20 σχολεία της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας που βρέθηκαν στο Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και έγιναν για μια μέρα Φυσικοί Σωματιδίων και ανέλυσαν πραγματικά δεδομένα από τον καινούριο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη.
Η διεθνής εκδήλωση των Masterclasses επιτρέπει σε μαθητές Λυκείου να γευτούν από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία, εργαζόμενοι για μια ημέρα σαν αληθινοί επιστήμονες. Στην εκδήλωση συμμετέχουν περίπου 10 000 μαθητές της Β’ και Γ´ Λυκείου από 41 χώρες.
Η εκδήλωση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών από τις 9 το πρωί μέχρι περίπου τις 7 το απόγευμα. Η μέρα ξεκίνησε παρακολουθώντας διαλέξεις από καθηγητές του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, ώστε να εισαχθούν στον κόσμο των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Προετοιμάστηκαν έτσι για την πρακτική ερευνητική άσκηση που ακολούθησε μετά το μεσημέρι. Στο τέλος της ημερίδας αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους μέσω τηλεδιάσκεψης και παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους σε μαθητές άλλων χωρών, όπως περίπου κάνουν και οι επιστήμονες στις συνεργασίες τους.
Με τη συμμετοχή τους αυτή, οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τους ανθρώπους της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και να νιώσουν την πνευματική ανάταση που δημιουργεί στον άνθρωπο η ίδια η γνώση αλλά και η διαδικασία της ανακάλυψης της. Με αυτή την εμπειρία επέστρεψαν με μεγαλύτερη επιμέλεια στα μαθήματα τους μεταφέροντας την εμπειρία τους και στους υπόλοιπους συμμαθητές τους.

 Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: