Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Κουαρτέτο.Ομαδικές απολύσεις.Εισπραξιμότητα φόρων."κόκκινα δάνεια"

Όλα ανοιχτά για ομαδικές απολύσεις, υποκατώτατο μισθό και Συλλογικές Συμβάσεις

Όλα ανοιχτά και δεδομένα αντεργατικά κινούνται τα ζητήματα στα Εργασιακά όπως φάνηκε από τη συνάντηση της Κυριακής μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των επικεφαλής του Κουαρτέτου που την Πέμπτη θα έχουν δύο νέες συναντήσεις την ίδια μέρα.

Τα μελλούμενα δεν είναι καθόλου ρόδινα για τους εργαζόμενους καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Πρόκειται για το πόρισμα που επί της ουσίας κατοχυρώνει και διευρύνει τη ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις.
Για τις ομαδικές απολύσεις δεν απέκλεισε τίποτα καθώς είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση του εισαγγελέα του Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Για το θέμα του υποκατώτατου μισθού ανέφερε ότι είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε ερώτηση για τη στάση που κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες του Κουαρτέτου, ο υπουργός Εργασίας απάντησε «ακραία».

Εισπραξιμότητα φόρων και ο ακατάσχετος λογαριασμός

H εισπραξιμότητα των φόρων και ο μερικά ακατάσχετος λογαριασμός ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου.
Ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών πως έχει ήδη στελεχωθεί το εποπτικό συμβούλιο της Αρχής Δημοσίων Εσόδων που θα αντικαταστήσει από τις αρχές του 2017 την γενική γραμματεία Δημόσιων Εσόδων. Έγινε γνωστό πως συζητήθηκαν τρόποι για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των χαρατσιών που έχει επιβληθεί και με τα τρία μνημόνια, όπως επίσης συζητήθηκε και το θέμα των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω καρτών.
Για τον ακατάσχετο λογαριασμό ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι «παραμένουν οι διαφωνίες» και για τη νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται για έναν πλήρως ακατάσχετος λογαριασμός για οφειλές προς όλους για έναν μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό. Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συμφωνούν ούτε με τη δεύτερη πρόταση της κυβέρνησης για ένα λογαριασμό, μέρος του οποίου θα προστατεύεται από κατάσχεση λόγω οφειλών.

Επί της αρχής συμφωνία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Για επί της αρχής συμφωνία στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου.
Ωστόσο, για την επίτευξη τελικής συμφωνίας, όπως έγινε γνωστό, απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά αφού υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών σε αρκετές λεπτομέρειες και το θέμα θα συζητηθεί ξανά την Τετάρτη το απόγευμα.
Το όλο θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους σημερινούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια καθώς απειλείται, επί της ουσίας, η ιδιοκτησία τους μιας και μέσω της πώλησης και μεταπώλησης των «κόκκινων» δανείων είναι πιθανό να αλλάξει χέρια και η επιχείρηση.
Τα αγκάθια στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να κάνουν χρήση τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα χρέη προς το δημόσιο και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, οι φόροι υπέρ τρίτων όπως ο ΦΠΑ θα εξαιρούνται της ρύθμισης. Σε ό,τι αφορά την ισχύ της ρύθμισης η κυβέρνηση θέλει διετή διάρκεια, ενώ η πλευρά των δανειστών ένα έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: