Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: Καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Παιδείας για τα ΕΠΑΛ

Κάλεσμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να λάβουν μαζικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίαςστο υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι, ενάντια στο κλείσιμο δεκάδων τμημάτων στα ΕΠΑΛ, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
Οι ταξικές δυνάμεις στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Κλείνουν 10άδες τμήματα στα ΕΠΑΛ!!
Εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν ή να εγκαταλείψουν τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των περικοπών και στην Παιδεία δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Με την απόφαση του απουργού Παιδείας (Αρ. Πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) σχετικά με την έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ επιβάλει νέο "τσεκούρι" στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ.
Το υπουργείο Παιδείας κλείνει δεκάδες τμήματα όχι μόνο σε όλη την Αττική αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μόνο στην Αττική έκλεισαν 60 τμήματα ειδικοτήτων στη Γ’ και τη Δ’ τάξη, στο Πειραιά κλείνουν 5 τομείς και 7 τμήματα ειδικοτήτων με αρκετά από αυτά να βρίσκονται στα νησιά, 3 τμήματα στην Ηλιούπολη, 3 τμήματα στη Δ’ Αθήνας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα (πχ 14 τμήματα στα Δωδεκάνησα στη συντριπτική πλειοψηφία τους καταργούνται οι τομείς, 9 τμήματα στην Αν. Θεσ/νίκη, 4 τμήματα στην Αχαΐα κ.λπ.).
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου ότι από το περσινό ποσοστό των ολιγομελών τμημάτων που ήταν στο 35% θα πέσουμε φέτος κάτω από το 10%.
Πρόκειται για ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών αλλά ταυτόχρονα και ενάντια στους εκπαιδευτικούς.
Με την απόφαση αυτή αναγκάζουν παιδιά να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, μετά από δύο ή τρεις χρονιές στο σχολείο τους, προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητά τους. Να μετακινούνται δηλαδή σε μεγάλες αποστάσεις διασχίζοντας 2, 3 ή και περισσότερους δήμους. Ακόμα χειρότερα σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζουν τα παιδιά να αλλάξουν τομέα γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε αντίστοιχο τομέα (πχ νησιά Αργοσαρωνικού).
Όλες αυτές οι αποφάσεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη συγχωνευμένα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που δεν προτάθηκαν να λειτουργήσουν από τις Περιφερειακές Δ/νσεις αλλά και στις πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων στα Λύκεια, στις Ομάδες Προσανατολισμού και στα Γυμνάσια.
Το κλείσιμο των τμημάτων στα ΕΠΑΛ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των περικοπών και του λεγόμενου "εξορθολογισμού" στην Παιδεία με τις περικοπές ωρών στο Γυμνάσιο, την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια, τις αλλαγές στα Ολοήμερα στη Πρωτοβάθμια.
Με αυτό τον τρόπο δρομολογούν από τη μία, τις απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων εξαφανίζοντας τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς και από την άλλη, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των μονίμων με τη δημιουργία πλαστών πλεονασμάτων εκπαιδευτικών και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις. Συνεχίζουν πιο επιθετικά στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως με τις 2.000 συγχωνεύσεις σχολείων επί ΠΑΣΟΚ - Διαμαντοπούλου, τις 2.000 διαθεσιμότητες επί ΝΔ - Αρβανιτόπουλου!!
Να μην τους το επιτρέψουμε!!!
Απαιτούμε:
  1. Να μην κλείσει κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ. Κάθε νέος να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και οι χαμένες διδακτικές ώρες.
  1. Να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών και των μαθητών. Δωρεάν και με κρατική ευθύνη να δίνονται όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα, τα βιβλία κ.ά. Δωρεάν βιβλία σε όλους τους σπουδαστές και όχι από φωτοτυπίες.
  2. Να καταργηθεί κάθε πιστοποίηση, κάθε επαγγελματική εξέταση, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  3. Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
  4. Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους.
  5. Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικούς ανά 10 μαθητές), η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ευθύνη του κράτους καμία εμπλοκή των επιχειρήσεων.
    Όλοι στον Αγώνα!
Να μην επιτρέψουμε η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας να μπουν στον μόνιμο "κόφτη" κυβέρνησης - ΕΕ - ΣΕΒ - ∆ΝΤ.
Καλούμε ιδιαίτερα τα παιδιά των ΕΠΑΛ, τους μαθητές μας, να αντιδράσουν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Όλοι τη Τετάρτη 5-10-2016, μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί στη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στη 13:00».

Δεν υπάρχουν σχόλια: