Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Γιορτή κάστανου στο Λιβάδι

Με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λιβάδι του Δήμου Θέρμης , η γιορτή του κάστανου, μια θαυμάσια πρωτοβουλία την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών.

Εδώ και χρόνια με το τέλος της συγκομιδής αυτού του πραγματικά υπέροχου και πολύ νόστιμου προϊόντος, του κάστανου, οι κάτοικοι έχουν καθιερώσει την γιορτή αυτή . Η γιορτή χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές της, ως το εφαλτήριο για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί σε συνδυασμό, τόσο με τη γιορτή, όσο και με άλλες δράσεις.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι , με χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακή ορχήστρα .
Τη μέρα αυτή διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες, κάστανα και κρασί.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
07:00 –10:30. Προετοιμασία της εκδήλωσης.
09:00-11:30. Ορεινή πεζοπορία | Οδηγός: Κλεάνθης Μπουλιώνης
10:30-11:30. Συντονισμός ορχήστρας και χορευτικών τμημάτων
11:30. Προσέλευση και υποδοχή επισήμων.
12:00 Έναρξη της εορτής. Προσέλευση χορευτικών τμημάτων
12:00- 12:30. Χαιρετισμοί εκπροσώπων των δημόσιων Αρχών, των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και οργανώσεων (Απονομή τιμητικής πλακέτας σε δημότες)
12:30 -16:00: Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια – Ορχήστρα Βασίλης Τζιαρός.
12:30-13:30. Προγράμματα χορευτικών τμημάτων:
1. Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών: Παιδικό Τμήμα, Τμήμα Ενηλίκων
2. Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Αλέξανδρος Υψηλάντης».
3. Λαογραφικός Όμιλος Παπαφείου.
4. Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος».
5. Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλάτιστας .
6. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Προδρόμου.
13:30-15:00. Παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί και τραγούδια για το κοινό.
15:00. Τέλος της γιορτής.
Πρόγραμμα ορεινής πεζοπορίας στο «Καλογερικό»
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016. Έναρξη 09:00. Πέρας 11:30
Ι. Σύντομη περιγραφή της διαδρομής
Στο πλαίσιο της εορταστικής διοργάνωσης του Κάστανου θα πραγματοποιηθεί οδοιπορία από εθελοντές επισκέπτες στην κορυφή του «Καλογερικού» την Κυριακή 23-10-2016 στις ώρες 09:00- 11:30. Οι οδοιπόροι θα συγκεντρωθούν, στις 09:00, στην κεντρική πλατεία του Λειβαδίου. Η έναρξη της διαδρομής θα γίνει την ιστορική πηγή “Τηγανάκι”. Μετά τον έλεγχο των δηλώσεων, θα δοθούν οδηγίες για την πορεία και την ασφάλεια των συμμετεχόντων.
Από εκεί οι οδοιπόροι θα βαδίσουν μέχρι τη «θέση θέας» στα «Πεύκα» ακολουθώντας πορεία προς Νότο μέσα από τα «Τσαϊρια». Στη συνέχεια ακολουθώντας ανατολική πορεία μέσα από το περιαστικό δάσος των πεύκων θα έρθουν στο σημείο όπου η επαρχιακή οδός Λειβαδίου – Πετροκεράσων συναντά τον χωματόδρομο προς το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας. Σε αυτό το σημείο τελειώνει η πορεία στο “περιαστικό δάσος”.
Εκεί οι πεζοπόροι θα αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους. Όσοι δεν θα συνεχίσουν την πεζοπορία, θα επιστρέψουν στο Λειβάδι από την ίδια διαδρομή. Όσοι κρίνουν πως διαθέτουν τις σωματικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την πεζοπορία με ατομικής τους ευθύνη ακολουθώντας ανοδική πορεία προς την κορυφή του «Καλογερικού» μέσα από το παλαιό μονοπάτι στη δυτική πλευρά του βουνού, Το τέρμα της διαδρομής είναι στον «Σταυρό», στα ερείπια του Καλογερικού Αηλιά. Εκεί θα γίνει η αναμνηστική φωτογράφηση και οι πεζοπόροι θα απολαύσουν τη πανοραμική θέα του Θερμαϊκού, του Ολύμπου, της Όσσας, της χερσονήσου της Χαλκιδικής κ.ά.. Η επιστροφή στο Λειβάδι από τον «Κερασώνα» και το παλαιό μονοπάτι της «Αγάπης» στην ανατολική πλευρά του «Καλογερικού». Άφιξη στο Λειβάδι στις 11:30 για τη συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Αναγκαίος εξοπλισμός: Κατάλληλα υποδήματα πεζοπορίας (κατά προτίμηση αδιάβροχα) – αδιάβροχο, επίσης, επανωφόρι (μπουφάν), πετσέτες, εφεδρικές φανέλες, σκούφος και γάντια, ένα λίτρο νερό και ελαφρύ πρόγευμα (σοκολάτα – καραμέλα – μικρό σάντουιτς).
Επισημάνσεις:
1. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η συμπεριφορά των συμμετασχόντων θα είναι απόλυτα “ομαδική”.
2. Οι πεζοπόροι είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την συμμετοχή τους και την πορεία που θα επιλέξουν, αξιολογώντας την φυσική τους κατάσταση. Μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά από 8 χρονών συνοδευόμενα από τους γονείς τους.
3. Στο μέσο της διαδρομής θα υπάρχει «Σταθμός Πρώτων Βοηθειών» με εθελοντή γιατρό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης.
4. Το μονοπάτι έχει πολύ καλή σήμανση με ειδικές πινακίδες, ενώ οι οδοιπόροι προβλέπεται να συνοδεύονται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης, τον έμπειρο ορειβάτη-οδηγό Κλεάνθη Μπουλιώνη και εθελοντές συνοδούς μέλη του Συλλόγου που θα φέρουν ειδική διακριτική ενδυμασία.
5. Ο ορειβάτης Κλεάνθης Μπουλιώνης είναι μέλος της Ορειβατικής Αναρριχητικής Λέσχης Θεσσαλονίκης και γνωρίζει τα μονοπάτια της περιοχής. Θα συνοδεύσει εθελοντικά την πεζοπορική ομάδα που θα συγκροτηθεί στο Λειβάδι, προσφέροντας την αναγκαία υποστήριξη στη διάρκεια της πορείας.
6. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πεζοπορία και έχουν ανάγκη ιατρικής εξέτασης, μπορούν να προσέλθουν για εξέταση από κλιμάκιο εξειδικευμένων ιατρών, το οποίο συνεργάζεται με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Θέρμης και θα βρίσκεται στο Αγροτικό Ιατρείο του Λειβαδίουι την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016, τις ώρες 10:00-12:00.
7. Συγκοινωνία: Περιαστική γραμμή 87 Ζ του ΟΑΣΘ. Δρομολόγια: από σταθμό Ι.Κ.Ε.Α. 08:00. Από Λειβάδι 16:00 και 21:00. Η απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι 40 χιλ.
Δηλώσεις συμμετοχής: Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πεζοπορία πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι την 20 Οκτωβρίου 2016, στις διευθύνσεις:
Θανάσης Ράπτης: raptisth@the.forthnet.gr και Ηρακλής Ταυλίκος: κιν. τηλ. 6980787832 / iraklistaylikos@gmail.com / Facebook: Hoodilak saltampidas.
ΙΙ. Αναλυτική περιγραφή της διαδρομής
Διαδρομή: «Λιβάδι (731μ. ύψος) – Καλογερικό (987μ. ύψος)»
Χιλιομετρική απόσταση: 7.300μ.
Υψομετρική ανάβαση: 324μ.
Υψομετρική κατάβαση: 383μ.
Συνολικός χρόνος διαδρομής: 2,5 ώρες (βάδισμα πεζοπορίας)
Νερό: ΝΑΙ
Βαθμός δυσκολίας: Χαμηλός
Σήμανση: Επαρκής – Υπάρχουν κόκκινα σημάδια και πινακίδες.
Επισήμανση: Η συγκεκριμένη διαδρομή αποτελεί βελτίωση της αντίστοιχης περυσινής καταγεγραμμένης διαδρομής.
Αρχή της διαδρομής
1.Αναχώρηση: Ιστορική πηγή Τηγανάκι
2. Ξενώνες
3. Στροφή προς Τσαΐρια
4. Τέλος ασφάλτου
5. Άγιος Ραφαήλ – «Πεύκα». Θέση θέας προς Θερμαϊκό κόλπο, Όλυμπο, Κίσσαβο και Χαλκιδική.
6. Έξοδος από το περιαστικό δάσος των πεύκων, πορεία ανατολική. Μετά από πορεία 300 μέτρων διασταύρωση με τον χωματόδρομο δεξιά προς Αγία Αναστασία. (1800μ. απόσταση έως εδώ).
7. Μετά από πορεία 200 μέτρων προς Αγία Αναστασία, στροφή αριστερά με κατεύθυνση ΝΑ παράλληλα με την περίφραξη του αγροκτήματος με τις φυτείες. Αρχή του μονοπατιού.
8. «Πέτ Πηγάδια». Είσοδος στο μονοπάτι.
9. Τέρμα της περίφραξης του αγροκτήματος. Νότια πορεία. Σημάδι σε δένδρο. Προσοχή στο σημάδι σε οξιά. Ακολουθούμε το ρέμα για 300 περίπου μέτρα, χωρίς σημάδια. Πορεία ανηφορική. Δεξιά υπάρχει μεγάλη καστανιά. (Καστανιές Μπασιούρη) Συνεχίζουμε την ανάβαση με πορεία δυτική ακολουθώντας το ευδιάκριτο μονοπάτι.
10. Συνεχίζουμε την πορεία στο μονοπάτι για 800 μέτρα στη δυτική δασωμένη πλαγιά μέσα σε δάσος δρυός.
11. Υπέρβαση βράχων. Ακολουθούμε πορεία ανηφορική προς ΝΑ μέχρι να συναντήσουμε μικρή θαμνώδη βλάστηση. (θέση «Αγκορτσούδες»).
12. Διανύουμε τη μικρή έκταση με θαμνώδη βλάστηση μέσα από χορταριασμένο χωράφι με κατεύθυνση ανατολική. Από το κέντρο του χωραφιού ακολουθούμε πορεία ανατολική προς την 1η κορυφή με 1 στάση για ανάπαυλα και φωτογράφιση. Συναντούμε μια γκορτσιά στα δεξιά μας και έναν βράχο στα αριστερά μας.
13. Κορυφή Αηλιά – «Καλογερικό». Ερείπια του εξωκκλησιού. Σταυρός. Εξαιρετική θέση πανοραμικής θέας προς Θερμαϊκό κόλπο, Πάϊκο, Πιέρεια Όρη, Όλυμπο. Κίσσαβο, Χαλκιδική Χερσόνησο (Κασσάνδρα, Σιθωνία, Χολωμόντα), Παγγαίο όρος και λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. (σε περίπτωση ηλιοφάνειας διακρίνεται και το όρος Άθως).
14. Επιστροφή. Πορεία ανατολική προς «Κερασώνα». Στην αριστερή πλευρά της κατάβασης υπάρχει ένα ευδιάκριτο σημάδι στο βράχο που μας οδηγεί στο δασωμένο μονοπάτι «Αγάπης» με βόρεια κατεύθυνση. (απόσταση 60μ. από το βράχο μέχρι το μονοπάτι «Αγάπης») – (προσοχή σε συγκεκριμένα σημάδια πάνω σε δέντρα).
15. Δάσος δρυός. Αρχή του μονοπατιού της «Αγάπης». Λέγεται και «Αντάρτικο». Πορεία με βόρεια κατεύθυνση μέχρι τις «Πόρτες».
16. Φυσικό σύνορο διαχωρισμού δάσους δρυός και δάσους οξιάς. Βρισκόμαστε διαρκώς στο μονοπάτι αγάπης με βόρεια κατεύθυνση. (προσοχή στις μικρές στροφές 10-15μ.).
17. Διασταύρωση διαδρομής με θέση Μπασιούρη Καστανιές.
18. Ακολουθώντας το δρόμο της επιστροφής μέχρι τη διασταύρωση της Αγίας Αναστασίας ανηφορίζουμε δεξιά στη θέση θέας «Ράχη» – Κτήμα Μπουλιώνη.
19. Από το κτήμα Μπουλιώνη μπαίνουμε στο «Κουρί» (υπεραιωνόβιο δάσος δρυός).
20. Στην έξοδο του δάσους συναντάμε τον δασικό δρόμο που οδηγεί στη θέση «Τσαΐρια». Συνεχίζουμε στον δρόμο αυτόν μέχρι τη θέση «Τηγανάκι».
Τέλος της διαδρομής.
Πληροφορίες:
Κλεάνθης Μπουλιώνης: τηλ..6934341256 / cleompoules25@gmail.com
Δημήτρης Γουδήρας, τηλ. 6977824393/ Goudiras@gmail.com
Ηρακλής Ταυλίκος: τηλ. 6980787832/ iraklistavlikos@gmail.com
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ – ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΙΒΑΔΙΟΥ Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών «ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ 2016»
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016
Κεντρική πλατεία – ώρα 12.00 το μεσημέρι
Χορευτικά συγκροτήματα – Παραδοσιακή ορχήστρα .
Ορεινή πεζοπορία στο “Περιαστικό δάσος”