Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Προβλήματα στην διεξαγωγή των αγώνων των τοπικών πρωταθλημάτων στα ερασιτεχνικά σωματεία από την εφαρμογή διάταξης που στηρίζεται στο νόμο 4387/2016

ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

          Σύμφωνα με τους ανθρώπους των Αθλητικών Ομοσπονδιών η εφαρμογή του από 01/01/2018 νόμου 4387/2016 που αφορά τους αμειβόμενους με περιστασιακή απασχόληση και με τίτλο κτήσης που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Αθλητικών Ομοσπονδιών, δημιουργεί εμπόδια στην διεξαγωγή των αγώνων.  Πρόκειται για εκείνο το δυναμικό (κριτές, διαιτητές, χρονομέτρες, γραμματεία κτλ) που χωρίς αυτό δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένας αγώνας για κανένα άθλημα.

          Πιο συγκεκριμένα πριν την εφαρμογή του νόμου από την περιστασιακή αυτή απασχόλησή υπήρχε ένα 20 % που παρακρατούνταν ως φόρος. Δηλαδή από τα 15 ευρώ μ.ο. που έπαιρνε για παράδειγμα ένας κριτής σε έναν αγώνα, επέστρεφε ως φόρο 3 ευρώ. Με την νέα διάταξη στα 20%, προστίθεται άλλο ένα 26,95%, δηλαδή σύνολο 47%, χωρίς παράλληλα να αλλάζει η αμοιβή.
          Επιπλέον χρειάζεται να ειπωθεί ότι σύμφωνα με τους ανθρώπους των ομοσπονδιών το δυναμικό αυτό αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από συνταξιούχους και ανέργους που με βάση την νέα διάταξη, είναι απαγορευτικό να συμμετέχουν σε αγώνα, αφού αυτομάτως χάνουν οι μεν το 60% ποσοστό της σύνταξης, οι δε το επίδομα ανεργίας.
          Είναι επίσης ζητούμενο, το αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τους αγώνες από τη στιγμή που η τελική αμοιβή, όπως θα διαμορφωθεί, δεν θα καλύπτει σε πολλές περιπτώσεις ούτε την μετακίνηση τους.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:
- Για να λυθεί το πρόβλημα ώστε να μην διαταραχθεί η διεξαγωγή των αγώνων στα πρωταθλήματα των ερασιτεχνικών σωματείων
- Για να μη μεταφερθεί το κόστος στα σωματεία και τις ομοσπονδίες

Οι βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας
Σάκης Βαρδαλής
Λιάνα Κανέλλη
Νίκος Καραθανασόπουλος
Διαμάντω Μανωλάκου

Μανώλης Συντυχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: