Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μέσα από την «ΦΗΜΗ» των δεσποτάδων μας

Τις τελευταίες μέρες οι «ΑΓΙΟΙ» δεσποτάδες  - δεσπότης σύμφωνα με τα ερμηνευτικά λεξικά = τύραννος – ασχολήθηκαν και με την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

 Έψαξα στα ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ - το τι είναι  ΔΙΠΤΥΧΑ ρωτήστε κανένα παπά ή δεσπότη, δεν θα κάνω ανάλυση εδώ – και βρήκα τα εξής. 
Λοιπόν ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Κάθε δεσπότης έχει και την «ΦΗΜΗ» του, που όταν υπάρχει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία,  μετά το «Κύριε σώσον τους Ευσεβείς», ο διάκος εκφωνεί την «ΦΗΜΗ» του την οποία επαναλαμβάνουν οι ψάλτες και ο δεσπότης βγαίνει στην Ωραία Πύλη και ευλογεί.
Λέει ο διάκος:
 «όνομα δεσπότη» του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου  της Αγιωτάτης Μητροπόλεως(δείνα)  …….( και σχεδόν σε όλους εν κατακλείδι) και το (υπερτίμου και Εξάρχου (όνομα). ……πολλά τα έτη»
Έψαξα λοιπόν και βρήκα πως,  ούτε ένας ούτε δυο αλλά, 14 δεσποτάδες μητροπόλεων της Μακεδονίας έχουν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην «ΦΗΜΗ» τους.
5 έχουν το «ΠΑΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» 
3 το «ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
2 το «ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
2 το «ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
1 το «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και άλλος
1 το «ΝΟΤΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
Ααααα ο Θεσσαλονίκης δεν έχει στη «ΦΗΜΗ» του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Αυτός είναι «πάσης Θετταλίας»
Τα σχόλια δικά σας.
Εγώ απλά απορώ πως δεν ….σκοτώθηκαν στην …μοιρασιά.


Και κάτι ακόμα για την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, τα Επτάνησα, η Μακεδονία, η Θράκη και κάμποσα νησιά του Αιγαίου στα ΔΙΠΤΥΧΑ  αναφέρονται ως «ΙΕΡΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ» οι δε υπόλοιπες Μητροπόλεις στο κεφάλαιο με τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Αγαπητέ μου "Τσέλιγκα", καλή και ευλογημένη χρονιά.
Περίμενα να ασχοληθείς με το θέμα του κράτους των Σκοπίων και την αλήθεια της υποθέσεως, αλλά μάταια!
Το πως και δεν "σκοτώθηκαν στη μοιρασιά" οι δεσποτάδες, όπως αναρωτιέσαι, δε μπορώ να σου το απαντήσω γιατί δε με απασχόλησε ποτέ το θέμα αυτό.
Ξέρεις όμως αγαπητέ μου "Τσέλιγκα", τον τελευταίο καιρό με απασχόλησε ιδιαίτερα η ιστορική αλήθεια για το θέμα του κράτους των Σκοπίων και η αρχή του ψεύδους αυτού. Και ξέρεις τι βλέπω συνεχώς; Την προδοσία συγκεκριμένου κομματικού χώρου που δήθεν αγωνιζόταν για τα δίκαια της Μακεδονίας μας. Και οι πηγές που ανατρέχω δεν είναι πολιτικών αντιπάλων τους, αλλά επίσημα κείμενα συνεδρίων τους και δικές τους εφημερίδες. Έφτασαν δε και σε εφημερίδα τους να βγάλουν στις 19 Σεπτεμβρίου του 1932, ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ!
Αυτά, αγαπητέ μου "Τσέλιγκα", και άλλα πολλά που μόνο που τα διαβάζεις θέλεις υπογλώσσιο. Σίγουρα όχι κόκκινου χρωματισμού, μήτε από φαρμακείο του Περισσού!
Ας αφήσουμε λοιπόν τους δεσποτάδες να βγάλουν άκρη, μόνοι τους, με τις "Φήμες" τους, αν ποτέ χρειαστεί.
Τελειώνω "Τσέλιγκά" μου, και να με συγχωράς που σε κούρασα.
Ήθελα μόνο να σε διαβεβαιώσω πως:
Όσο υπάρχει έστω κι ένας παπάς στα χωριά της Μακεδονίας μας, θα φωνάζει για Χριστό και Ελλάδα!
Δε συμφωνούμε με τη σιγή των ταγών της Εκκλησίας. Γιατί; Γιατί ακούμε τις φωνές των παππούδων μας, τις φωνές των αγωνιστών κληρικών του Μακεδονικού Αγώνα, τις φωνές απ’ τις πέτρες και τις βουνοκορφές του Χολομώντα που μας φωνάζουν «Είμαστε δίπλα σας και σας δείχνουμε το δρόμο. Μη μας προδώσετε!!!»
Η αγάπη για την πατρίδα δεν είναι ποτέ μήτε μισαλλοδοξία, μήτε εθνικισμός, μήτε φασισμός.
+π.Παΐσιος, Αρναία Χαλκιδικής.

tseligas είπε...

9 λέξεις μόνο πατέρα Παϊσε. Ευχαριστώ πολύ για το υπογλώσσιο. Θα σας είμαι υποχρεωμένος

tseligas είπε...

Έχουμε να μιλήσει κάπου τρία χρόνια. Χαθήκαμε. Μπορούμε πίνοντας ένα καφέ να μιλήσουμε για το θέμα αυτό όσες ώρες θέλεις,όπως παλιά

+π.Παΐσιος, Αρναία Χαλκιδικής είπε...

Ευχαριστώ, αγαπητέ μου "Τσέλιγκα", για την πρόσκληση. Την δέχομαι με χαρά και θα προσπαθήσω να ανταμώσουμε, να πιούμε καφέ και να τα πούμε. Δεν χαθήκαμε. Σε παρακαλώ να ακριβολογείς!Χάθηκα και να με συγχωράς γι' αυτό, όμως δε σου κρύβω, ότι σε παρακολουθώ, κατά το δυνατό. Καλή συνέχεια, λοιπόν, στον όποιο αγώνα σου.
Όσο για το υπογλώσσιο δεν ήταν για σένα! Παρανόησες το κείμενο, "Τσέλιγκά" μου. Εγώ το χρειάζομαι με αυτά που διαβάζω.
+π.Π.