Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Σχετικά με την λειψυδρία στην Π.Ε. Χαλκιδικής

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ της  ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 
Προς τον Περιφερειάρχη  Κ.Μακεδονίας

Κατά την παραθεριστική περίοδο 2017 είχε αναδειχθεί ως σοβαρό το πρόβλημα της λειψυδρίας στην χερσόνησο της Κασσάνδρας και συγκεκριμένα στις περιοχές Πευκοχωρίου, Χανιώτης, Πολύχρονου, Κρυοπηγής, Νέας Σκυώνης και Παλιουρίου, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα δέχονται και τον μεγαλύτερο όγκο των επισκεπτών, που ξεπερνούν τις 200.000  το χρόνο.
Η ένταση του προβλήματος προκάλεσε μάλιστα τις έντονες διαμαρτυρίες και από τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς, αλλά και ταξιδιωτικών γραφείων, άλλων χωρών που συνεργάζονται με τις υποδομές φιλοξενίας της περιοχής. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι τοπικοί επαγγελματικοί φορείς, οι γεωτρήσεις έχουν φτάσει σε βάθος 300 μέτρων «και πλέον δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες για μεγαλύτερο βάθος ή για νέες γεωτρήσεις», ενώ κάποιες από τις παραπάνω περιοχές είχαν νερό μόνο για περίπου δύο (2) ώρες το 24ωρο.
Με δεδομένο ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας δαπανά τεράστια κονδύλια για τη διαφήμιση του ιδιαίτερου κάλλους των Περιφερειακών της Ενοτήτων, των αγροτοδιατροφικών προϊόντων που αυτές παράγουν και συνδέονται με το τουριστικό τους «προϊόν» (Μακεδονική Κουζίνα) και γενικά για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας ως Τουριστικού προορισμού, με στόχο να αυξηθεί και για την επερχόμενη τουριστική περίοδο ο αριθμός των επισκεπτών και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης.

1)    Ποιά μέτρα έχουν ληφθεί ή σχεδιάζεται να ληφθούν ώστε να διασφαλισθεί η επάρκεια νερού και να αποφευχθούν προβλήματα λειψυδρίας, κατά τη νέα τουριστική περίοδο στην ΠΕ Χαλκιδικής;
2)    Υπάρχουν ή διενεργούνται σχετικές μελέτες που να προσδιορίζουν την φέρουσα ικανότητα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υφαλμύρωσης του; 
 24-1-2018



Δεν υπάρχουν σχόλια: