Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Να καταβληθούν στους πρώην εργαζόμενους της ΑΤΕ όλα όσα τους οφείλονται

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Στις 27/7/2012 (ΦΕΚ 2208/27-7-2012) αποφασίστηκε να τεθεί η ΑΤΕ σε εκκαθάριση και το «καλό» κομμάτι να μεταβιβαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν από την ΑΤΕ και επαναπροσλήφθηκαν από την Πειραιώς χωρίς διαδοχή εργασιακών σχέσεων.

Αν και η καταβολή αποζημιώσεων εξ’ ολοκλήρου έχει προτεραιότητα, με την υπουργική απόφαση Στουρνάρα (ΦΕΚ 2317/10-8-2012) ορίστηκε αυθαιρέτως ότι θα καταβληθεί «προνομιακά» μέχρι 50% νόμιμης αποζημιώσεως,
Η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ κατά την καταβολή του πρώτου μισού της αποζημίωσης παρανόμως προχώρησε σε συμψηφισμό οφειλών των απολυθέντων από την ΑΤΕ με το πρώτο μισό της αποζημίωσης παρά το γεγονός ότι εκείνη εξακολουθεί να οφείλει το δεύτερο μισό. Η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ απειλεί με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εκείνους που το πρώτο μισό της αποζημίωσης δεν επαρκούσε για εξόφληση των οφειλών τους, ενώ εξακολουθεί να οφείλει το δεύτερο μισό της αποζημίωσης.
Με την από 30/6/2015 (ΦΕΚ Β΄3013/30.6.2015) Υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. 41403/Β΄ 1563/28.9.2012 απόφαση Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 2795), προσθέτοντας εδάφιο στο τέλος του διατακτικού αυτής και αποδόθηκαν στους απολυμένους της ΑΤΕ «Οι δεδουλευμένες απαιτήσεις του άρθρου 154γ του Πτωχευτικού Κώδικα που προέρχονται από μισθούς, επίδομα Χριστουγέννων ή Πάσχα ανάλογα, αποζημίωση αδείας και επίδομα ισολογισμού, κατά την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων ικανοποιούνται ανά δικαιούχο προνομιακά στο σύνολό τους». Στην προαναφερθείσα τροποποίηση δε γίνεται αναφορά στα οδοιπορικά και εκτός έδρας που οφείλονται αλλά ούτε και στο 50% της αποζημίωσης απόλυσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, με βάση τα παραπάνω στοιχεία:
1. Αν θα καταβληθεί προνομιακά το 100% της αποζημιώσεως για όλους τους πρώην εργαζόμενους της ΑΤΕ. Αν θα καταβληθούν τα οφειλόμενα οδοιπορικά και οι εκτός έδρας αποζημιώσεις.
2. Αν θα συμψηφιστούν οι οφειλές των απολυθέντων από την ΑΤΕ με το δεύτερο μισό της αποζημίωσης που τους οφείλεται από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Καθώς και αν θα επιστραφούν τα ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν για οφειλές προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ από το πρώτο μισό της αποζημίωσης.

Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης
Σάκης Βαρδαλής
Γιώργος Λαμπρούλης

Διαμάντω Μανωλάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: