Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Όργιο νοθείας και απροκάλυπτης εργοδοτικής παρέμβασης

 ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Το όργιο νοθείας στις αρχαιρεσίες του κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών και την απροκάλυπτη εργοδοτική στήριξη του ψηφοδελτίου της ΑΣΚ (συμμετέχουν οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ) καταγγέλλει η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (το ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), η οποία δεν μπόρεσε, ακριβώς λόγω της νοθείας, να βγάλει έδρα για μόλις μία ψήφο.

Στόχος της νοθείας ήταν ο απόλυτος έλεγχος των συσχετισμών από τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, την ΑΣΚ, προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν ανενόχλητα τους εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για τις δυνάμεις που έχουν διαμορφώσει με την εργοδοσία επαγγελματικό ασφαλιστικό ταμείο, μέσα από το οποίο έχουν επιβληθεί από τη μια απανωτές μειώσεις στις παροχές στους εργαζόμενους και από την άλλη περικοπές εργοδοτικών εισφορών. Οι ίδιες δυνάμεις καλλιεργούν κλίμα ταξικής ειρήνης, τη στιγμή που δεν υπάρχει κλαδική Συλλογική Σύμβαση για έξι χρόνια, έχουν απορρυθμιστεί ωράρια, γίνονται μειώσεις μισθών και εκατοντάδες απολύσεις, εντατικοποιείται η εργασία. Οι εν λόγω δυνάμεις στήριξαν τα ιδεολογήματα περί «τέλους των μνημονίων» με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έρθουν πέρσι στις κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση της «Εθνικής Ασφαλιστικής» να μιλήσουν για «προδοσία» και να προβάλουν συνθήματα... «ενάντια στον αφελληνισμό της ασφαλιστικής αγοράς». Σταθερά στο ίδιο μήκος κύματος, αρνήθηκαν και τώρα να πάρουν απόφαση για απεργία, ενάντια στο απεργιοκτόνο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση.
Στην αντίπερα όχθη, η ΕΑΣΚ, τη φωνή της οποίας θέλει να φιμώσει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, παλεύει καθημερινά για τα συμφέροντα των εργαζομένων, για την οργάνωσή τους σε κάθε χώρο δουλειάς. Παλεύει για κατάργηση της «επενοικιαζόμενης εργασίας» και διεκδίκηση νέας ενιαίας κλαδικής ΣΣΕ. Επιδρά σημαντικά σε κάθε κινητοποίηση στον κλάδο, προβάλλοντας τη γραμμή της ταξικής πάλης. Εχει μόνιμο μέτωπο απέναντι στα ιδεολογήματα για τον περιορισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης και την επέκταση της ιδιωτικής, τα οποία καλλιεργεί σε μόνιμη βάση η εργοδοσία. Μπροστά στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, συνέβαλε στο να μην περάσει η «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, με ανακοινώσεις, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.
«Εγγραφές» χωρίς στοιχεία, βόλτες με... ανοιχτά δρομολόγια οι κάλπες
Η ΕΑΣΚ, καταγγέλλοντας τη νοθεία από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, αναδεικνύει παράλληλα τις σημαντικές ευθύνες της εφορευτικής επιτροπής και των δικηγόρων, που κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών αρνούνταν τις ενστάσεις και να δώσουν αντίγραφα των καταστάσεων ψηφισάντων στους υποψήφιους της ΕΑΣΚ.
Στη συνέχεια, η ΕΑΣΚ παραθέτει ορισμένα από τα στοιχεία «της νοθείας και του εκφυλισμού των συνδικαλιστών της ΑΣΚ που έγιναν σε κοινό σχεδιασμό με τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου». Μεταξύ άλλων, σημειώνει:
  • «Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με ανοικτό μητρώο μελών, χωρίς απόφαση της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης (ε/α ΓΣ) όπως προκύπτει από τα κατατεθειμένα έγγραφα στο Πρωτοδικείο και χωρίς να αναφέρονται οι οικονομικά εντάξει στο πρακτικό για να διαπιστωθεί απαρτία. Δεν γινόταν κανένας έλεγχος αν αυτός που ερχόταν να γραφτεί στο σωματείο και να ψηφίσει για πρώτη φορά ήταν εργαζόμενος του κλάδου. Χωρίς να συμπληρώνουν αιτήσεις εγγραφής, χωρίς να δίνουν κανένα στοιχείο επικοινωνίας, χωρίς να δηλώνουν καν πού δουλεύουν! Η εφορευτική απλώς σημείωνε στους ψηφίσαντες τις νέες εγγραφές, ώστε έπειτα να τους μεταφέρει όλους στο νέο "μητρώο μελών".
  • Η ε/α ΓΣ του σωματείου δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με το αν το σωματείο θα εκλέγει αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ μέσω Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας ή Εργατικών Κέντρων.
  • Στην Αθήνα, στο μαραθώνιο των φετινών εκλογών, προκειμένου να φτάσουν τη συμμετοχή εκεί που ήθελαν, έφτασαν να στήσουν κάλπες σε 24 εταιρείες! Στήθηκε κάλπη ακόμη και στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, όπου ψήφισαν οι εργαζόμενοι της ένωσης που είναι απλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι! Φυσικά, στις ψηφοφορίες σε αυτούς τους χώρους ήταν πολλαπλά τα κρούσματα, διευθυντές και στελέχη να "κατευθύνουν" τους συναδέλφους, ενώ γι' ακόμη μια φορά στις περισσότερες ψηφοφορίες στις εταιρείες δεν υπήρχε παραβάν. Εκτός Αθήνας τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα: Η κάλπη δεν έμεινε καν μόνο εκεί που είχε ανακοινώσει η εφορευτική επιτροπή, αλλά ...έβγαινε τσάρκα στα ασφαλιστικά γραφεία της εκάστοτε πόλης, με όποιον ήταν παρών σε κάθε γραφείο να καλούνταν να ψηφίσει!».
Ψήφισαν εργοδότες, μεγαλοστελέχη και ασφαλιστικοί πράκτορες...
«Εχοντας εξετάσει και τις καταστάσεις ψηφισάντων που πήραμε από το Πρωτοδικείο», επισημαίνει η ΕΑΣΚ,«επιβεβαιώνονται τα εξής:
  • Εκτός Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στην ψηφοφορία πήραν μαζικά μέρος και ασφαλιστικοί σύμβουλοι/πράκτορες. Αυτοαπασχολούμενοι δηλαδή ή ακόμη και ιδιοκτήτες σημαντικών περιφερειακών ασφαλιστικών πρακτορείων, εργοδότες μας δηλαδή! Στα Χανιά λ.χ. έχει ψηφίσει για ΔΣ, ΟΑΣΕ και ΕΚ ο γραμματέας του τοπικού Συλλόγου Διαμεσολαβητών, ο οποίος παράλληλα με τις εκλογές του ΣΥΑΕ ήταν υποψήφιος και εκλέχτηκε μάλιστα στο Επιμελητήριο Χανίων, με την παράταξη "Ενωμένοι Επιχειρηματίες". Με αυτήν την παράταξη ήταν υποψήφιος στο Επιμελητήριο και άλλος ψηφίσας στις εκλογές του ΣΥΑΕ στα Χανιά. Συνολικά σε Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα και Γιάννενα, σε σύνολο 298 ψηφισάντων, ένας στους τέσσερις φαίνεται να είναι αυτοαπασχολούμενος ή εργοδότης στον κλάδο!
  • (...) Τρεις υποψήφιοι της ΑΣΚ, σε Γιάννενα, Ηράκλειο και Χανιά, ήταν ασφαλιστές! Υποψήφια της ΑΣΚ στα Γιάννενα, μάλιστα, παράλληλα με της εκλογές του ΣΥΑΕ, ήταν υποψήφια και στις εκλογές του τοπικού επιμελητηρίου, με την παράταξη "ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ", ενώ οι δύο σε Ηράκλειο και Χανιά έχουν εκλεγεί και αντιπρόσωποι για τα συνέδρια των ΕΚ και της Ομοσπονδίας!».
  • Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «έχουμε διπλοψηφίες, με εργαζόμενους που ψηφίσανε το πρωί για να ξαναψηφίζουν το απόγευμα ή την επόμενη μέρα! Στην Αθήνα, στην ψηφοφορία που έγινε στο πρακτορείο "Capuano", ψήφισε και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος μαζί με σύσσωμη τη διοίκηση της επιχείρησης! Ειδικά ο διευθύνων σύμβουλος μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη 2017 - ενώ δηλαδή είχαν ήδη ξεκινήσει οι εκλογές του ΣΥΑΕ - ήταν μέλος του ΔΣ του ΣΕΜΑ, της ένωσης των εργοδοτών του κλάδου, που εκπροσωπεί τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία και με την οποία όλη αυτήν την περίοδο η Ομοσπονδία (ΟΑΣΕ) βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ!Εχουμε δηλαδή το πρωτάκουστο: Το μέλος της διοίκησης μιας Ενωσης Εργοδοτών να ψηφίζει στις εκλογές κλαδικού σωματείου των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου!
  • Ακριβώς το ίδιο συνέβη και στο πρακτορείο "Carpenter & Turner", με τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου να ψηφίζει για ΔΣ, ΟΑΣΕ και ΕΚΑ, όπως και το σύνολο του ΔΣ της επιχείρησής του. Στο μεσιτικό πρακτορείο του Ομίλου Πειραιώς ψήφισε ηεπικεφαλής και γενική διευθύντρια της επιχείρησης, όπως και άλλο μέλος της Διοίκησης, ενώ και στη "Megabrokers" ο γενικός διευθυντής "τίμησε" το σωματείο μας με τη συμμετοχή του. Επίσης, οιεπικεφαλής των υποκαταστημάτων Βορείου Ελλάδος της "Generali" και της "Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής".
  • Διαπιστώνεται πως μια σειρά από ψηφίσαντες στην επαρχία, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχουν ψηφίσει και για αντιπροσώπους για τα τοπικά Εργατικά Κέντρα. Ωστόσο, οι ίδιοι, μέσω των αρχαιρεσιών του επιχειρησιακού σωματείου της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχουν ήδη ψηφίσει για αντιπροσώπους για Εργατικό Κέντρο και μάλιστα γι' αυτό της Αθήνας.
  • Στο Ηράκλειο, όπως φαίνεται από την κατάσταση ψηφισάντων, σαν να "μπήκαν" επιπλέον 11 άτομα στο τέλος. Σαν να είχε κλείσει η κατάσταση, δηλαδή, και εμφανίστηκαν 11 ακόμη. Επιπλέον, αυτοί οι 11 είναι οι μόνοι ψηφοφόροι του Ηρακλείου που - εντελώς τυχαία όλοι στη σειρά - δεν έχουν ψηφίσει για αντιπροσώπους για την ΟΑΣΕ, όπου το ψηφοδέλτιο που είχαν διαθέσιμο να ψηφίσουν ήταν το τοπικό του Ηρακλείου της ΑΣΚ. Μάλιστα, από αυτούς τους 11 οι 4 φαίνεται να είναι ασφαλιστές, ούτε καν από το Ηράκλειο όμως, αλλά από Χανιά και Ρέθυμνο.
  • Στο πρακτικό των αρχαιρεσιών κάνει την εμφάνισή του 4ος υποψήφιος για το ΕΚ Χανίων, ενώ στην ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, με τις υποψηφιότητες που είχαν κατατεθεί, η ΑΣΚ στα Χανιά είχε 3 υποψήφιους. Η ΑΣΚ, βάσει των "ψηφισάντων" που εμφανίζει στα Χανιά, εκλέγει 4 αντιπρόσωπους, όποτε αφού της έλλειψε ένας, απλά τον πρόσθεσε στο πρακτικό!».
Εως εδώ!
Η ΕΑΣΚ δηλώνει ότι «είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως με τέτοιες μεθόδους μπορούν να ξεμπερδέψουν με την ΕΑΣΚ και με το ταξικό εργατικό κίνημα. Αντιπροσώπους εκλεγμένους με την ψήφο εργοδοτών και μεγαλοστελεχών επιχειρήσεων, με διπλοψηφίες, με ΕΒΕ από τα Χανιά που ψηφίζουν για το ΕΚ Ηρακλείου και τόσα ακόμη, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να λάβουν μέρος σε κανένα συνέδριο Εργατικού Κέντρου ή Ομοσπονδίας.
Καλούμε το νέο ΔΣ του ΣΥΑΕ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκκαθαριστούν τα μητρώα του ΣΥΑΕ από εργοδότες, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενους ασφαλιστές, συνταξιούχους, συναδέλφους που δεν εργάζονται εδώ και χρόνια πια στον κλάδο (ή ακόμη χειρότερα)!
Τους καλούμε να σεβαστούν την ψήφο των πραγματικών εργαζομένων του κλάδου, βάσει της οποίας η ΕΑΣΚ έπρεπε να συμμετέχει με εκπρόσωπό της στη νέα διοίκηση. Να μην τολμήσουν στη νέα θητεία να επαναλάβουν το αίσχος παλιότερων διοικήσεων, όπου εδώ και χρόνια έχουν να ανακοινώσουν κάποια συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΑΕ, να ενημερώσουν για τις αποφάσεις αυτών, να κάνουν κάποια ΓΣ πέραν της εκλογοαπολογιστικής.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, αλλά και κάθε τίμιο συνδικαλιστή που αγανακτεί με τη σημερινή κατάσταση του κλαδικού σωματείου, να συμπαραταχθεί με το ΠΑΜΕ. Μόνο με τη συμμετοχή μας και τη δράση μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στον κλάδο ήταν και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: