Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  της Ε.Α.Κ.ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Ενός ακόμα συναδέλφου μας που αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια για να δικαιωθεί και να αρθεί η άδικη - ανυπόστατη πειθαρχική ποινή προστίμου που του επιβλήθηκε, εξαιτίας της καταχρηστικής άσκησης διοίκησης που με αβάσιμες κατηγορίες επιχείρησε να επιβάλει τον αυταρχισμό και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.

Ο συνάδελφος είχε τιμωρηθεί γιατί ως οδηγός υδροφόρου πυροσβεστικού οχήματος, παρότι εκτέλεσε στο έπακρο και κάτω από αντίξοες συνθήκες τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε «φθορά» στο ελαστικό και το σκαλοπάτι της υπερκατασκευής του οχήματος χωρίς να αναφέρει το γεγονός στην Υπηρεσία.
Τα συγκεκριμένα σημεία του οχήματος ουδέποτε υπέστησαν οποιαδήποτε ζημιά, παρά μόνο ελάχιστες μικρές εκδορές που δικαιολογούνται απολύτως από την άσχημη κατάσταση του δασικού δρόμου που διένυσε το πυροσβεστικό όχημα κατά την άμεση πρόσβασή του στο συμβάν, για να διασώσει από την καταστροφή την παρακείμενη δασική έκταση και να προστατεύσει τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.
Και σε αυτή την περίπτωση η Ε.Α.Κ.Π. υπερασπίστηκε και στήριξε τον συνάδελφο σε όλα τα επίπεδα, κατήγγειλε την άδικη δίωξή του στην κυβέρνηση και τη Φυσική Ηγεσία ζητώντας την άρση της ποινής και πρότεινε στο τότε Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου τη στήριξη και την κάλυψη των δικαστικών εξόδων. Μέλος της Ε.Α.Κ.Π. κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ του συναδέλφου, στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διενεργηθεί. 
Παρόμοια φαινόμενα, με δημιουργία μικροεκδορών είτε στα ελαστικά είτε σε άλλα μέρη του αμαξώματος των πυροσβεστικών οχημάτων που δεν επιφέρουν καμιά φθορά ή αλλοίωση, παρατηρούνται στην πλειοψηφία των δασικών συμβάντων εξαιτίας των δύσβατων και απροσπέλαστων περιοχών που καλούνται συχνά να προσεγγίσουν τα οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν τις πυρκαγιές. Την ευθύνη για την έλλειψη κατάλληλων - προσπελάσιμων δασικών δρόμων, την έλλειψη συντήρησης των υπαρχόντων και την πλήρη απουσία προληπτικών μέτρων γενικότερα, την έχουν αποκλειστικά οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Καμία ευθύνη δεν έχουν οι πυροσβέστες.
Ανάλογες όμως καταστάσεις και μεθοδεύσεις με ευθύνη Διοικήσεων, που επιχειρούν να καταλογίσουν προς τους πυροσβέστες - οδηγούς ευθύνες όχι μόνο για τέτοιου είδους «φθορές», αλλά ακόμα και το οικονομικό βάρος της επισκευής των βλαβών των οχημάτων κατά τη διάρκεια συμβάντων, είχαμε πρόσφατα και στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (βλέπε την καταγγελία της Ε.Α.Κ.Π. στις 27-9-2017). Πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλες περιοχές.
Ο στόχος της πρακτικής αυτής που ακολουθείτε από ορισμένες Διοικήσεις, είναι να επωμίζονται οι υπάλληλοι το οικονομικό κόστος της επισκευής των οχημάτων μετά τη συμμετοχή τους σε συμβάν, μέσω των άδικων τσουχτερών προστίμων που τους επιβάλλονται. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, γιατί επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των υπαλλήλων και στην ομαλή και απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Οι πυροσβέστες δεν είναι υπεύθυνοι για τις μεγάλες μειώσεις και τις περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το Π.Σ. από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Οι μειώσεις αυτές ευθύνονται για την έλλειψη της απαιτούμενης συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών των πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και για την πληθώρα παροπλισμένων οχημάτων που υπάρχουν στις υπηρεσίες, λόγω έλλειψης χρημάτων για την επισκευή τους.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις αμφισβητούν και καταργούν συνεχώς, τα δικαιώματά μας. Οι αντεργατικοί νόμοι που θεσπίζονται και η συνεχής κατάργηση των δικαιωμάτων, δεν θα μπορούν να αντιμετωπίζονται πλέον ούτε με τα δικαστήρια, ακόμα και για τέτοιου είδους προσωπικές - ατομικές υποθέσεις.
Μέχρι και τα ψίχουλα που πήραμε με βάση τις θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακόμα και αυτά, η κυβέρνηση με τον νόμο της για το νέο μισθολόγιο των ένστολων αλλά και την αύξηση της φορολογίας, μας τα παίρνει πίσω και με τόκο.
Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να εμποδίσει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την οικονομική πολιτική τους, ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό.
Αποκλειστικά και μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους και τις αντιλαϊκές πολιτικές που διαλύουν τη ζωή μας.
Η όλη στάση που κράτησε και ο συγκεκριμένος συνάδελφος από την έναρξη του πειθαρχικού του ελέγχου, μέχρι και την έκδοση της δικαστικής απόφασης υπερασπιζόμενος την θέση του,  καταδεικνύει σε όλους μας ότι όταν έχουμε δίκιο, δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι, αλλά να αντιδρούμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας ατομικά και συλλογικά με την στήριξη των συνδικαλιστικών μας οργάνων.
Η Ε.Α.Κ.Π. διαχρονικά έχει σταθεί στο πλευρό αρκετών συναδέλφων σε όλα τα στάδια της πειθαρχικής διαδικασίας, είτε διώχτηκαν είτε αδικήθηκαν συνέπεια υπηρεσιακών ενεργειών και αποφάσεων, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού  που έκαναν σε αρκετές ανάλογες περιπτώσεις τα στραβά μάτια.
Είναι επιτακτική αναγκαιότητα όμως:
·       Να υπάρξει καθολική απαίτηση  ώστε να σταματήσει άμεσα η τακτική της καταχρηστικής επίρριψης ευθυνών στους υπαλλήλους του Π.Σ.  και να μην ανεχτούμε κανέναν άδικο πειθαρχικό έλεγχο ή δίωξη, για οποιοδήποτε θέμα.
·       Να συμμετέχουμε ενεργά στα σωματεία μας για να ανατρέψουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς υπέρ του αγωνιστικού συνδικαλισμού που εκφράζει η Ε.Α.Κ.Π .
·       Να συσπειρωθούμε με το διεκδικητικό πλαίσιο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών και να αγωνιστούμε με όλους τους εργαζόμενους και το λαό, για την ανατροπή των πολιτικών που ευθύνονται για τη δραματική κατάσταση που βιώνουμε.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                


Στην ιστοσελίδα μας έχει αναρτηθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και η καταγγελία της Ε.Α.Κ.Π. στις 13-2-2014 για την άρση της ποινής του συναδέλφου.        

Δεν υπάρχουν σχόλια: