Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Σκουριές και προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ  ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από την ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και Μηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές, ως Δημοτική Αρχή κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε για άλλη μια φορά την πάγια θέση μας, σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα της περιοχής.
Ως συνδυασμός «Κίνημα Ανάπτυξης», τόσο στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όσο και μετέπειτα ως Δημοτική Αρχή, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την απόφαση του ΔΣ της 20.11.14, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές γιατί μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες, στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο αλλά και την οικονομία της περιοχής. Παράλληλα, αποδεχόμαστε την παραδοσιακά υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα με συνεχείς περιβαλλοντικούς ελέγχους και προτεραιότητα στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.
Τα επιπλέον στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή τη βασική μας θέση μας είναι:

Πρώτον:
Ο σεβασμός στο δικαίωμα της εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους στη μεταλλευτική δραστηριότητα, όσο και για όλους τους εργαζόμενους σε οποιονδήποτε άλλο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός ή ο πρωτογενής τομέας.
Με την έννοια αυτή, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανησυχία των εργαζομένων δημοτών μας για το εργασιακό τους μέλλον και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια όχι μόνο να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας αλλά και να δημιουργηθούν νέες.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι τελευταίες κινητοποιήσεις έχουν, κατά την άποψή μας, ξεκινήσει από λάθος βάση. Ενώ δηλαδή σήμερα είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται στις παραδοσιακές δραστηριότητες, αφού η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων, τίθεται έντεχνα από την εταιρία σε αμφισβήτηση η συνέχιση της εργασίας τους,  με το σκεπτικό ότι το επιχειρηματικό σχέδιο είναι ενιαίο. Ουσιαστικά, δηλαδή, η μεταλλευτική επιχείρηση συνδέει την υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα με τα μελλοντικά της σχέδια αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επένδυση στις Σκουριές επηρεάζει και την παρουσία της εταιρίας στο Στρατώνι, τις Μαύρες Πέτρες και στην Ολυμπιάδα και τελικά μέσα σε μια επιχειρούμενη ασάφεια για το μέλλον των υφιστάμενων εργαζομένων προβάλλεται το εκβιαστικό δίλημμα "όλα ή τίποτα".
Τέτοιου είδους απλουστεύσεις και διλήμματα και ιδιαίτερα όταν εκφράζονται με πλάγιο τρόπο επενδύοντας στην ανασφάλεια του κάθε εργαζόμενου μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.
Ως Δημοτική Αρχή είμαστε με το μέρος όλων των εργαζομένων και υπερασπιζόμαστε, όπως προαναφέρθηκε, με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα της εργασίας. Αρνούμαστε όμως να συνεργήσουμε σε μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ότι με την ανάκληση θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και Μηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές, οι περίπου 1900 εργαζόμενοι, κατά δήλωση της εταιρίας, μένουν άνεργοι. Για το αν θα μείνουν άνεργοι ή όχι δεν θα ευθύνεται η ανάκληση του φακέλου των μελετών για τις Σκουριές, αλλά η εμμονή της εταιρίας να θέτει διλήμματα που μοναδικό στόχο έχουν την ευόδωση του συνόλου των επιχειρηματικών τους σχεδίων. 
Αρνούμαστε λοιπόν ένα παιχνίδι με "όρους" και "κανόνες" που η ίδια η εταιρία θέτει και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να εναντιωθούν σε μια τέτοια λογική η οποία σήμερα αναφέρεται στην "επένδυση" στις Σκουριές αύριο θα μιλάει για άλλες περιοχές στο ενιαίο επιχειρηματικό σχέδιο όπως η "Φυσώκα" η "Τσικάρα" και η "Πιάβιτσα" και τελικά θα έχει δέσμιους τους εργαζομένους και την κοινωνία μέχρι την πλήρη μετατροπή του συνόλου της περιοχής μας σε μια απέραντη ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε άμεσα από την Ελληνικός Χρυσός να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με την υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους σε αυτή.
Επιπλέον, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις με γενικά νούμερα εργαζομένων ζητάμε επίσης να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των σημερινών εργαζομένων ασφαλιζόμενων στο ΙΚΑ στην ίδια ή σε υπεργολάβους όπως επίσης και για τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που είναι δημότες του δήμου Αριστοτέλη.
Δεύτερον:
Η προσήλωσή μας στην ενότητα όλων των δημοτών. Το μυστικό της ενότητας δεν είναι το να έχουμε όλοι την ίδια άποψη το αντίθετο μάλιστα. Το μυστικό της ενότητας είναι η σταθερή μας βούληση για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις, από τις δομές μιας συντεταγμένης πολιτείας και τη δικαστική εξουσία και επιπλέον με διάλογο μεταξύ μας μακριά από αντιπαραθέσεις, όξυνση και περαιτέρω διχασμό της κοινωνίας.
Στην κατεύθυνση αυτή αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα να βρεθεί οριστική λύση μέσα από το διάλογο για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, απαιτείται σεβασμός στη δημοκρατία και τους θεσμούς, ομοψυχία και αλληλοσεβασμός. Να  αγαπήσουμε και να ονειρευτούμε όλοι μαζί ξανά τον τόπο μας. Ζούμε σε ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Ελλάδας. Ένα μέρος που συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα. Πράσινο και γαλάζιο. Τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Την πύλη του Αγίου Όρους. Έχουμε ευθύνη όλοι μας ξεπερνώντας τεχνητές αντιθέσεις και διλήμματα να κάνουμε το τόπο μας τόπο ευημερίας και προκοπής. Για μας και τα παιδιά μας.


Η Δημοτική Αρχή
Δήμου Αριστοτέλη


Δεν υπάρχουν σχόλια: