Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Κυκλοφόρησε το 24ο τεύχος του περιοδικού ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ (Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2015),

Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ,είναι το επίσημο  τριμηνιαίο όργανο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, που ιδρύθηκε το 1903 από τον Πολυγυρινό ιατρό κ. Γεώργιο Παπανικολάου-Σκωτ, και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ και ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ σε όλες τις έδρες των Καποδιστριακών Δήμων και ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ σε όλα τα χωριά της Χαλκιδικής.


Η Ύλη του είναι όπως πάντα πλούσια.

Το εξώφυλλό του κοσμεί η φωτογραφία του ανδριάντα του Αριστοτέλη,  που στήθηκε πριν πέντε χρόνια στον αύλειο χώρο του κτιρίου διοικήσεως του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία και δαπάνη του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, σε συνεργασία με τις αρχές του ιδρύματος και δωρίθηκε στο ΑΠΘ. Τα αποκαλυπτήρια  έγιναν 25 Αυγ. 2010.

Στο οπισθόφυλλο υπάρχει πανοραμική φωτογραφία του άλλου μεγάλου έργο του Συλλόγου, του μνημείου της φονικής και πολύνεκρης μάχης των Βασιλικών του 1821, που στήθηκε το 1998 με πρωτοβουλία και δαπάνη πάλι του Παγχαλκιδικού, κάτω από το μοναστήρι της Αγ. Αναστασίας, με τον ανδριάντα του καπετάν Χάψα και την αναπαράσταση της μάχης εκείνης και δωρίθηκε  στην Πατρίδα.

Το κύριο του νέου τεύχους αναφέρεται επετειακά στο στήσιμο του ανδριάντα του Αριστοτέλη και στο συμβολισμό του. Ακολουθεί η δημοσίευση του αρχείου του Παγχαλκιδικού Συνδέσμου (τότε) του 1990-1910, πρώτου έτους επίσημης αναγνωρίσεως του Συνδέσμου , προϊόν έραυνας του Θεολόγου κ. Κώστα Χιούτη και ακολουθούν επίκαιρα θέματα, άρθρα των τακτικών και εκτάκτων  συνεργατών, καθηγητών Πανεπιστημίου, φιλολόγων, θεολόγων, αρχαιολόγων, εκπαιδευτικών και επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων. Η σελίδα Επιφανείς Χαλκιδικιώτες του σήμερα αφιερώνεται αυτή τη φορά στον σεμνό αλλά διάσημο  τραγουδιστή και ακριβό συμπατριώτη μας κ. Μανώλη Μητσιά.

Ση συνέχεια δημοσιεύονται ρεπορτάζ από τις δράσεις του Παγχαλκιδικού και των άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων καθώς και Νέα της Χαλκιδικής, κυρίως πολιτιστικά. Ακολουθεί ανακοίνωση και ευχαριστίες για τον χορηγό της έκδοσης, που για το παρόν τεύχος είναι η γνωστή επιχείρηση ΔΕΑΣ Α.Ε. και στην ίδια σελίδα δημοσιεύονται όλα τα ονόματα των μέχρι τώρα χορηγών και η έκκληση «Ζητείται χορηγός για το επόμενο 25ο τεύχος». Τέλος δημοσιεύονται ανακοινώσεις και  το πρόγραμμα των εκδρομών και εκδηλώσεων του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Το τεύχος τυπώθηκε και πάλι σε 2.500 αντίτυπα, και στέλνεται δωρεάν, πέρα από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της Χαλκιδικής, στα Σχολεία όλων των Βαθμίδων, σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς και στις Αρχές του τόπου, στις μεγάλες βιβλιοθήκες της χώρας κλπ. Μπορεί επίσης καθένας να το προμηθευτεί δωρεάν από τους κατά τόπους αντιπροσώπους και ανταποκριτές μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: