Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

ΓΕΝΟΠ: Στα 1,7 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ

  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έφταναν στις 30 Σεπτεμβρίου, τα 1,7 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την οποία ζητάει να μάθει το ακριβές ληξιπρόθεσμο χρέος, ανά ανώνυμη εταιρεία πελάτη της, καθώς και το χρέος των πολιτικών κομμάτων.Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, αναλύεται σε:• 421 εκατ. ευρώ από την χονδρική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τα οποία 312 εκατ. ευρώ οφείλουν τρεις (3) ηλεκτροβόρες ιδιωτικές εταιρίες και η κρατική ΛΑΡΚΟ.
• 304 εκατ. ευρώ από επισφαλείς πελάτες (βιοτεχνίες, εμπορικές επιχειρήσεις, οικιακοί καταναλωτές κλπ).
• 102 εκατ. ευρώ από το Κ.Ο.Τ και ευπαθείς ομάδες που δεν εισπράττονται (παρά, σημειώνει η ΓΕΝΟΠ, την έκπτωση στα τιμολόγια και την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συμμετείχε στο κόστος).
• 184 εκατ. ευρώ του Δημοσίου (Υπουργεία, Περιφέρειες, και Δημόσιοι οργανισμοί).
• 254 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς που έχουν λήξει, δεν εξοφλήθηκαν, αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα δεν κόβεται περιμένοντας τον δεύτερο η τον τρίτο λογαριασμό. 
• 453 εκατ. ευρώ οφειλές από λογαριασμούς όλων των κατηγοριών για τις οποίες η Διοίκηση προχωρά σε δικαστική διεκδίκηση. 

Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι, στον κατάλογο των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνονται «πλούσιοι επιχειρηματίες που έκαναν τεράστιες περιουσίες από τραπεζικά επιχειρηματικά δάνεια και όμως εμφανίζονται σήμερα με δήθεν υπερχρεωμένες εταιρίες, επικαλούμενοι παράλληλα «αδυναμία» εξόφλησης οφειλών προς την ΔΕΗ, ενώ είναι προφανές ότι η συνεχής δημιουργία χρεών προς την ΔΕΗ αποτελεί πάγια τακτική εδώ και χρόνια -και πριν την κρίση- για να εκβιάζουν στην συνέχεια για ευνοϊκές λύσεις και μεγάλο κούρεμα του χρέους αναζητώντας διαιτητικές αποφάσεις της ΡΑΕ». 

Κάνει λόγο επίσης ακόμη και για κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ, η οποία θα συμπαρασύρει το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: