Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Σε συνεδρίαση καλείται η Δημοτική Κοινότητα Γαλάτιστας

Συνεδριάζει  την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 η Δημοτική Κοινότητα Γαλάτιστας με τα παρακάτω θέματα:

1.Διάνοιξη, επίστρωση και τεχνικά αγροτικών δρόμων από Μαυρουδή πλατάνια έως Κορυφή και από Πηγαδάκι έως Παπατρώνη βρύση.
2.Αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης από Λιάκου σπίτι έως οικία Παραδείση Πάρη και από Θωμά λάκκο έως Σειρά αλώνι.
3.Ανάθεση διοργάνωσης εθίμου Καμήλας σε συλλόγους.
4.Διοργάνωση γιορτής Χριστουγέννων.
5.Άγιος Δημήτριος. Ανακατασκευή πάρκου.
6.Μικτή χορωδία Γαλάτιστας. Οικονομική ενίσχυση

Σε ότι αφορά το 3ο θέμα θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι λάθος διατύπωση το θέμα γιατί δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι το «σήμα κατατεθέν» της Γαλάτιστας θα ανατεθεί  αποκλειστικά σε συλλόγους .
Δηλαδή η Δημοτική μας Κοινότητα θα «βγάλει την ουρά της» απέξω;
Δεν θα συμμετάσχει;
 ΕΕΕΕ Αυτό το θεωρούμε αδιανόητο.
Το «πάνω χέρι» ΠΡΕΠΕΙ να το έχει η Δ.Κ.
Μην έχουμε και αντιπαλότητες μεταξύ των συλλόγων.
Ας μη ξεχνάμε πως ακόμα κάποιοι σύλλογοι ερίζουν για κάποια χρήματα που «έβγαλε» η «ΚΑΜΗΛΑ»  Βέβαια η όλη διοργάνωση γίνεται με τη συμμετοχή των μελών των συλλόγων αυτών. Και επειδή δεν ξέρουμε αν θα παρευρεθούμε στην συνεδρίαση και θα έχουμε  ΚΑΙ τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας, τις καταθέτουμε εδώ, όσο γίνεται περιληπτικά, έτσι ώστε κάποτε να διοργανώσουμε το έθιμο όπως πραγματικά γινότανε και να μην το μετατρέπουμε σε «ΠΑΝΗΓΥΡΙ».
Προτείνουμε να αποφασιστεί η συγκρότηση επιτροπής διοργάνωσης της «ΚΑΜΗΛΑΣ».  Να σταλεί  έγγραφο σε όλους τους συλλόγους να ορίσουν από έναν εκπρόσωπο τους στην επιτροπή αυτή η οποία βέβαια θα προεδρεύετε από κοινοτικό σύμβουλο.
Η επιτροπή αυτή με τον καταρτισμό υποεπιτροπών θα ασχοληθεί με την διοργάνωση. Μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην προβολή του εθίμου γιατί εκείνη τη μέρα σε πολλά μέρη της ευρύτερης περιοχής υπάρχουν ανάλογα έθιμα.
Μετά την πρώτη συνεδρίαση και τον καταρτισμό των υποεπιτροπών να γίνει μια ευρεία σύσκεψη στην οποία να κληθούν, όσο γίνεται μεγάλοι σε ηλικία κάτοικοι, που είχαν ασχοληθεί στον απώτερο παρελθόν με την «ΚΑΜΗΛΑ» για να καταθέσουν τις εμπειρίες τους, έτσι ώστε να προσεγγίσουμε όσο γίνεται καλύτερα την πατροπαράδοτη «ΚΑΜΗΛΑ»
Και το λέμε αυτό γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια μπήκαν πολλά στοιχεία που καμιά σχέση δεν έχουν με το όλο έθιμο.
Π.χ. Την «ΚΑΜΗΛΑ» την χορεύουν ΜΟΝΟ τζαμαλάρηδες. Δυστυχώς αντί τζαμαλάρηδες βλέπουμε γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές και άνδρες με τσαξίρια. Και το πιο ακραίο μαζί με την «ΚΑΜΗΛΑ» να υπάρχει και «καβαλαρία»
Στην πρώτη μέρα δεν χρειάζονται όλα αυτά. Πώς να το κάνουμε «ΔΕΝ ΔΕΝΟΥΝΕ» με το έθιμο.
Αποκλειστικά και μόνο ΤΖΑΜΑΛΑΡΗΔΕΣ.
Τη δεύτερη μέρα - κακώς το διαχωρίζουμε το έθιμο σε «ΚΑΜΗΛΑ» και «ΝΥΦΗ» μπορούν, εκτός από τους ΤΖΑΜΑΛΑΡΗΔΕΣ ,  να προστεθούν οι γυναίκες με τις ντόπιες φορεσιές και οι άνδρες με τα τσαξίρια αλλά και η «καβαλαρία». Είναι στοιχεία ενός γάμου και δένουν με όλο το έθιμο.

Σε ότι αφορά το 5ο θέμα δεν καταλάβαμε ποιο είναι αυτό το πάρκο.
Πάρκο Αγίου Δημητρίου πρώτη φορά ακούμε.
Εκτός και αν εννοούν την πλατεία.
Αν πράγματι έχουμε τέτοια βαφτίσια καλό είναι να  ευχηθούμε στον «νονό» ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣ. Και  να μας μοιράσουνε και καμιά μπομπονιέρα. Δηλαδή θα μετατρέψουν την πλατεία- παζάρι το λένε ακόμα οι γέροντες του χωριού- σε πάρκο; Θα έχουμε  και ζωάκια, και πιθηκάκια και λιμνούλα με παπάκια;;
Και να το σοβαρολογήσουμε ΔΕΝ μπορεί να γίνει  ΚΑΜΙΑ επέμβαση στην πλατεία για πολλούς λόγους. Μη ξεχνάμε την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Είμαστε περίεργοι να ακούσουμε την εισήγηση του θέματος γιατί αυτή η «ανακατασκευή» και μάλιστα «πάρκου» σε συνδυασμό με την μερική πεζοδρόμηση τμήματος της ευρύτερης πλατείας, και ΟΧΙ ΠΑΡΚΟΥ, βάζει σε  ….πονηρές σκέψεις.
Αλλά μια και η Δημοτική μας Κοινότητα θέλει να ασχοληθεί με  την πλατεία μήπως πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανασκαφής της πλατείας για αν αναδειχθούν κάτι «αγάλματα» που λένε οι παλιοί ότι υπάρχουν από κάτω- υπήρχε βρύση κάτω από την πλατεία με είσοδο από τον πρόναο του Αγίου Δημητρίου- από την πλατεία;
Οψόμεθα να ακούσουμε την εισήγηση.
Σε ότι αφορά το 6ο θέμα. Βασικά η Δ.Κ. δεν μπορεί να ενισχύσει κανένα σύλλογο επειδή δεν έχει δικούς της πόρους.  Οι ενισχύσεις από ότι ξέρουμε γίνονται από τον ΔΗΜΟ. Καλό θα είναι η Δ.Κ. να ζητήσει από τους φορείς να στείλουν έγγραφα που θα ζητούν την όποια ενίσχυση αναφέροντας και τις δραστηριότητες. Και οι όποιες ενισχύσεις δίνονται στα ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ και όχι σε επί μέρους τμήματα των ΝΟΜΙΚΏΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ»
Και τι εννοούμε. Αν ένας αθλητικός σύλλογος έχει π.χ. στίβο, βόλεϊ, ποδηλασία, ενισχύεται ο σύλλογος και όχι μόνο το ας πούμε τμήμα ποδηλασίας.


Και καλό θα είναι οι «εμπλεκόμενοι» να μελετήσουν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» έτσι ώστε η συνεδρίαση να γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζει ο νομοθέτης και να μην παρατηρούμε αρκετές παρεκκλίσεις, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. 
Ααααα και ο γραμματέας των συνεδριάσεων κάθεται δίπλα στον πρόεδρο και όχι παρά δίπλα, για να μπορεί να συνεργάζεται με τον πρόεδρο. Και 

Δεν υπάρχουν σχόλια: