Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Προσκυνηματική εκδρομή του Ι.Ν.Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου

Σε μοναστήρια της Κεντρικής Μακεδονίας η προσκυνηματική εκδρομή της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου.

Πριν καν ανατείλει ο ήλιος ξεκινήσαν οι εκδρομείς. Και η ανατολή του ήλιου τους βρήκε την στιγμή που αποχαιρετούσανε τη Χαλκιδική και μπαίνανε στο Νομό Θεσσαλονίκης.
 Πρώτη στάση λίγο μετά την Αμφίπολη για ένα καφεδάκι.


"αφετε τα παιδια ελθειν προς με"
 Και μετά η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Εικοσιφινίσσης.










Δεύτερη στάση στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών.
Το όλο περιβάλλον του Μοναστηριού  που  η κτίση του χρονολογείται, όπως γράφει και εντοιχισμένη πλάκα στα 1270
και γενικά όλο το περιβάλλον που σε παρέπεμπε σε πραγματικό μοναστικό περιβάλλον σε εξύψωνε πνευματικά , σε αντίθεση από τα άλλα δυο μοναστήρια και κυρίως το «σύγχρονο» του Ακριτοχωρίου που η χλιδή  του σε παραπέμπει μάλλον σε κάποιο σαλέ  της Ελβετίας.






Στο μικρό μουσείο μπορούσες να δεις τον  τρόπο που βγάζανε το λάδι οι καλόγεροι, τις αλεκάνες που αλωνίζανε το στάχυα,  και  πως αλέθανε το σιτάρι.
Καθώς και εργαλεία της καθημερινής ζωής.







Λίγο καθυστερημένα το  γεύμα στον Άγιο Ιωάννη Σερρών αλλά οι μικροί καταρράκτες που υπήρχαν  και η λιμνούλα με τι πάπιες σε άνοιγαν την όρεξη







Λίγο τσιπουράκι  από «tseligato» αμπέλι, λίγο  κρασάκι  χύμα και  « …αινείτε … εν τυμπάνω και χορώ»


Τελευταία επίσκεψη στο νέο μοναστήρι του Τιμίου Προδόμου  στο Ακριτοχώρι Σερρών, όπου οι προσκυνητές παρακολούθησαν και τον εσπερινό.
Αργά το βραδάκι επιστροφή στο Παλαιόκαστρο και ραντεβού σε νέα προσκυνηματική  εκδρομή, ίσως διήμερη αυτή τη φορά, που θα ετοιμάσει ο πάντα αεικίνητος νέος εφημέριος Παλαιοκάστρου πατέρας Νικόλαος.







Δεν υπάρχουν σχόλια: