Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Εκθεση για την κατάσταση στις φυλακές

Έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης, του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), για την κατάσταση που επικρατεί σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα, κάνει λόγο για βασανιστήρια, απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές όσο και στα κέντρα κράτησης των μεταναστών. 
Παρά τις συστάσεις που είχαν γίνει δύο χρόνια πριν στις ελληνικές αρχές, η επίσκεψη της CPT το 2013 στη χώρα μας έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, τονίζεται στην έκθεση.
Στην ίδια έκθεση, η CPT εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική όσον αφορά τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών. Κρίνει ότι οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, είναι ακατάλληλες.
Αναφερόμενη στις συνθήκες στις φυλακές, η έκθεση επισημαίνει ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων, με αποτέλεσμα να μοιράζονται μεταξύ τους ένα κρεβάτι ή να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα.
Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά τις καταγγελίες για κακοποίηση μεταναστών και κρατουμένων. Η CPT καταγγέλλει καθεστώς ατιμωρησίας για τα όργανα επιβολής του νόμου. Αναφερόμενη στις συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών, η CPT στην έκθεση αναφέρει ως παράδειγμα ότι σε αρκετούς σταθμούς, δύο ή περισσότερες γυναίκες κρατήθηκαν για μήνες σε ένα σκοτεινό, μουχλιασμένο και ερειπωμένο κελί χωρίς να τους δίνεται καμιά ευκαιρία για υπαίθρια άσκηση ή να έχουν επαρκείς υποδομές υγιεινής.
Στις φυλακές στην Ελλάδα που επισκέφθηκαν απεσταλμένοι της Επιτροπής, υπογραμμίζει η έκθεση, οι συνθήκες υγιεινής ήταν κακές, ενώ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα η έλλειψη προσωπικού εποπτείας στις φυλακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: