Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΔΑΝΕΙΑ ΟΕΚ. Χωρίς αντίκρισμα για τους εργαζόμενους


Χωρίς ωφέλιμο πρακτικό αντίκρισμα για τους δικαιούχους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) είναι η τροπολογία που κατατέθηκε χτες σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών τους δανείων προς τις τράπεζες.
Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα, αλλά δεν επιβάλλει τη χρονική επιμήκυνση ούτε και ορίζει το χρόνο επιμήκυνσης, σε αντίθεση με πρόσφατες δεσμεύσεις του ΟΑΕΔ ότι θα επιδιωχθεί η αποπληρωμή των δανείων να γίνεται σε 20 με 25 χρόνια αντί σε 15 που γίνεται σήμερα, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και να μειωθεί το ύψος των μηνιαίων ποσών που θα καταβάλλονται. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ ρίχνονται στα νύχια των τραπεζών και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ακόμα χειρότερα, η τροπολογία, αδιαφορώντας για την οικονομική αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών, θέτει ως όρο για την επιμήκυνση να μη χρωστάνε πάνω από 6 μήνες δόσεις.
Στην παραπάνω εξέλιξη, εκτός από τη γενική οικονομική κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών, συνέβαλε και η ουσιαστική κατάργηση του ΟΕΚ από το 2012 και η μεταφορά των υπολειμμάτων του στον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, ενώ η εξέλιξη αυτή στέρησε σημαντικές παροχές από τους δικαιούχους του ΟΕΚ, οι οποίες έδιναν μια κάποια ανακούφιση σε ό,τι αφορά κυρίως το ζήτημα της κατοικίας, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν από τους μίζερους μισθούς τους την πάγια εισφορά προς στον Οργανισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: