Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Έκμάθηση Βυζαντινής Μουσικής και παραδοσιακού τραγουδιού

Ένας συμπολίτης μας, ένας νέος άνθρωπος,  ένας νέος δάσκαλος, αντί να πάρει τον ομματιών του και να πάει αλλού που του ζητούν, αποφάσισε τις γνώσεις του να τις μεταδώσει στα δικά μας, κυρίως, παιδιά.
Αποφάσισε και με τις ευχές του Μητροπολίτη μας να διδάξει Βυζαντινή μουσική, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια, και στα παιδιά και στους άνδρες και στις γυναίκες. Και είναι άξιο επαίνου αυτό γιατί οι «φτασμένοι» ψαλτάδες –υπάρχουν και εξαιρέσεις- δεν διδάσκουν στα παιδιά ούτε μία νότα. Φοβούνται μη και κάποιο παιδί γίνει καλύτερο από αυτούς. Ούτε καν στα παιδιά τους, στα ανίψια τους, στα εγγόνια τους.
Ο Άγγελος Κουτζιαρής όμως, περί αυτού πρόκειται, τις γνώσεις του αυτές , όπως και παλιότερα αποφάσισε να τις …περάσει στα δικά μας παιδιά, αν και του το ζητήσανε να διδάξει σε άλλα χωριά.
Είχαμε αναρτήσει στις 27 του Σεπτέμβρη και τη σχετική ανακοίνωση. Πλην όμως οι δηλώσεις συμμετοχές δεν ήταν περισσότερες από τα δάκτυλα του ενός χεριού.
Αποφάσισε λοιπόν να ξανά προσπαθήσει και έτσι καλεί και πάλι όσους ενδιαφέρονται , την Κυριακή 12 του Οκτώβρη να πάνε το Αγάπιο Ίδρυμα .
Το πρόγραμμα είναι:

Τμήμα Παιδιών 5:00 μ.μ.

Τμήμα Γυναικών 5.30 μ.μ.

Τμήμα Παραδοσιακού Τραγουδιού 6:00 μ.μ.

Τμήμα Ανδρών 7.00 μ.μ.

Τα μαθήματα θα γίνουν στον 1ο όροφο του Αγαπείου Ιδρύματος. 

Μπορούμε να πούμε πως τα μαθήματα είναι σχεδόν δωρεάν γιατί τα 10 ή 15 ευρώ για ολόκληρο μήνα  δεν είναι μεγάλο ποσό. Είναι η έξοδος ενός απογέματος σε μπαράκι. Και η μία περίπου ώρα δεν είναι χάσιμο χρόνου. Με τις ώρες καθόμαστε στα μπαράκια και στις καφετέριες.
Σήμερα όχι μόνο το χωριό μας, αλλά γενικότερα σε πολλά χωριά, υπάρχει έλλειψη από ψαλτάδες. Και γίνονται ….εισαγωγές από αλλού. Βέβαια έχουμε και  …εισαγωγές, και μάλιστα με πανάκριβο …μεροκάματο,  επειδή κάποιοι ιερείς δεν θέλουνε ντόπιους, όμως αυτό  είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο»
Γι αυτό λοιπόν καλό θα είναι όσοι - παιδιά, νέοι , άνδρες- διαθέτουν  και πολύ καλή φωνή να πάνε. Ας το δούνε και από οικονομικής πλευράς. Αύριο οι γνώσεις αυτές θα τους αποφέρουν και μικρό  επί πλέον εισόδημα στην οικογένεια  τους. Και κάτι ακόμα,  όσο και να θέλουνε κάποιοι να το σνομπάρουν, η μουσική και κυρίως η Βυζαντινή σε ανυψώνει, σε ηρεμεί, σε γλυκαίνει, σε ευφραίνει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
1)Τα σχόλια είναι δικά μας. Ο Άγγελος μας έστειλε μόνο το πρόγραμμα.
2) Και σ' αυτή την προσπάθεια θα προτείναμε να βοηθήσει με το δικό της τρόπο και  η "ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ".


Δεν υπάρχουν σχόλια: