Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Για τις Χαμένες διδακτικές ώρες σε γυμνάσια και λύκεια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των κενών σε εκπαιδευτικούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

  
Ανοιχτή παραμένει η πληγή των χαμένων διδακτικών ωρών σε γυμνάσια και λύκεια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, καθώς οι μόνιμοι διορισμοί ήταν και φέτος μηδενικοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατά είκοσι περίπου χιλιάδες και στην Πρωτοβάθμια κατά δέκα χιλιάδες.
Το αποτέλεσμα είναι τα σχολεία να έχουν απογυμνωθεί από το απαραίτητο εκπαιδευτικό δυναμικό, ολοένα να αυξάνουν οι χαμένες διδακτικές ώρες και να υποβαθμίζεται η λειτουργία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των μαθητών, αλλά και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με υπόμνημα των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης τα κενά είναι χιλιάδες, στα Γυμνάσια, Γενικά και Τεχνικά Λύκεια, στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Τμήματα Ένταξης, στα Καλλιτεχνικά και στα Μουσικά Σχολεία. Μάλιστα αναφέρουν ότι στην Ειδική Αγωγή, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη, με κενά και εναλλαγή εκπαιδευτικών, καθώς και χιλιάδες χαμένες ώρες πανελλαδικά. Τα τμήματα πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας δε λειτουργούν γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις. Τα κενά στα σχολεία του Δυτικού ΠΥΣΔΕ είναι 655 ώρες στα Λύκεια, τα Γυμνάσια και τα Τεχνικά Λύκεια, 1143 ώρες Ειδικής Αγωγής, 50 ώρες στο Καλλιτεχνικό.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν γι’ ακόμη μια φορά ότι όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις με την Ε.Ε. στερούν από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών το δικαίωμα στη μόρφωση, καταδικάζουν στην ανεργία και την εργασιακή ομηρία τους εκπαιδευτικούς.
Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η άμεση πλήρωση όλων των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς, με άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
·        Να μην χαθούν άλλες διδακτικές ώρες σε βάρος των μαθητών των λαϊκών οικογενειών;
·        Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου 


Δεν υπάρχουν σχόλια: