Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Κτιριακό πρόβλημα 2ου Γυμνασίου του Δήμου Θέρμης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

  ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης


Γι’ ακόμη μια φορά, έρχεται στην επιφάνεια το σοβαρότατο και χρόνια τώρα άλυτο, πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκαν οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο του 2ου Γυμνασίου Θέρμης, στο Νέο Ρύσιο, από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή το Σάββατο 26.09.2015.
Στο εν λόγω μισθωμένο ιδιωτικό κτίριο της πρώην Απολλώνιου Σχολής, στεγάζονται δύο σχολεία. Το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας, στο ισόγειο, με 52 παιδιά και στον 1ο όροφο το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης, με 173 παιδιά. 
Εξαιτίας της νεροποντής, το ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου πλημμύρισαν. Μάλιστα στο υπόγειο το νερό έφτανε το ένα μέτρο ενώ ο τοίχος που βρίσκεται μέσα στο χώμα, την επόμενη μέρα, ήταν  νοτισμένος έως την οροφή και ανέβλυζε νερά. Το νερό στο ισόγειο, έφτανε τους 20 πόντους.
Καθηγητές, μαθητές και γονείς είναι ανάστατοι καθώς το κτίριο πλημμυρίζει συχνά και υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την καταλληλότητα και τη στατικότητα του. Το  σχολείο παραμένει κλειστό για τους μαθητές, μέχρι τις 08.10.2015, καθώς γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και άλλων εργασιών που είχαν ζητηθεί με εξώδικό από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου.
Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που κοντά στο μισθωμένο κτίριο, υπάρχει ένα ημιτελές σχολικό κτίριο για το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης. Πρόκειται για έργο το οποίο ξεκίνησε από την πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης και σήμερα το έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως καθολικός διάδοχος. Είναι ένα κτίριο βαριάς προκατασκευής που έχει ξεκινήσει και έχει σταματήσει στην κατασκευή δαπέδου του ισογείου,  εδώ και 7 χρόνια, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη μόνιμης στέγη για το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας, στο οποίο προσέρχονται παιδιά από ολόκληρη την ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, η μίσθωση του κτιρίου είχε λήξει, δόθηκε παράταση της προηγούμενης σύμβασης, για την τρέχουσα χρονιά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ανοιχτός διαγωνισμός για τη μίσθωση κτιρίου για το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης και το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας.
Αποδεικνύεται ότι με την ασκούμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και της Παιδείας, με τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Παιδεία γίνεται όλο και πιο ταξική και μετατρέπεται σε εμπόρευμα, που πληρώνει αδρά η λαϊκή οικογένεια.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
·        Να προχωρήσει η επισκευή-συντήρηση του μισθωμένου κτιρίου για την ασφαλή και αξιοπρεπή λειτουργία του, για τους μαθητές και για τους καθηγητές.
·        Να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί άμεσα η κατασκευή του νέου κτιρίου, χωρίς ΣΔΙΤ, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σχολικής στέγης της περιοχής.
·        Να βρεθεί άμεσα μόνιμη στέγη, εξοπλισμένη επαρκώς, και για το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας.


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: