Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Σαρώνει η μερική απασχόληση

Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, οι «παλιοί» εργαζόμενοι αμείβονται με την κλαδική σύμβαση, με μείωση 6,7%, χωρίς επιδόματα, την οποία υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Ολοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (586 και 511 ευρώ μεικτά).

Από τη συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με τους δύο συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στα σούπερ μάρκετ, προέκυψε και το εξής αποκαλυπτικό στοιχείο: Στις επιχειρήσεις του κλάδου υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται τρεις μέρες τη βδομάδα και ο μισθός τους ίσα που φτάνει τα 170 ευρώ! Αντίστοιχα, ένας τετραωρίτης εργαζόμενος, αμειβόμενος με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, παίρνει μισθό 240 ευρώ!
Γι' αυτό οι μεγάλες αλυσίδες, όπως καταγγέλλουν οι δύο συνδικαλιστές, αντικαθιστούν σταδιακά τους παλιούς εργαζόμενους, που τους θεωρούν «υψηλόμισθους», επειδή παίρνουν 800 και 1.000 ευρώ το μήνα. Οι μαρτυρίες αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας στον κλάδο: Προσωπικό που κάνει τα πάντα, ψίχουλα αντί για μισθούς, πλήρης κυριαρχία της μερικής απασχόλησης, εντατικοποίηση της εργασίας, κυρίως μέσω των υπερωριών, της «στοχοθεσίας», των πολλαπλών αντικειμένων εργασίας.
Σε μεταπτυχιακή εργασία που εκπονήθηκε το 2010 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διαπιστώνονται τα εξής: «Από στοιχεία και εκτιμήσεις προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο των σούπερ μάρκετ σήμερα ανέρχονται γύρω στους 79.667, από τους οποίους το 24,7% (19.678 εργαζόμενοι) είναι πλήρως απασχολούμενοι και το 75,3% (59.989 εργαζόμενοι) είναι μερικώς απασχολούμενοι (...) Στα ταμεία σημειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις πλησιάζουν και το 100% των εργαζομένων (...).
Στα ράφια το ποσοστό των μερικώς απασχολουμένων περιορίζεται στο 40%-45% των εργαζομένων, καθ' ότι οι ανάγκες σε προσωπικό είναι πάντα προβλέψιμες (...) Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι γυναίκες αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στη μερική απασχόληση στο χώρο (...)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: