Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Συνεχίζονται οι ισραηλινές προκλήσεις

Εξι νεκροί Παλαιστίνιοι από πυρά στρατιωτών, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά
Σε διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία του 13χρονου Παλαιστινίου Αμπτέλ Σάντι από τη Βηθλεέμ που δολοφόνησαν προχτές Ισραηλινοί στρατιώτες
Σε διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία του 13χρονου Παλαιστινίου Αμπτέλ Σάντι από τη Βηθλεέμ που δολοφόνησαν προχτές Ισραηλινοί στρατιώτες
Η προκλητική βία των πάνοπλων ισραηλινών κατοχικών αρχών και Εβραίων εποίκων ρίχνει καθημερινά λάδι στη φωτιά, τροφοδοτώντας επικίνδυνα την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και μέρες στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά και στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου χτες το απόγευμα οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ κατά των νεαρών Παλαιστίνιων διαδηλωτών που πέταγαν πέτρες,με αποτέλεσμα το θάνατο 6 εξ αυτών (μεταξύ των οποίων ένας 15χρονος και ένας 20χρονος) και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Νωρίτερα, το πρωί, η κηδεία του 20χρονου Παλαιστίνιου Ουισάμ Φαράτζ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή χιλιάδων συμπατριωτών του, ένα 24ωρο μετά το φόνο του από Ισραηλινούς στρατιώτες στον παλαιστινιακό καταυλισμό Σουφάτ.
Μεταξύ των επιθέσεων με μαχαίρια που σημειώθηκαν χτες σε παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στο Ισραήλ ξεχωρίζουν η επίθεση ενός 17χρονου ακροδεξιού Εβραίου στην πόλη Ντιμόνα του Ισραήλσε βάρος τεσσάρων Αράβων εργατών και η επίθεση 19χρονου Παλαιστίνιου με μαχαίρι σε 47χρονο αστυνομικό που κατέληξε με το θάνατο του νεαρού.
Στο μεταξύ, η μεγάλη αραβική κοινότητα του Ισραήλ εντείνει τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων όσο κλιμακώνεται η βία, ενώ οι ισραηλινές αρχές υπό την εντολή του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «να πατάξουν το κύμα τρομοκρατίας», απαγόρευσαν χτες επ' αόριστον την πρόσβαση σε όλους τους άνδρες κάτω των 45 ετών στην πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ.
«Η τρίτη Ιντιφάντα άρχισε...»
Αυτή η τεταμένη κατάσταση κάνει πολλούς να προβλέπουν πως έχειήδη αρχίσει η τρίτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα (εξέγερση). Ανάμεσά τους ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς» στη Γάζα, Ισμαΐλ Χανίγια, που σημείωσε πως η τρίτη Ιντιφάντα με επίκεντρο το μεγάλο τέμενος Αλ Ακσα «ξεκίνησε και σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε». Ο ίδιος κατηγόρησε τις ισραηλινές κατοχικές αρχές ότι «προσπαθούν να καταλάβουν το τέμενος Αλ Ακσα αλλά δεν θα το πετύχουν»...
Οι προκλητικές επιθέσεις των κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού συζητήθηκαν σε συνάντηση μεταξύ του Παλαιστίνιου πρέσβη στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιου για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν. Ο Μανσούρ ζήτησε από τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
  • Ο Ισραηλινός γεωλόγος Δρ. Γιουβάλ Μπάρτοφ, επικεφαλής πετρελαϊκών ερευνών της εταιρείας «Afek Oil & Gas» στα Υψίπεδα του Γκολάν, επιβεβαίωσε τον εντοπισμό κοιτασμάτων πολλών εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, εκτιμώντας ότι η εκμετάλλευσή του (σε κατεχόμενο, ας μην ξεχνάμε, συριακό έδαφος...) «θα μπορούσε να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του Ισραήλ για δεκαετίες». Γίνεται φανερό ότι αυτή η ανακάλυψη θα ρίξει και ...άλλο μπαρούτι στην περιοχή.
  • ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: