Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Απαλλάσσει επιχειρηματικούς ομίλους από τα ανταποδοτικά τέλη

Ενα μεγάλο μποναμά επιφύλασσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους οι αστικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει διαχρονικά δημόσιες εκτάσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 10 του πολυνομοσχεδίου, αναφέρεται ότι: «Δεν επιβάλλονται ανταποδοτικά τέλη από τους ΟΤΑ σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο ή το ΤΑΙΠΕΔ ή ΟΤΑ έχουν, κατά τους όρους σχετικής σύμβασης, αναθέσει την παροχή υπηρεσίας ή την εκτέλεση έργου ή/και έχουν παραχωρήσει ή διαθέσει εμπράγματο ή άλλο δικαίωμα που περιλαμβάνει την ανάπτυξη, ανάπλαση, χρήση, εκμετάλλευση ορισμένης θαλάσσιας ή χερσαίας έκτασης, περιοχής, οδικού άξονα, μεταφορικής ή άλλης υποδομής (...)».
Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δηλαδή, που εκμεταλλεύονται π.χ. το αεροδρόμιο των Σπάτων, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το λιμάνι του Πειραιά και άλλες εκτάσεις που είτε έχουν παραχωρηθεί ή θα παραχωρηθούν και για τις οποίες πληρώνουν στους δήμους ανταποδοτικά τέλη, απαλλάσσονται. Και μάλιστα, αυτή η απαλλαγή έχει αναδρομική ισχύ...
Αυτή η εξέλιξη θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων των δήμων, οι οποίοι με τη σειρά τους, με αυτό το πρόσχημα, θα προχωρήσουν είτε σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των φόρων που επιβάλλονται στους δημότες, είτε θα διακόψουν υπηρεσίες που παρέχουν - έστω και υποτυπωδώς - στα λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: