Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Μπαράζ από προαπαιτούμενα

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ «κλείδωσε» η πρώτη λίστα με τις 48 προαπαιτούμενες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, η οποία σχετίζεται με την εκταμίευση προς το ελληνικό κράτος ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει και δεύτερη λίστα (με εκταμίευση 1 δισ. ευρώ), όπου και θα περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα που αφορούν στην απογείωση του φορολογικού συντελεστή απέναντι στους φτωχούς αγρότες, ενίσχυση της φοροαφαίμαξης μισθωτών - συνταξιούχων (νέα φορολογική κλίμακα κ.ά.), εφαρμογή «ισοδύναμων» μέτρων κ.ο.κ.
Μεταξύ άλλων, η πρώτη λίστα περιλαμβάνει:

-- Εναρξη του μέτρου της σταδιακής κατάργησης του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Ως πρώτη δόση, από τον Οκτώβρη φέτος, ο ΕΦΚ απογειώνεται από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
-- Ενίσχυση του νομοθετικού οπλοστασίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας κ.ά.)
-- Ολοκλήρωση της στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαχείριση «κόκκινων» δανείων, νέος Κώδικας Δεοντολογίας τραπεζών.
-- Εγκριση «οδικού χάρτη» για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
-- Εκδοση όλων των Υπουργικών Αποφάσεων για την εφαρμογή των πρόσφατων αντιλαϊκών συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων.
-- Προετοιμασίες για τη βαθμιαία εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος»,ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την παραπέρα σύνθλιψη των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.
-- Εφαρμογή εργαλειοθηκών ΟΟΣΑ.
-- Απελευθερώσεις στην αγορά Ενέργειας.
-- Λήψη μη αναστρέψιμων βημάτων για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων με τους υφιστάμενους όρους.
-- Εφαρμογή όλων των ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που εκκρεμούν από το ΤΑΙΠΕΔ.
-- Νέος οργανικός νόμος για τη σύνταξη των κρατικών προϋπολογισμών.
-- Ενεργοποιείται το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο», αντικείμενο του οποίου είναι η αυτόματη καρατόμηση κρατικών δαπανών σε περίπτωση δημοσιονομικής «απόκλισης» με βάση τις εκτιμήσεις, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου.
-- Επεξεργασία του σχεδίου για τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.
-- Παρουσίαση σχεδίου για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του κράτουςπρος ιδιώτες.
-- Ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: