Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ενισχύεται η αντιδραστική νομοθεσία για το Δημόσιο

Ανοίγει ο δρόμος για νέες απολύσεις. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αποκτούν πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα και δεδομένα
Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε χτες επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για νέες απολύσεις δημόσιίων υπαλλήλων, ενώ στο όνομα της διαφάνειας και της «εξυπηρέτησης του πολίτη», έγγραφα, πληροφορίες και δεδομένα του Δημοσίου τα θέτει στη διάθεση των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα όσα προωθεί το νομοσχέδιο υποδηλώνονται ακόμα και από τον τίτλο του: «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α' 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, Περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, Ρυθμίσεις Θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ και άλλες διατάξεις».
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, στα άρθρα 28 και 29 προβλέπεται ο επανέλεγχος «της γνησιότητας» των πιστοποιητικών τους σε βάθος 20ετίας, χαρακτηρίζοντας «πλαστές» τις βεβαιώσεις υπηρεσιών που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους που μέχρι τη μονιμοποίησή τους δούλευαν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Προβλέπεται ακόμα στο άρθρο 22 ότι δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός διαθεσιμοτήτων καθώς ορίζεται ότι: «Σε περίπτωση κατά την οποία υπάλληλος επανέρχεται στην υπηρεσία του λόγω εξαίρεσης από το καθεστώς διαθεσιμότητας (...) ή λύεται η υπαλληλική του σχέση λόγω παραίτησης ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας, τη θέση του στο καθεστώς διαθεσιμότητας καταλαμβάνει ο επόμενος υπάλληλος στους βαθμολογικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ανά κατηγορία και κλάδο».
Οσον αφορά τα δεδομένα του Δημοσίου, προβλέπεται η καθιέρωση της αρχής της ελεύθερης διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, σε ηλεκτρονική μορφή και μορφή πλήρως προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη και από τους επιχειρηματίες.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, από τις«πολιτικές ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου θα υπάρξουν για την ΕΕ οικονομικά οφέλη πλέον των 40 δισ. ευρώ και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ σε εφτά διαφορετικούς τομείς (εκπαίδευση, μεταφορές για τα αγροτικά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υγεία και καταναλωτική πίστη)».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: