Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η Γαλάτιστα τίμησε και φέτος τον Άγιο της, τον Άγιο Αγάπιο



Με κατάνυξη ο Εσπερινός του Αγίου Αγαπίου, του Γαλατσιάνου Αγίου χθες στον Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου (Εδώ πρέπει να πούμε πως η ακολουθία του Αγίου ψάλλεται εναλλάξ κατά έτος στις δυο εκκλησίες των δυο ενοριών)
Η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού τελέστηκε από τους δυο ιερείς των ενοριών της Γαλάτιστας πατέρες Γεώργιο Σκονδράνη και Αργύριο Καραμόσχο.
Τα τροπάρια απέδωσαν εκτός από τους δυο ιεροψάλτες του Αγίου Γεωργίου και οι Ιεροψάλτες της Παναγίας με τους βοηθούς τους.



Στο θείο κήρυγμα, βασισμένο κυρίως στην πρώτη προφητεία των αναγνωσμάτων "περί παιδείας" αναφέρθηκε ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.
Από το fb του αντιγράφουμε όσα ανέβασε για τον Άγιο Αγάπιο "Πραγματική τιμή για τον διδάσκαλο του Γένους άγιο Αγάπιο είναι να ξαναβρούν οι σύγχρονοι Έλληνες αυτό που φαίνεται πως έχασαν, την αυτοπεποίθησή τους η οποία τους χαρακτήριζε πάντα και γέννησε τους μεγάλους ευεργέτες και τους δασκάλους του Γένους, ακόμη και στις πιο δυσμενείς για την επιβίωση του Ελληνισμού συνθήκες. Να συνειδητοποιήσουν ότι προέρχονται από ένα γένος πολύ πιο αρχαίο και είναι φορείς ενός πολιτισμού πολύ πιο παραγωγικού από αυτόν στον οποίο προσπαθούν να ενταχθούν ως σύγχρονοι Ευρωπαίοι. Να αντιληφθούν ότι αυτό από το οποίο πρωτίστως έχει ανάγκη η χώρα είναι ανάπτυξη των πνευματικών δυνάμεων των πολιτών της, ώστε αυτές με τη σειρά τους να εξελιχθούν σε δημιουργικές δυνάμεις που θα τους απελευθερώσουν από την εθελόδουλη υποταγή στους νόμους της αγοράς και θα τους οδηγήσουν στην αναζήτηση ενός διαφορετικού νοήματος ζωής από την καταναλωτική ευχέρεια."



Μετά την ακολουθία του Εσπερινού έγινε η λιτάνευση της Αγίας εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Γαλάτιστας.

Κατά το πέρασμα της εικόνας από τον δημόσιο δρόμο ακόμα και αλλόθρησκοι σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους και σε στάση προσοχής περίμεναν να περάσει η εικόνα. Δυστυχώς όμως σε άλλη καφετέρια ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ούτε που ταράχθηκαν από τις καρέκλες τους.

Λίγος σεβασμός στα Ιερά και Οσία δεν βλάπτει.

Στο εκκλησίασμα μετά το "ΔΙ ΕΥΧΩΝ" προσφέρθηλκαν κεράσματα.
Πρέπει να πούμε πως τίμησαν με την παρουσία τους την ακολουθία και την λιτάνευση ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαλάτιστας Μανόλης Σειράς και ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου Αλέκος Λακρός




 Στα ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ μπορείτε να διαβάσετε σχετικά για τον Άγιο Αγάπιο

2 σχόλια:

ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ είπε...

Αγαπητέ μου θέλω να γράψεις το Απολυτίκιον του Αγίου.

tseligas είπε...

Ευχαρίστως και το δημοσιεύω

Του αγίου Αγαπίου (ήχος πλ.α. Τον συνάναρχον λόγον)

Της ενθέου σοφίας τον υφηγήτορα, και της αγάπης προς πέλας και προς Θεόν αληθώς, τον διδάσκαλον Αγάπιον τιμήσωμεν κράζοντες. Άστρον νευαγές Γαλατίστης και λαμπρέ κοσμήτωρ ιεροάθλων, ειρήνη πάρεχε πάσι τοις εφημούσι την σην άθλησην