Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Στη Γάζα, τα παιδιά κοιμούνται στα συντρίμμια του περσινού πολέμου,


Στη Γάζα, τα παιδιά κοιμούνται στα συντρίμμια του περσινού πολέμου, πληρώνοντας το τίμημα μιας σύγκρουσης στην οποία ουδέποτε έλαβαν μέρος. Όμως, αυτήν την εβδομάδα το κίνημά μας έχει την ευκαιρία να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν τα σπίτια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία που χρειάζονται. Ένωσε τώρα τη φωνή σου με τη δική μας για να συνεργαστούμε με κορυφαίους φορείς παροχής βοήθειας και να απαιτήσουμε την εισαγωγή δομικών υλικών. 

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΩΡΑ
Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα, χιλιάδες παιδιά εξακολουθούν να κοιμούνται στα ερείπια των σπιτιών τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το εμπάργκο του Ισραήλ έχει περιορίσει την εισαγωγή βασικών δομικών υλικών. Όμως, κανένα παιδί δεν αξίζει να ζει στα χαλάσματα του σπιτιού του, να μορφώνεται σε αίθουσες που βομβαρδίζονται και να μην μπορεί να έχει τη βασική υγειονομική περίθαλψη επειδή τα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί.

Για να αλλάξουμε αυτή τη δραματική κατάσταση, έχουμε ένα σχέδιο: Το Avaaz ενώνει τις δυνάμεις του με κορυφαίους οργανισμούς παροχής βοήθειας που εργάζονται στη Γάζα, ώστε να διοργανώσουμε μια εκστρατεία έκτακτης ανάγκης που θα απευθύνει έκκληση στους σημαντικότερους χρηματοδότες να εισαγάγουν υλικά. Ως κράτη που πληρώνουν για την ανοικοδόμηση της Γάζας, μπορούν να επιμείνουν ώστε το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς. 

Αν βοηθήσουμε να ξεσπάσει μια τεράστια παγκόσμια κατακραυγή που δε θα μπορεί να αγνοηθεί, θα καταφέρουμε να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους και να κλιμακώσουν τις διπλωματικές κινήσεις τους με στόχο τον τερματισμό του εμπάργκο. Υπόγραψε το ψήφισμα, γιατί ήρθε η ώρα να πούμε σε αυτούς που μας κυβερνούν ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε την αδράνεια μπροστά σε μία ανθρωπιστική κρίση:

https://secure.avaaz.org/el/gaza_blockade_loc/?bknLejb&v=63858

Από το τέλος του πολέμου, έχει επιτραπεί η εισαγωγή μόλις του 5 % των 6.700.000 τόνων χάλυβα, τσιμέντου και αδρανών υλικών που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση όσων καταστράφηκαν στην περιοχή. Με το ρυθμό αυτό, θα χρειαστούν 17 χρόνια για να ξαναχτιστεί η Γάζα.

Ενώ τα παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση και η Αίγυπτος, με το κλείσιμο των συνόρων της, έχει περιορίσει τα αποθέματα που εισέρχονται στη Γάζα, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανοικοδόμηση με διαφορά είναι το εμπάργκο του Ισραήλ. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι περιορισμοί έχουν επιβληθεί για λόγους ασφαλείας, παρότι ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν ενημερώσει ότι η επιβολή αυτού του αποκλεισμού στη Γάζα συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. 

Το εμπάργκο συνεχίζεται εδώ και οκτώ χρόνια και το μόνο που έχει καταφέρει είναι τρεις τραγικοί πόλεμοι γεμάτοι αιματοχυσία και καταστροφή. Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι η αφαίρεση του δικαιώματος ενός ολόκληρου λαού στην ασφάλεια, μόνο δεινά και πόνο μπορεί να επιφέρει και στις δύο πλευρές. Εν προκειμένω, το εμπάργκο οφείλεται στην ανυπαρξία διαπραγματεύσεων για την επίτευξη πολιτικών στόχων, με αποτέλεσμα να υποφέρουν αθώοι άνθρωποι, αντί να αναζητηθεί μία λύση που θα βελτιώσει πραγματικά τη θέση και των δύο λαών.
Σημαντικά κράτη έχουν ήδη μιλήσει ανοιχτά και έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν 3.500.000.000 $ για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να τους πείσουμε να αναλάβουν πιο ενεργή δράση για να αλλάξει ουσιαστικά η παρούσα κατάσταση, είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι οι ψηφοφόροι τους νοιάζονται και απαιτούν κινητοποίηση. Και εδώ είναι που μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς. Ας πούμε στους αρχηγούς των χωρών μας ότι απαιτούμε δράση τώρα:

https://secure.avaaz.org/el/gaza_blockade_loc/?bknLejb&v=63858
Εδώ και χρόνια, το παγκόσμιο κίνημά μας συνεργάζεται με αβααζίτες και αβααζίτισσες στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ: απευθύνουμε εκκλήσεις για να δοθεί ένα τέλος στην καταπίεση και τη βία και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δράσει υπέρ της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης. Στις περσινές αδιάκριτες επιθέσεις σκοτώθηκαν περίπου 500 αθώα παιδιά, ενώ όσα τραυματίστηκαν εξακολουθούν ένα χρόνο αργότερα να ζητούν απελπισμένα τη βοήθειά μας. Ας διαδώσουμε τις κραυγές τους για να ξαναχτιστούν τα σπίτια τους. 
Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Fadi, Alice, Melanie, Wissam, Emily, Falastine, Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

Οι περιορισμοί του Ισραήλ κρατούν την Λωρίδα της Γάζας στην απόλυτη εξαθλίωση (Πρώτο Θέμα)
http://www.protothema.gr/world/article/491701/oi-periorismoi-tou-israil-kratoun-tin-lorida-tis-gazas...

Γάζα: Τα ερείπια ενός πολέμου (Euronews)
http://gr.euronews.com/2015/07/08/gaza-0-percent-rebuilt-one-year-after-operation-protective-edge/

Λωρίδα της Γάζας: Δεν έχει ξαναχτιστεί κανένα σπίτι μετά τη σύρραξη του 2014! (Πρώτο Θέμα)
http://www.protothema.gr/world/article/496869/lorida-tis-gazas-ebodia-stous-palaistinious-na-xanahti...

Οι οργανισμοί παροχής βοήθειας σημαίνουν συναγερμό στη Γάζα, ενώ φοβούνται ότι η ανοικοδόμηση θα χρειαστεί έναν αιώνα — Aid agencies sound alarm on Gaza amid fears rebuilding could take a century (The Guardian)
http://www.theguardian.com/global-development/2015/feb/26/aid-agencies-sound-alarm-on-gaza-amid-fears-rebuilding-could-take-a-century

Η βασική ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γάζας, με τους σημερινούς ρυθμούς, ίσως διαρκέσει περισσότερο από έναν αιώνα — Vital building in conflict damaged Gaza to take more than a century at current rate (Oxfam)
https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2015-02-26/vital-building-conflict-damaged-gaza-tak...

Αν το Ισραήλ διατηρήσει το εμπάργκο, η ανοικοδόμηση της Γάζας μπορεί να διαρκέσει 100 χρόνια — Rebuilding Gaza could take 100 years if Israel keeps blockade (The Telegraph)
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/11437649/Rebuilding-Gaza-could-take-100-years-if-Israel-keeps-blockade-says-Oxfam.html

Ούτε ένα κατεστραμμένο σπίτι δεν έχει ξαναχτιστεί στη Γάζα (The National) — Not a single destroyed home in Gaza has been rebuilt
http://www.thenational.ae/world/middle-east/not-a-single-destroyed-home-in-gaza-has-been-rebuilt

Ανάλυση στοιχείων σχετικά με τα δομικά υλικά για τη Γάζα — Construction Material Tracking for Gaza
http://shelterpalestine.org/Upload/Doc/741ec903-0c96-47fa-93ee-e320417e7dc4.pdf 
ΠΗΓΗ: Τα e-mail μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: