Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Κατεδάφιση ναού από τις αλβανικές αρχές

Στην ολοκλήρωση της κατεδάφισης του ναού Αγίου Αθανασίου στην περιοχή Δρυμάδες Χιμάρας προχώρησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης οι πολεοδομικές αρχές της Αλβανίας, υποστηρίζοντας επισήμως ότι ο εν λόγω ναός που χτίστηκε το 1994, αποτελούσε αυθαίρετο χτίσμα.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Ε. Ράμα, ο οποίος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ενάντια στις εργασίες κατεδάφισης που είχαν ξεκινήσει την Τρίτη 25/8, ανέφερε ότι «είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας»(σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλβανικές αρχές προτίθενται να κατασκευάσουν εκεί μνημείο προς τιμή ενός καθολικού ιεραποστόλου που έδρασε στην περιοχή τον 17ο αιώνα).
Αντιδρώντας στην ολοκλήρωση της κατεδάφισης, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε: «Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία. Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος». Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω κινήσεων προς την Αλβανία και τη «διεθνή κοινότητα», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά.
Από την πλευρά τους, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, έσπευσαν να θέσουν θέμα σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Το θέμα «δεν είναι διμερές ελληνοαλβανικό. Είναι πολύ ευρύτερο. Αφορά στις σχέσεις Αλβανίας - Ευρώπης. Ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας»ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος.
Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι όλα τα παραπάνω σημειώνονται στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και των ανταγωνισμών των κρατών της περιοχής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: