Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Μνημόνιο μέτρων ανάκαμψης του κεφαλαίου με τσάκισμα του λαού



Με ψέμα πάνω στο ψέμα χθες τα χαράματα στη Βουλή ο κ.Τσίπρας προσπάθησε να μας πείσει, ή μήπως τον εαυτό του και την παρέα του, ότι το ΜΝΗΜΟΝΙΟ του είναι το καλύτερο από τα άλλα δυο. Έκανε τα «άγρια μεσάνυχτα» «ηλιοφώτιστα μεσημέρια» και οι μόνοι που φταίνε, για τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει φορτώσει στην πλάτη μας είναι ο λαός και όχι αυτός και η παρέα του. Τελειωμό δεν έχουν τα ψέματα. Και μόνο τα όσα είπε η πρόεδρος της Βουλής είναι αρκετά να καταλάβει κανείς πως ο κ. Τσίπρας απλά πρωθυπουργεύει, όπως και ο προκάτοχος του Σαμαράς. Πρωθυπουργός είναι η Μέρκελ και  υπουργοί ο Σόιμπλε, ο Ντράγκι, ο Γιούνγκερ, και οι άλλοι «εταίροι» μας.
Με περίσσιο θράσος, παρουσίασε το μνημόνιο - λαιμητόμο για τους εργαζόμενους ως αποτέλεσμα διεκδίκησης «των δίκιων του λαού, με ευθύνη απέναντι στον κόσμο της εργασίας, στα λαϊκά στρώματα…».
Σκέψου αυτά τα μέτρα και να μην ήταν υπέρ «των δικαίων του λαού».
Ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων φέρνει το τρίτο στη σειρά μνημόνιο (2015 - 2018), το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί από τα προηγούμενα μνημόνια, που παραμένει σε ισχύ στο ακέραιο. Το νέο μνημόνιο χαρακτηριστικά προβλέπει ότι:
1.Οι όροι θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση,….  για την επίτευξη αυτών των ευρύτερων στόχων».
2.«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτό, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται»...
3. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του μνημονίου συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους».
4. «Για την επιτυχία θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη»……
5. Η κυβέρνηση δεσμεύεται τον Οκτώβρη του 2015 να θεσπίσει επιπλέον «αξιόπιστα διαρθρωτικά μέτρα…….
5. Επιπλέον, θα παρακολουθεί τους «δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων…...
6. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 θα κατατεθεί τον Οκτώβρη φέτος, «εφόσον κριθεί αναγκαίο»…….
7. Το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» θα καταστεί λειτουργικό πριν από την οριστικοποίηση του μνημονίου…….
7. Το σύνολο της διαθέσιμης ρευστότητας των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, πανεπιστήμια κ.λπ.)μεταφέρεται στον «ενιαίο λογαριασμό του Δημοσίου», προκειμένου «να βελτιωθεί το κατακερματισμένο σύστημα διαχείρισης μετρητών». Το μέτρο θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2015.
Την ίδια ώρα, έρχεται ομοβροντία από νέα, μόνιμου χαρακτήρα, αντιλαϊκά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά:
1. ΑΓΡΟΤΕΣ: Πλήρης κατάργηση σε δύο φάσεις του «μειωμένου» ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο…….
2.ΕΝΦΙΑ: Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας αποστέλλονται τον Οκτώβρη του 2015…….
3.ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ: Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ…….
4.ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
5.ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ: Αυξάνεται στο 5% από 3% το επιτόκιο για τη ρύθμιση μέχρι 100 δόσεις για τις οφειλές προς την εφορία ύψους πάνω από 5.000 ευρώ. …..
6.ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ: Νέες ανατιμήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας (κατοικίες, αυτοκίνητα, κ.ά.).
7.ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το μέτρο θα ισχύσει από το χειμώνα του 2015.
8.ΦΠΑ: Στις προηγούμενες μαζικές ανατιμήσεις, έρχεται να προστεθεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από 1/1/2017……
9.ΛΙΣΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ. Οσοι χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται και να αποκλείονται από την αγορά.
10.ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ στις εγκαταστάσεις, ακόμη και στα σπίτια των φορολογουμένων, ενώ άλλη διάταξη προβλέπει την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
11.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 2% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου……
12. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ: Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%).

13.ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Μπαίνουν σε εφαρμογή, από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου», με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θεσπίζεται και ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και «για τον αριθμό των εργαζομένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019».
Αναλυτικώτερα τα μέτρα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: