Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Δικαίωμα κάθε παιδιού η Προσχολική Αγωγή

Ανακοίνωση της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τις μεγάλες ελλείψεις στους παιδικούς σταθμούς
Από κινητοποίηση γονέων και εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς, για το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή
Από κινητοποίηση γονέων και εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς, για το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή
«Η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού! Αποτελεί λαϊκή ανάγκη». Αυτό υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που βρίσκει χιλιάδες γονείς βρεφών και νηπίων αντιμέτωπους με τα προβλήματα, τα κενά και τις ελλείψεις των παιδικών σταθμών. Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ σημειώνει:
«Αυτό το διάστημα, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ετοιμάζονται ν' ανοίξουν για να φιλοξενήσουν βρέφη και νήπια. Αγωνία, ανασφάλεια κι ερωτηματικά για τα νέα ζευγάρια, τις λαϊκές οικογένειες, για μια θέση στον παιδικό σταθμό, αλλά και για τις συνθήκες λειτουργίας κάθε σταθμού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα παιδιά από 6 μηνών έως και 4,5 ετών, γεννημένα δηλαδή από το 2009 έως και το 2015, ξεπερνούν τις 450.000. Είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν καλύπτονται όλα αυτά τα παιδιά, αλλά από τις αιτήσεις που γίνονται κάθε χρόνο, μένουν απ' έξω χιλιάδες.
Τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση, σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που δε θα γίνουν φέτος δεκτά σε σταθμούς και που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεν αποτυπώνουν ούτε στο ελάχιστο την πραγματική κατάσταση και το μέγεθος του προβλήματος.
Τι θα γίνουν, λοιπόν, τα υπόλοιπα νήπια που μένουν εκτός του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ; Ενας γονιός ή συγγενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει ή να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πληρωθούν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς σταθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: