Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Μαζικά χαράτσια και νέα προαπαιτούμενα μετά τις εκλογές


«Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την πλειοψηφία, οποιοδήποτε αποτέλεσμα που επιτρέπει και απαιτεί να συμβιβαστεί αυτός με κόμματα που είναι υπέρ του προγράμματος και υπέρ της Ευρωζώνης, θα ενίσχυε πιθανόν την πολιτική σταθερότητα και θα μείωνε τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος». Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά σε νέα έκθεση ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Moody's», σύμφωνα με τον οποίο η παραίτηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, χαρακτηρίζεται «θετικό γεγονός» σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «δίνεται δυνατότητα μιας πιο συνεκτικής κυβέρνησης, η οποία θα βελτίωνε τις προοπτικές για την εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος και θα μείωνε τους κινδύνους χρηματοδότησης».
Επιπλέον, ο «Moody's» τονίζει πως η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα«προσφέρει την προοπτική δημιουργίας μίας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης, που θα σημαίνει ίσως μία κυβέρνηση ενός πιο μετριοπαθούς ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτόνομη είτε σε συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο «Moοdy's» προχώρησε σε μια ορισμένη αναπροσαρμογή της προηγούμενης εκτίμησής του. Αμέσως μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα (20/8), διατύπωναν «ανησυχίες» γύρω από τους ρυθμούς εφαρμογής των επόμενων προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια για τις μελλοντικές εκταμιεύσεις των δανείων.
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα
Τον Οκτώβρη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης του μνημονίου από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Παράλληλα, θα κατατεθεί για ψήφιση από τη Βουλή η επόμενη δέσμη με τα ήδη προβλεπόμενα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπουν:
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στους φτωχούς αγρότες από το13% στο 20% με εφαρμογή από το 2016, ενώ από το 2017 θα εφαρμόζεται συντελεστής 26%, πάντα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Πλήρης κατάργηση σε δύο φάσεις του «μειωμένου» ειδικού φόρου στοαγροτικό πετρέλαιο, με αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτώβρη 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτώβρη 2016.
«Κούρεμα» κατά 50% των κρατικών κονδυλίων για το επίδομα τουπετρελαίου θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
Κατάργηση και των τελευταίων φοροελαφρύνσεων που αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.
Ενσωμάτωση και μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
Αύξηση στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.
Πλήρης ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου περιουσιολογίου. Να σημειωθεί ότι στο λεγόμενο περιουσιολόγιο θα «φακελώνονται» και οι δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τεκμήριο εισοδήματος. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, θα προβλέπεται μέχρι και η υποχρεωτική απόδοση ΑΦΜ σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται από 1/1/2016, ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στα ληξιαρχεία...
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από 11% στο 15% και ο υψηλός από 33% σε 35%).
Τον Οκτώβρη κατατίθεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, στον οποίο θα ενσωματώνεται ολόκληρη η γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων για το επόμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ήδη έχουν ξεκινήσει τις επεξεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019...
Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβρη θ' αρχίσουν να «τρέχουν» οι δόσεις για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις δόσεις για τυχόν πρόσθετους φόρους που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των λαϊκών νοικοκυριών για τα εισοδήματα του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: