Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Άμεση ολοκλήρωση του σχολικού κτιρίου του 5ου Γυμνασίου & Λυκείου της Θεσσαλονίκης.

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του ΚΚΕ
Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης


Σε «γιοφύρι της Άρτας» έχει εξελιχθεί η ανέγερση του νέου κτιρίου του 5ου Γυμνασίου & Λυκείου στην οδό Κριεζώτου 2 στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχει το διατηρητέο κτίριο του πρώην Παρθεναγωγείου της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής (κτίστηκε 1936-1939), όπου μέχρι πρότινος στεγάζονταν το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το 2ο Πειραματικό Λύκειο. Τα δύο Πειραματικά Σχολεία μετακινήθηκαν το 2013 στο κέντρο της πόλης, στην οδό Εθνικής Αμύνης, ενώ το 5ο Γυμνάσιο είχε μετακινηθεί «προσωρινά», λόγω έλλειψης χώρου,  εδώ και χρόνια σε αίθουσες Kibo, στην παραλιακή οδό Μαρία Κάλας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής.
 Το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησαν οι εργασίες -με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ- για την κατασκευή μιας νέας πτέρυγας, δίπλα στο διατηρητέο κτίριο, της συντήρησης του διατηρητέου κτιρίου καθώς και της διαμόρφωσης του αύλιου χώρου. Όμως, στη συνέχεια η μελέτη που έγινε για τη στατική επάρκεια του διατηρητέου κτιρίου, στο πλαίσιο της μελέτης για την κατασκευή της πρόσθετης πτέρυγας, έδειξε ότι με βάση τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς υπάρχει έλλειμμα στατικής επάρκειας.
Να σημειωθεί πως τον Νοέμβρη του 2014 θεωρήθηκε ότι βρέθηκε μόνιμη λύση στο πρόβλημα μιας και  υπήρξε επιβεβαίωση της πρόθεσης της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην ΟΣΚ) να εντάξει στο κατασκευαστικό της πρόγραμμα τη στατική ενίσχυση του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Κριεζώτου.
Δυστυχώς φθάσαμε στο σήμερα όπου απειλούνται με έξωση οι μαθητές του 5ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης ακόμη και από τα λυόμενα της οδού Μαρίας Κάλλας, στα οποία φιλοξενούνται «προσωρινά» μέχρι να καταστεί δυνατή η επιστροφή του σχολείου τους στο συγκρότημα της οδού Κριεζώτου. Σε μία πολύ κρίσιμη χρονικά περίοδο, δεδομένου ότι οι εξετάσεις -προαγωγικές και εισαγωγικές- για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρόκειται να διεξαχθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα
Ειδικότερα, η ιδιωτική εταιρεία, που μισθώνει τα λυόμενα, προχώρησε στην κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», η οποία διαδέχθηκε τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων Α.Ε., καθώς και κατά του δήμου Θεσσαλονίκης. Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η εν λόγω εταιρεία ζητά να της παραδοθεί προσωρινά η νομή «έντεκα λυόμενων προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας, μίας μονάδας γραφείου και τεσσάρων μονάδων χώρων υγιεινής, που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του 5ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης, λόγω μη καταβολής από την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» των συμφωνηθέντων μισθωμάτων χρήσης αυτών, τα οποία ανέρχονται σε 167.980,78 ευρώ και αφορούν στο χρονικό διάστημα από 21-10-2013 μέχρι και 5-3-2015. Η δε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έχει προγραμματιστεί να εξεταστεί στις 13 Μαΐου ενώπιον του ειρηνοδικείου Αθηνών.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:
·        Να δοθεί επιτέλους οριστική και μόνιμη λύση στο κτιριακό πρόβλημα του 5ου Γυμνασίου-Λυκείου της Θεσσαλονίκης;
·        Να διασφαλιστεί η ηρεμία των μαθητών μπροστά στις εξετάσεις τους;


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: