Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Στα σκαριά νέο χαράτσι στα παλαιά οχήματα



Νέο χαράτσι στα παλαιά οχήματα ετοιμάζει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο του γενικότερου «εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης», μέσω του οποίου επιχειρείται η αύξηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς και του τέλους ταξινόμησης των οχημάτων.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, προωθείται η «θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων», με ένα«τέλος περιβάλλοντος», όπως προσανατολίζονται να «βαφτίσουν» το νέο χαράτσι σε ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων, δηλαδή σε αυτούς που δεν έχουν δυνατότητα αγοράς αυτοκινήτου νεότερων προδιαγραφών. Ως «παράδειγμα» αναφέρουν τα οχήματα πάνω από 20ετία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σε συνδυασμό και με τις γενικότερες «αλλαγές» που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, αποσκοπεί και στην τόνωση του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην αγορά οχημάτων, στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας.
Στο πλαίσιο του «διαλόγου» που ξεκίνησε με τους φορείς του χώρου, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί και «αλλαγές» στον τρόπο φορολόγησης, όπως με την κατάργηση του κριτηρίου ανάλογα με τον κυβισμό και την αντικατάστασή του με φορολόγηση βάσει της λιανικής τιμής πώλησης (προ φόρων). Σημειώνουν επίσης ότι δρομολογείται«ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα». Να σημειωθεί ότι σήμερα τα «τεκμαρτά χαράτσια», υπολογίζονται ανάλογα με τον κυβισμό. Επίσης, σχεδιάζονται αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο απόσυρσης, καθώς και εντατικότεροι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα και ανέλεγκτα από ΚΤΕΟ οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: