Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Η «Λαϊκή Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας», για την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τους βοσκοτόπους

Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζεται ως «υπερασπιστής» των κτηνοτρόφων της περιοχής με την στήριξη της πλειοψηφία των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου που αποδέχτηκαν την εισήγηση  του Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη δήλωση του προέδρου της ΕΝ.Π.Ε. κ. Αγοραστού, για το θέμα των βοσκοτόπων.

                Πρόκειται για μια απόφαση που αποτελεί μνημείο υποκρισίας και αποπροσανατολισμού από τα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους της χώρας μας. Αφού εστιάζει την κριτική της αποκλειστικά στις υπαρκτές ίσως διαφορές που προκύπτουν στα δικαιώματα ενισχύσεων των κτηνοτρόφων σε διάφορες περιοχές της χώρας, με βάση σχέδιο Κ.Υ.Α και οχι στην ουσία.
                Την ίδια στιγμή που, καταπίνει «αμάσητο» και νομιμοποιεί πολιτικά το πραγματικό πρόβλημα που προκύπτει από την εφαρμογή των οδηγιών της  νέας ΚΑΠ, δηλαδή:
·        Την μεγάλη μειωση των επιλέξιμων στρεμμάτων βοσκήσιμων εκτάσεων της χώρας όπως φαίνεται από την Κ.Υ.Α. που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης ( ενσωματώνοντας το Σχέδιο Δράσης του ΟΠΕΚΕΠΕ  που μειώνει τις επιλέξιμες βοσκήσιμων εκτάσεις και  μεταφέρει δικαιώματα σε περιοχές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο εγκατάστασης, με το πρόσχημα της βοσκοϊκανότητας ενώ αποκλείονται οι κτηνοτρόφοι με λιγότερα από 40 αιγοπρόβατα).
·        τη συνολική περικοπή των επιδοτήσεων στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που ήδη έχει ξεκινήσει και θα ξεπεράσει το 45% ως το 2019.

Ενώ παράλληλα η διοίκηση της ΠΚΜ σφυρίζει αδιάφορα στα οξυμμένα προβλήματα του κόστους παραγωγής, της τιμής διάθεσης των προϊόντων, της μη καταβολής των εξισωτικών αποζημιώσεων για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές [άρθρο 68], στις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, την άγρια φοροληστεία στο εισόδημα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που συνεχίζεται, κ.α.

            Ιδιαίτερο σημείο της απόφασης, αποδεικτικό του υποκριτικού ενδιαφέροντος  της διοίκησης της ΠΚΜ για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, αποτελεί και η απαίτηση της διατήρησης της ανταποδοτικότητας της χρήσης των βοσκοτόπων και η απόδοσή της στις Περιφέρειες ως ένα ακόμη χαράτσωμα τους.
Ταυτόχρονα η απόφαση προσπερνά τις ευθύνες της Περιφέρειας και τις αντίστοιχες των κυβερνήσεων για την καταστροφή του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας από τον καταρροϊκό πυρετό και άλλες επιζωοτίες, από την έλλειψη μέτρων ουσιαστικής  αντιμετώπισής τους, τις κοινές τους ευθύνες για την υποβάθμιση των δυνατοτήτων των κτηνιατρικών υπηρεσιών λόγω ελλείψεων προσωπικού και μέσων,  ενώ την ίδια στιγμή η ΠΚΜ για άλλη μια χρονιά εφαρμόζει καθυστερημένα ένα πανάκριβο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.
            Προσπερνά δηλαδή κρύβοντας τα πιο ουσιαστικά από τα προβλήματα ενώ απαιτεί να είναι η ίδια μέτοχος στο χαράτσωμά των κτηνοτρόφων.
         Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στέκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στηρίζοντας τα αιτήματα τους για:
·        Να δίνονται οι επιδοτήσεις αποκλειστικά με βάση το ζωϊκό κεφάλαιο.
·        Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην χαθούν οφειλόμενες των προηγούμενων ετών επιδοτήσεις και να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση το σύνολο της ενίσχυσης που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι.
·        Η καταγραφή των βοσκότοπων να γίνει με ευθύνη του υπουργείου και των δημόσιων υπηρεσιών.
·        Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 και
·        Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
·        Άμεση καταβολή του συνόλου της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους.
·        Αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, μέτρα προστασίας από τώρα για το επόμενο διάστημα και τον κίνδυνο επανεμφάνισης του.
·        Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.
·        Να δοθούν τα χρήματα του άρθρου 68 όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια.

·        Επιδότηση των ζωοτροφών
Θεσσαλονίκη, 21-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: