Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά για τα «κόκκινα» δάνεια ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Τις μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων για τα «προβληματικά» δάνεια (με καθυστέρηση πάνω από 30 μέρες) έχουν ξεκινήσει οι τραπεζικοί όμιλοι, στο πλαίσιο της εφαρμογής του λεγόμενου «Κώδικα Δεοντολογίας». 
Αποδέκτες των απειλών είναι πρώτα και κύρια τα λαϊκά νοικοκυριά, που καλούνται να προσέλθουν στις τράπεζες σε προθεσμία 15 ημερών προκειμένου να διακανονίσουν το χρέος, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και τις υποδείξεις των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έληξε στο τέλος του Δεκέμβρη του 2014 χωρίς να ανανεωθεί, όπως υποστήριζε ότι θα κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο λεγόμενος «Κώδικας Δεοντολογίας» των τραπεζών, ο οποίος καταλήχτηκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θεσπίζει τις «γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη». Στην πραγματικότητα, συμπληρώνεται το νομοθετικό οπλοστάσιο, ακόμη και με την παραχώρηση του ακινήτου στην τράπεζα και τη διαμονή σε αυτό με την πληρωμή ενοικίου!
Με βάση στοιχεία των τραπεζών, υπολογίζεται να αποσταλούν περί το 1 εκατομμύριο ειδοποιητήρια για τα κάθε είδους «προβληματικά» δάνεια. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική αξία των «προβληματικών» δανείων υπολογίζεται σε 77 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 42 δισ. ευρώ (54,5%) αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα 10 δισ. ευρώ καταναλωτικά.
Σε αυτό το φόντο, διαμορφώνεται η επιχείρηση κλιμάκωσης των εκβιασμών απέναντι στα φτωχά εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία θα εξαναγκαστούν να περικόψουν ακόμη περισσότερο από τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας προκειμένου να ανταποκριθούν στις αξιώσεις των τραπεζών..

Δεν υπάρχουν σχόλια: