Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Σαπίλα η ηχώ του «οράματός τους»

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και μια πλατφόρμα ΜΚΟ έστησαν φεστιβάλ υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών
Με το προσωπείο του εξεγερμένου, του «αριστερού» και αντιεξουσιαστή η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ο Τομέας Δικαιωμάτων του κυβερνώντος κόμματος και μια πλατφόρμα ΜΚΟ - πολλές απ' αυτές δημιουργήθηκαν με μοναδικό στόχο τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και διασυνδέονται με αντίστοιχες διεθνείς ΜΚΟ - έκαναν την «πλατεία Συντάγματος το Σαββατόβραδο να θυμίζει Αμστερνταμ» και τα ξημερώματα Κυριακής να θυμίζει σκουπιδότοπο. Ο λόγος για το 11ο ναρκω-φεστιβάλ που διοργάνωσαν για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Σε μια περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και άρα όξυνσης των αιτιών που μπορούν να οδηγήσουν στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, εκείνοι διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους για το δικαίωμα «χρήσης, κατοχής και καλλιέργειας κάνναβης για "προσωπική χρήση"», για το «δικαίωμα στην αυτοπροσβολή».
Το πρόσχημα της «προσωπικής χρήσης» καταρρέει από την ίδια την πραγματικότητα. Γιατί δεν είναι μόνο διαφορετική η ανάγκη για ουσίες του κάθε χρήστη, αλλά στην πορεία της εξάρτησης μεταβάλλονται και οι ανάγκες του ίδιου του χρήστη. Δηλαδή, ένας χρήστης που ξεκινάει με 30 mg ηρωίνης, μετά από λίγο καιρό μπορεί να χρειάζεται ένα γραμμάριο, δύο ή τρία. Το ίδιο ισχύει για κάθε ναρκωτική ουσία.Ουσιαστικά, ανοίγουν το δρόμο για να δράσουν ελεύθερα μικροί και μεγάλοι έμποροι ναρκωτικών.
Προπαγάνδισαν ότι «η κάνναβη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται κι άλλες αυτοπροσβολές (αλκοόλ, τσιγάρο)».Βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι κοινωνικά αποδεκτές ουσίες με μη αποδεκτές, επιχειρείται να καμφθούν οι αντιδράσεις απέναντι στην τοξικοεξάρτηση και να επιτευχθεί η ανοχή και ο συμβιβασμός με το πρόβλημα, να πολλαπλασιαστούν οι νόμιμοι και μόνιμοι χρήστες. Είναι ανήθικο να δικαιολογείται ως κάτι φυσικό η «αυτοπροσβολή από ναρκωτικά» και να επιδιώκεται με κάθε τρόπο η διασφάλιση του αυτοεξευτελισμού και η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του εξαρτημένου. Πώς είναι δυνατόν ένας εξαρτημένος να προστατεύσει τον εαυτό του, όταν εξάρτηση σημαίνει φραγμός στη διαδικασία αυτογνωσίας και κοινωνικής συνειδητοποίησης;
Επανέλαβαν το μύθο ότι με την αποποινικοποίηση «θα περιοριστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών» ή «θα χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα». Το εμπόριο των ναρκωτικών είναι μια από τις πιο επικερδείς εγκληματικές δραστηριότητες στον πλανήτη μαζί με το εμπόριο όπλων και ανθρώπων. Το εμπόριο όπλων είναι νόμιμο και παρ' όλα αυτά ο μεγάλος τζίρος γίνεται από το παράνομο εμπόριο. Δίπλα στη νόμιμη πορνεία υπάρχει, αναπτύσσεται και κερδοφορεί η παράνομη πορνεία.
Παρέβλεψαν τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι όπου η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι εύκολη, τα ποσοστά εκτοξεύονται (Δανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Σλοβενία). Αντίθετα, όπου υπάρχει δυσκολία (Ελλάδα, Κύπρος, Φινλανδία) τα ποσοστά είναι χαμηλά.
Ισχυρίστηκαν ότι «η κάνναβη είναι βοτάνι θεραπευτικό». Ενα στα 9 άτομα που δοκιμάζουν κάνναβη αναπτύσσει εξάρτηση από αυτήνΣτους εφήβους η αναλογία είναι 1 προς 6. Στην Ευρώπη η κάνναβη είναι η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, δηλαδή 8 στα 10 άτομα κάτω των 20 ετών. Οπως κάθε ψυχοτρόπος ουσία, η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.
Υποστήριξαν την απλουστευτική «λογική» του τύπου «όποιος δεν είναι με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, είναι με την καταστολή του χρήστη»Η θέση του χρήστη δεν είναι στη φυλακή, αλλά σε προγράμματα απεξάρτησης.
Είπαν μάλιστα ότι με τη νομιμοποίηση της κάνναβης θα βρεθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί ο τουρισμός στη χώρα. Με λίγα λόγια, «το όραμά» τους είναι η πιο βαθιά σαπίλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: