Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα επείγοντα προβλήματα των καρκινοπαθών

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι καρκινοπαθείς στα δημόσια νοσοκομεία και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώντας αδρά, κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα  την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών τους.
Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη αναφέρονται τα εξής :
"Σε απόγνωση οδηγούνται οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα:
- το 32% του συνόλου των ογκολογικών ασθενών, όπως και το 31% των καρκινοπαθών γυναικών, δεν λαμβάνει έγκαιρη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία
- το 28% δεν βρίσκει έγκαιρα τα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία του.
Μεγάλο μέρος ασθενών καταφεύγει αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά για θεραπείες και εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο κόστος για χειρουργεία, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες κλπ. που  πληρώνουν  από την τσέπη τους οι καρκινοπαθείς ανέρχεται στα 7.000 ευρώ περίπου, ενώ αναγκάζονται να περιμένουν για καιρό στις λίστες αναμονής.  Το 40% των ασθενών λαμβάνει με καθυστέρηση ή και χάνει τη δόση της θεραπείας του.
«Κορυφή του παγόβουνου» αποτελεί αυτό που συνέβη τη Δευτέρα 11-01-2016 στο νοσοκομείο "Λαϊκό" όπου δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν την προγραμματισμένη θεραπεία τους λόγω έλλειψης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Ανάλογη δε κατάσταση με τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση επικρατεί στα περισσότερα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Αυτά είναι τα οδυνηρά αποτελέσματα της πολιτικής που συνδιαμορφώνουν και στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου η Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, με τις δραστικές περικοπές  στις κρατικές δαπάνες, σε προσωπικό και εξοπλισμό σε βάρος του λαού μας, πολύ περισσότερο των καρκινοπαθών.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα οξυμμένα προβλήματα των καρκινοπαθών και στο αίτημα για πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος των υπηρεσιών υγείας και φαρμάκου, επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων, παροχή των θεραπειών, εξετάσεων, φαρμάκων απολύτως δωρεάν, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες του λαού, αλλά και οι εξειδικευμένες και πρόσθετες ανάγκες των καρκινοπαθών;".
14/01/2016                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: