Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

Απάντηση της Κυβέρνησης σε ερώτηση της Κ.Ο. του ΚΚΕ σχετικά με τις μεταγραφές φοιτητών

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ξ΄
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Θα συζητηθεί, όμως, τώρα η με αριθμό 406/18-1-2016 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελήπρος τον ΥπουργόΠαιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τις μεταγραφές των φοιτητών.
Θα απαντήσει η Αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Αθανασία Αναγνωστοπούλου.
Κύριε Δελή, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Γενάρη, να έχει ξεκινήσει, δηλαδή, η εξεταστική στα πανεπιστήμια, για να ανακοινώσει τελικά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο πριν από λίγες μέρες τη λίστα των φοιτητών που δικαιούνται μετεγγραφή.
Δέκα χιλιάδες ήταν περίπου οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν και τελικά εγκρίθηκαν ούτε οι μισές, γύρω στις τεσσεράμισι χιλιάδες. Οι υπόλοιπες πεντέμισι χιλιάδες αιτήσεις, αν και καλύπτουν τα οικονομικά και τα υπόλοιπα ειδικά κριτήρια που απαιτούνται, δικαιούνταν δηλαδή και αυτοί οι φοιτητές την μετεγγραφή τους, δεν την παίρνουν τελικά, γιατί λειτουργεί ο κόφτης του ορίου του 15%, ποσοστό επί των εισακτέων της κάθε σχολής, σε συνδυασμό, βέβαια, με τους επιπλέον όρους, τις προϋποθέσεις και τις μοριοδοτήσεις.
Τι σημαίνει, όμως, αλήθεια, κυρία Υπουργέ, ότι πεντέμισι χιλιάδες φοιτητές δεν παίρνουν μετεγγραφή; Σημαίνει πολύ απλά ότι πεντέμισι χιλιάδες παιδιά, τα περισσότερα απ’ αυτά, πετιούνται στην πραγματικότητα έξω από τις σπουδές τους, αφού η μετεγγραφή για τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά ήταν η μοναδική ευκαιρία και η δυνατότητα που είχαν για να σπουδάσουν. Γιατί οι οικογένειές τους δεν μπορούν, δεν έχουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά, σε άλλη πόλη απ’ αυτή που ζουν, με ένα ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που πολλές φορές κινείται γύρω ή και κάτω από το όριο της φτώχειας, που δεν φτάνει για να καλύψει το τεράστιο κόστος σπουδών που όλο και μεγαλώνει και με δική σας, φυσικά, ευθύνη.
Κατάφεραν, δηλαδή, αυτά τα παιδιά αυτών των οικογενειών με χίλια βάσανα και στερήσεις να φτάσουν μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση και εκεί έρχεται το κράτος και η Κυβέρνησή σας για να τους φράξει τον δρόμο.
Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις οικογενειών που ζήτησαν απλώς τα παιδιά τους να σπουδάζουν στην ίδια πόλη, και ας είναι μακριά, και αρκετές απ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν ικανοποιήθηκαν.
Έτσι είναι όταν φορτώνετε με όλο και περισσότερα βάρη και αντιλαϊκά μέτρα τον λαό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Σαφής η ερώτηση, σαφέστατη. Το ερώτημα είναι σαφές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Είναι λογικό να ορθώνονται τα ταξικά τείχη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Η ανάλυση δεν προσφέρει περαιτέρω σαφήνεια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Το ερώτημα προς την κύρια Υπουργό είναι:Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για να γραφτούν τώρα όλοι οι αιτούντες φοιτητές, που πληρούν, βεβαίως, τις προϋποθέσεις μετεγγραφής, χωρίς επιπλέον όρους και προϋποθέσεις, να μη χαθεί το εξάμηνο για κάθε μετεγγραφόμενο φοιτητή και σπουδαστή και να εξασφαλιστούν όλες οι παροχές, όσες τέλος πάντων έχουν απομείνει, της φοιτητικής τους ιδιότητας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, απαντήστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων):Ευχαριστώ τον κύριο συνάδελφο για την ερώτηση, γιατί είναι ένα ερώτημα, το οποίο απασχολεί όλον τον κόσμο και εμάς πάνω απ’ όλους. Κανένας Υπουργός, πολύ περισσότερο εμείς, δεν θα θέλαμε να πούμε όλοι που έχουν αιτηθεί μετεγγραφής να κάνουν μετεγγραφή.
Υπάρχουν, όμως, μερικά θέματα, τα οποία δεν μπορεί να παραβλέψει κανένας Υπουργός. Το είχε κάνει ο κ. Λοβέρδος την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά με τα γνωστά αποτελέσματα. Υπάρχει ένας νόμος, τον οποίον ήμασταν υποχρεωμένοι να σεβαστούμε, και υπάρχει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το τρίτο είναι ότι δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων. Πέρσι έγινε χαμός, βούλιαξαν τα ιδρύματα και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σ’ αυτό που έγινε.
Εγώ θα σας δώσω, όμως, μερικούς αριθμούς. Αιτήθηκαν μετεγγραφής εννιά χιλιάδες εφτακόσιοι δέκα φοιτητές και φοιτήτριες. Πήραν μετεγγραφή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιοι τριάντα τέσσερις, με βάση κριτήρια εισοδηματικά, πάνω απ’ όλα, και κοινωνικά. Η μοριοδότηση, λοιπόν, μπήκε για να ανταποκριθεί σε αυτό που ο νόμος και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επιβάλει και το οποίο δεν μπορούμε να παραβιάσουμε
Το τρίτο θέμα είναι ότι απ’ αυτούς που αιτήθηκαν μετεγγραφής θα μπορούσαν να πάρουν σχεδόν όλοι, δηλαδή επτάμισι χιλιάδες περίπου.
Το πρόβλημα, κύριε συνάδελφε, είναι ότι όλοι αιτούνται μετεγγραφής -σχεδόν όλοι- είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη και εκεί κορυφώνεται το πρόβλημα. Δεν μπορούμε -και βάσει του νόμου και της ανάγκης των ιδρυμάτων αυτό είναι το σημαντικότερο- να φορτώσουμε τα τμήματα με τον τριπλάσιο και τετραπλάσιο αριθμό σε σχέση με τους εισακτέους, με αυτούς που έχουν μπει στο πανεπιστήμιο.
Άρα, αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Βεβαίως, υπάρχουν οι περιπτώσεις, οι οποίες επιλέγησαν χωρίς μοριοδότηση, χωρίς ποσοστό, χωρίς τίποτα τέτοιο. Μπήκαν κατευθείαν άνθρωποι με σωματική, διανοητική ή ψυχική αναπηρία, άνθρωποι με οξυμμένα προβλήματα.
Θέλω να σας πληροφορήσω, επίσης, ότι υπάρχει κατ’ εξαίρεσιν επιτροπή, στην οποία έχουν γίνει άλλες χίλιες αιτήσεις με οξυμμένα προβλήματα και που καλύπτουν ένα ποσοστό των ανθρώπων που έχουν κάνει αιτήσεις και με τον τρόπο της μοριοδότησης.
Επίσης, θέλω να πω ότι για πρώτη φορά είχαμε ένα σύστημα απολύτως αδιάβλητο, γιατί ήταν ηλεκτρονικό. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ούτε μία περίπτωση να έχει γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάταξη. Άρα, εκεί είναι αδιάβλητο.
Υπάρχει και κάτι άλλο που προσπαθούμε να κάνουμε αυτές τις μέρες, γιατί, βεβαίως, καταλαβαίνουμε το οξυμμένο πρόβλημα. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας άνθρωπος πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά δεν πληροί άλλα κριτήρια. Ξέρετε ότι είχαμε το φαινόμενο να ισοψηφίσουν αιτούντες, από τους οποίους ο ένας είχε μόρια, είχε περάσει στις εισαγωγικές εξετάσεις με δεκαεννιά, και ο άλλος με δώδεκα.
Εκεί και τα ίδια τα ιδρύματα έχουν επιβάλει ότι δεν μπορεί να έρθει κάποιος στην Αθήνα χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η μοριοδότηση. Παρ’ όλα αυτά –και για να μην σπαταλώ τον χρόνο- κάνουμε προσπάθεια αυτήν τη στιγμή να καλύψουμε τουλάχιστον το πρόβλημα των ανθρώπων με μεγάλα εισοδηματικά κριτήρια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τα υπόλοιπα θα τα πείτε στη δευτερολογία σας.
Ορίστε, κύριε Δελή, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Νομίζω ότι ομολόγησε η κυρία Υπουργός ότι δεν θα αλλάξει και πολύ η κατάσταση. Δεν ξέρω πόσες από τις απορριφθείσες αιτήσεις θα ικανοποιηθούν. Από ό,τι κατάλαβα, θα είναι πολύ λίγες.
Όμως, εδώ μιλάμε για δέκα χιλιάδες αιτήσεις, όπως είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου, και πεντέμισι χιλιάδες έχουν μείνει απέξω. Ήμουν πολύ προσεκτικός στη διατύπωση. Μίλησα γι’ αυτούς που πληρούν τα κριτήρια και δικαιούνται με βάση τον νόμο.
Σε αυτά τα παιδιά, σε αυτούς τους φοιτητές εμείς λέμε ότι θα πρέπει να δοθεί τώρα η δυνατότητα να μετεγγραφούν στο πανεπιστήμιο στην πόλη που μένουν με τις οικογένειές τους, γιατί –επαναλαμβάνουμε- είναι ο μόνος τρόπος για να σπουδάσουν. Θα διακόψουν τις σπουδές τους.
Νομίζω ότι μια κυβέρνηση που πίνει νερό στο όνομα της δημόσιας εκπαίδευσης θα πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση και όχι, βέβαια, να δικαιολογείται με βάση τον νόμο ή το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Διότι το 15% είναι νόμος και ο νόμος αυτός μπορεί να αλλάξει. Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων δεν μπορεί να ρυθμίζει τα πάντα γύρω από τους φοιτητές. Αφορά τις σχολές, αλλά νομίζω ότι εδώ είναι ένα ζήτημα που ξεπερνάει τα όρια της πανεπιστημιακής αρμοδιότητας και θα πρέπει να το δει κεντρικά η Κυβέρνηση.
Είναι πράγματι αυξημένος ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφής και αυτό δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο τα τελευταία χρόνια. Οφείλεται, βέβαια, στην οικονομική κρίση που έχει άμεσες και οδυνηρές οικονομικές συνέπειες στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό και έχουμε αύξηση των αιτήσεων των μετεγγραφών. Έχει τσακιστεί –και εσείς και η Κυβέρνησή σας συνεχίζει να τσακίζει- το λαϊκό εισόδημα. Συνεχίζετε να αυξάνετε το κόστος των σπουδών. Μιλάμε για μία φοιτητική «μέριμνα» ουσιαστικά ανύπαρκτη. Μιλάμε για την υποχρηματοδότηση της παιδείας. Και φυσικά, οι σχολές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γιατί εκεί τυχαίνει να ζει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.
Υπάρχει, ταυτόχρονα, αυξητική τάση εγκατάλειψης των σπουδών και εξ αυτού του λόγου. Βεβαίως, υπάρχει και το φαινόμενο της εργασίας των φοιτητών. Νομίζω ότι ένας στους δύο φοιτητές εργάζεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις σπουδές του. Στα ΤΕΙ είναι ακόμα μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό.
Μιλήσατε, επίσης, κυρία Υπουργέ, για ένα αδιάβλητο σύστημα. Κοιτάξτε, το αδιάβλητο σύστημα δεν σημαίνει ότι είναι και δίκαιο. Εδώ μιλάμε για τα παιδιά εκείνα, που τα περισσότερα εξ αυτών –θα το ξαναπώ για τρίτη φορά- αν δεν πάρουν τη μετεγγραφή τους, δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τέλος, επιβεβαιώνεται η τάση που υπάρχει –και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- μία πολιτική που θέλει τελικά οι σπουδές κάθε ανθρώπου να είναι ανάλογες με την τσέπη τη δική του και της οικογένειάς του.
Επαναλαμβάνουμε και ζητάμε ξανά να μη χαθεί το εξάμηνο για κανέναν από αυτούς τους φοιτητές και, βεβαίως, να ικανοποιηθούν εκείνες οι αιτήσεις οι οποίες με βάση τον νόμο θα ικανοποιούνταν, γιατί οι όροι και οι προϋποθέσεις ήρθαν να προστεθούν μετά τον νόμο, ακριβώς για να αφήσουν απ’ έξω αυτά τα παιδιά.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Καταλαβαίνω πολύ περισσότερο –πιστέψτε με- και από εσάς το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, γιατί το ζω κάθε μέρα. Από τον Οκτώβριο δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να προσπαθούμε να αμβλύνουμε τα όρια του νόμου και αυτό που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενο το άρθρο 16. Και ξέρετε τι σημαίνει για τη δημόσια παιδεία το άρθρο 16.
Ένα πράγμα που με ενοχλεί, κύριε συνάδελφε, είναι το να φθάνετε από ένα πραγματικό πρόβλημα στο αν εμείς θέλουμε να κάνουμε τη δημόσια παιδεία κάτι άλλο και μόνο για αυτούς που έχουν λεφτά.
Εμείς θα φέρουμε ρύθμιση εδώ στη Βουλή, για να αμβλύνουμε τα όρια του νόμου και θέλω να δω τι θα κάνετε. Γιατί εμείς το ζούμε το πρόβλημα και βεβαίως καταλαβαίνουμε ότι σε έναν φοιτητή, ο οποίος έχει έξι και επτά μόρια, το Τμήμα του ΤΕΙ της Αθήνας ή του Πανεπιστημίου της Αθήνας δεν του το επιτρέπει με τίποτα,γιατί του τριπλασιάζει τον αριθμό και έχει περιορισμένα εργαστήρια ή αμφιθέατρα. Γιατί όταν τριπλασιάζεται ο αριθμός, είναι αυτό το πρόβλημα.
Και προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να είμαστε σύννομοι, να μην παραβιάζουμε το άρθρο 16,γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και το οποίο έχει επικαλεστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, και να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε αυτές τις ημέρες. Μην μου λέτε, λοιπόν, ότι με αυτό τον τρόπο αποκλείουμε φοιτητές. Ίσα ίσα αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Στις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές, όπου πάει ένας πολύ μεγάλο όγκος και ανθρώπων που έχουν αιτηθεί με τον ηλεκτρονικό τρόπο, εκεί θα ιδωθούν τα πράγματα –νομίζω- με πάρα πολύ ελαστικό τρόπο και με τη ρύθμιση που θα κάνουμε για να αμβλύνουμε τα όρια.
Όσο για το εξάμηνο, δεν χάνεται για κανέναν φοιτητή για τον απλό λόγο ότι μπορεί να δώσει την εξεταστική. Και να σημειώσω παρενθετικά ότι πρώτη φορά βγήκαν τα αποτελέσματα των μετεγγραφών τόσο νωρίς. Καθυστερούσαν πολύ περισσότερο, εκτός από την προηγούμενη χρονιά που όλοι πήγαν όπου ήθελαν, με την απόφαση που είχε πάρει ο κ. Λοβέρδος. Είναι η πρώτη χρονιά λοιπόν που βγαίνουν τόσο γρήγορα. Δεν χάνει κανείς το εξάμηνό του. Δίνει εξεταστική στο πανεπιστήμιο που είναι.
Έχετε δίκιο ότι πέφτουν οι μετεγγραφές και πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να γίνεται γρήγορα. Αυτό θα γίνει από του χρόνου, γιατί θα έχουμε ηλεκτρονική συμπλήρωση όλων των στοιχείων ευθύς εξαρχής, με το που εγγράφεται ένας φοιτητής. Αλλά προσπαθούμε να θεραπεύσουμε το ζήτημα και να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές μάς επιτρέπει ο ήδη υπάρχων νόμος και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :