Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Εκλογές ΝΔ: Όχι σε αρχηγό-υπηρέτη των Μνημονίων

Του Γιώργου Βαγιωνά, Βουλευτή ΝΔ Νομού Χαλκιδικής

Η εκλογή νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία είναι μία πολύ καλή ευκαιρία- και αφορμή- να επανεξετάσουμε, να αξιολογήσουμε και να εξάγουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την διαδρομή, τις επιλογές και την γενικότερη στάση του καθενός απέναντι σε αυτό που προκάλεσε τα όσα περνάει σήμερα η ελληνική κοινωνία: τα μνημόνια.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Νέα Δημοκρατία βιώνει μία κρίση ταυτότητας, ως απόρροια όσων στελεχών εντός της παράταξης από την αρχή της ελληνικής κρίσης υπερθεμάτισαν με σθένος και υποστήριξαν τυφλά τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. Ήδη από το 2010 συγκεκριμένα πρόσωπα εντός της παράταξής μας έσπευσαν να αναδείξουν τα Μνημόνια σε "πανάκεια". Τα υπερασπίστηκαν χωρίς επιφυλάξεις. Τα ψήφισαν και με τα δύο χέρια από την πρώτη στιγμή.
Στις 10 Ιανουαρίου, οι εκλογές δεν θα κρίνουν μόνο το πρόσωπο που θα ηγηθεί της παράταξής μας αλλά θα καθορίσουν το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα που το πρόσωπο αυτό θα προσδώσει στην Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή εκτείνεται από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι και τις  παρυφές της αριστεράς με επίκεντρο πάντα πολιτικές που υπηρετούν τον άνθρωπο και όχι έναν κακώς εννοούμενο "θατσερισμό" της δεκαετίας του '90, ούτε αντιστοίχως τα συμφέροντα των κερδοσκοπικών αγορών. Τα μνημόνια όμως με τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ως ένας εκ των δύο διεκδικητών της ηγεσία της Νέας Δημοκρατία- ταυτίστηκε με κλειστά μάτια, και τα οποία ο ίδιος ανήγαγε σε αναγκαιότητα για την χώρα, δεν μπορούν ούτε επιτρέπεται να ταυτιστούν με την παράταξή μας. Όταν ο Γιώργος Βαγιωνάς αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στα μνημόνια καταστροφής της χώρας, το έκανε γιατί πίστευε ότι ρόλος και λόγος ύπαρξης της Νέας Δημοκρατίας ήταν να αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια εξαθλίωσης ενός ολόκληρου λαού. Τότε όμως- αλλά ακόμα και σήμερα παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει- ο σημερινός διεκδικητής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με οποιονδήποτε τρόπο επιχειρεί να πείσει ότι τα μνημόνια ήταν σωτηρία για τον τόπο. Ήταν και παραμένει ορκισμένος οπαδός των μνημονίων. Με μία σημαντική επισήμανση όμως στο σημείο αυτό: ότι τα μνημόνια που υποστηρίζει ο  Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσδιορίζουν- και ούτε πρέπει να το κάνουν - το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα μίας παράταξης που υπηρετεί τον άνθρωπο.
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει ένα αρχηγό που δεν θα δημιουργεί στον κόσμο την καχυποψία ότι λειτουργεί ως ενδολογόχος των μνημονίων ή ότι ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού για να εφαρμόσει τα μνημόνια καλύτερα ακόμα και από τους εμπνευστές τους. Αλλά για να τα αλλάξει με πίστη όχι με πίστη στις πολιτικές τους αλλά με δύναμη στην ανατροπή τους. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως γνήσιος εκφραστής αυτού που είναι η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα του μεσαίου χώρου που υπηρέτησε ο Κώστας Καραμανλής, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να μην επιτρέπει η παράταξή μας να παρεκτραπεί σε ένα κόμμα παρίας των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας του ΔΝΤ. Και αυτό πρέπει να το διασφαλίσουν με την ψήφο τους όλες οι Νεοδημοκράτισες και
οι Νεοδημοκράτες στις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: