Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Να σταματήσει το έγκλημα!

Επιστολή της  Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο

Η Συνεχιζόμενη τραγωδία στο Αιγαίο κάνει επιτακτικό το αίτημα: Να σταματήσει τώρα το έγκλημα! Αυτό ζητά με χτεσινή επιστολή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο,για τη συνεχιζόμενη τραγωδία των προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναφερόμενη στους νεκρούς από τα ναυάγια, επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο αριθμός των εξακριβωμένων νεκρών προσφύγων και μεταναστών στον «υγρό τάφο» του Αιγαίου ξεπερνάει πλέον κατά πολύ τους 100 για φέτος.
Και συνεχίζει: «Αυτά είναι και τα "δείγματα γραφής" της νέας φάσης της επιχείρησης "Ποσειδών" που ξεκίνησε στις 28/12, της ενισχυμένης δηλαδή παρουσίας της Frontex στο Αιγαίο (...) Η κλιμάκωση της καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που εκδηλώνεται και στις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκρότηση σώματος συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής της ΕΕ, οξύνει το πρόβλημα, αποθρασύνει τα δουλεμπορικά κυκλώματα, εξαναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να παραδίδονται στα νύχια τους, ακολουθώντας τα πιο ριψοκίνδυνα δρομολόγια, αυξάνοντας τις εκατόμβες των θυμάτων. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σταθμό καταναγκαστικής συγκέντρωσης εκατοντάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων». Οι εξαγγελίες της ΕΕ για τη δήθεν μετεγκατάσταση προσφύγων στα διάφορα κράτη - μέλη της αποδεικνύεται κοροϊδία, τονίζεται στην ανακοίνωση. Στην κατεύθυνση αυτή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναφέρει βασικά αιτήματα που διεκδικεί σήμερα το ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα:
-- Να διασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές τους χώρες στις χώρες τελικού προορισμού τους.
-- Να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα των δουλεμπόρων.
-- Να αυξηθούν τα μέσα και το προσωπικό διάσωσης.
-- Να παύσουν τα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX κ.λπ.).
-- Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, με πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και ειδική μέριμνα για ανήλικους, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
-- Κανένα «κέντρο διαλογής», καμία διάκριση προσφύγων και μεταναστών, καμία απέλαση και κράτηση.
-- Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος, ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να συνεχίσουν στις χώρες προορισμού τους.
-- Να καταργηθούν άμεσα και καθολικά ο Κανονισμός Δουβλίνο 3, η Συνθήκη Σένγκεν (που η ουσία του δεν είναι η «ελεύθερη μετακίνηση», αλλά συνιστά μηχανισμό παρακολούθησης και καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων).
-- Να καταργηθεί η οδηγία 2008/115 που προβλέπει τη 18μηνη κράτηση των μεταναστών.
-- Να μη συσταθεί το προωθούμενο σώμα Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής.
-- Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στη Συρία, στη Λιβύη κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: