Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Μετά από 20 χρόνια παραδοσιακό πανηγύρι στο Παλαιόκαστρο

Με πανηγυρικό τρόπο ψάλθηκε σήμερα , στο Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής,  στον ομώνυμο Ναό, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στη μνήμη του  Αγίου Αθανασίου.

Καταστόλιστος ο Ναός μέσα και έξω σε προετοίμαζε  τη χαρά , την πνευματική και την υλική, που θα απολάμβανες.
Από μέρες οι κάτοικοι ετοίμαζαν τα πάντα έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα ανήμερα της γιορτής του Αγίου.


Μετά την ακολουθία του Εσπερινού έγινε η λιτάνευση της Αγίας εικόνας από τον Ιερό Ναό  μέχρι το παλιό το χωριό για να μεταφέρει και εκεί τη χάρη του.


Ο πρωτοψάλτης του Ναού Ματθαίου Αθανάσιος παραχώρησε το δεξιό αναλόγιο και «μετακόμισε» στο αριστερό  στους Παναγιώτη Κουντουρούδη πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης και στον πρωτοψάλτη Σούσουρα Χρήστο που τίμησαν με την παρουσία τους τον Άγιο Αθανάσιο.


Στο κήρυγμα του ο πατέρας Νικόλαος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Αγίου Αθανασίου που «Ορθοδοξίας φυτεύσας τα δόγματα, κακοδοξίας ακάνθας εξέτεμε».









Μετά τη Θεία Λειτουργία ευλογήθηκαν τα εδέσματα που ετοίμασαν οι κάτοικοι του χωριού και προσφέρθηκαν άφθονα στους κατοίκους.  Από κριθαράκι με κρέας και διάφορα κρεατικά και πίτες μέχρι και γλυκά, που οι οικονομάδες «σκίστηκαν» να εξυπηρετήσουν τους πάντες.

Παρόν και ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος με την χορευτική του ομάδα που χόρεψε Χαλκιδικιώτικους και άλλους χορούς.




Δεν έλειψε και παραδοσιακή ορχήστρα που κάτω από τους ήχους της χόρεψαν οι κάτοικοι. Αλλά και ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ δεν πήγε παραπίσω. Και χόρεψε αλλά καί τραγούδησε δίνοντας μια ξεχωριστή εικόνα στην όλη εκδήλωση.


Και αυτή το  ξεχασμένη πανηγύρι ξαναζωντάνεψε ο νέος εφημέριος του Ναού πατέρας Νικόλαος Ματθαίου, που κάτω από τη οδηγίες του έγιναν οι πρέπουσες ετοιμασίες για τον καλύτερο εορτασμό.
Την τελευταία φορά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, λειτουργία και πανήγυρις, έγινε κάπου  είκοσι χρόνια πίσω.







Δεν υπάρχουν σχόλια: