Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Δηλώσεις συνδικαλιστών για τα 16χρονα του ΠΑΜΕ


16 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ. 16 χρόνια προσφοράς και αγώνων, αταλάντευτα, ασυμβίβαστα απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, το πολιτικό τους προσωπικό, τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δημοσιεύουμε σήμερα τις πρώτες δηλώσεις στελεχών του εργατικού κινήματος που συμμετείχαν στην ίδρυση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.
……………………………………………………..
Δήλωση του Σπύρου Ράλλη ιδρυτικού μέλους του ΠΑΜΕ.
Τέως γραμματέα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών
Με την ευκαιρία του γιορτασμού των  16 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ εκφράζω τον ταξικό χαιρετισμό μου σε όλους όσους συνέβαλαν στην αγωνιστική ταξική πορεία του μετώπου που συνέβαλε αποφασιστικά στους αγώνες της εργατική τάξης και του λαϊκού κινήματος στην πατρίδα μας.
Είμαι σίγουρος ότι αυτή η πορεία θα συνεχισθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να αποκρουστούν οι βάρβαρες ταξικές πολιτικές της Ε.Ε και του κεφαλαίου και όσοι τις υπηρετούν συνδικαλιστικά και πολιτικά.

Δήλωση του Φώτη Βαρδή
Μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Στα περισσότερα εκ των 16 χρόνων εργατικών αγώνων, εργάστηκα και εργάζομαι μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Εκείνο που με συνεπήρε και με κέρδισε αυτά τα χρόνια ήταν η ανάγκη, όπως αυτή εκφράζονταν και από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΜΕ, να ξεφύγει το εργατικό κίνημα από το ρεφορμιστικό κλοιό. Δεν τα καταφέραμε φυσικά όλα, αλλά κερδίσαμε πολλά από τότε. Εύχομαι και ελπίζω η σημερινή και οι μελλοντικές γενιές αγωνιστών, να οδηγήσουν το ΠΑΜΕ να επιτύχει το σκοπό του. Να ανατραπεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, ο οικονομισμός και ο μεταρρυθμισμός...

Δήλωση του Δημήτρη Αλιστρατινού,
Ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΜΕ
Το συνδικαλιστικό μας κίνημα και πιο συγκεκριμένα η συνδικαλιστική μας παράταξη (Α.Δ.Ε.Σ.) υπήρξε συνιδρυτική δύναμη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.). Στην κατεύθυνση συγκρότησης του Μετώπου με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, από τη δική μας την πλευρά, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του ιστορικού ηγέτη του κλαδικού μας κινήματος, Κώστα Αρτεμίου. Σήμερα παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην πατρίδα μας, φαίνεται πόσο αναγκαία ήταν η συγκρότηση του Π.Α.ΜΕ. και των πολιτικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων που έθεσε για το εργατικό κίνημα και το λαό μας. Αυτά τα χρόνια δώσαμε σκληρούς και επιτυχημένους αγώνες, ελπίζω ότι και οι νέες γενιές των εργαζομένων που βρίσκονται στα χνάρια μας να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών. Είμαι βέβαιος ότι το Π.Α.ΜΕ. θα δώσει διεξόδους μέσα από ταξική αγωνιστική κατεύθυνση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος ελληνικός λαός.


Δήλωση του Πολύβιου Τσίρκα,
 Ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΜΕ

Ιστορική στιγμή η ίδρυση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου εδώ και 16 χρόνια, γιατί ήταν και είναι ο μόνος ταξικός πόλος που αντιστάθηκε στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε κυβέρνησης και της εργοδοσίας, ενώ από την άλλη πλευρά η ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και λοιπές οργανώσεις ήταν σε όλα αυτά τα χρόνια ανύπαρκτες και στήριζαν τις κυβερνητικές και εργοδοτικές πολιτικές.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα πρέπει να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ ώστε να συγκροτηθεί μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ η πλατιά λαϊκή κοινωνική συμμαχία, που θα είναι ικανή να αντισταθεί στις καπιταλιστικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκφραστών της στη χώρα μας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική με ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης της οικονομίας που θα υπηρετεί τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και τις λαϊκές οικογένειες.

Δήλωση του Φώτη Κατσικαρώνη,
 Ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΜΕ

Στο τέλος της δεκαετίας του ’90 τα συνεργαζόμενα ταξικά σωματεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, ανά την Ελλάδα θεώρησαν αναγκαίο να ιδρύσουν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ώστε να υπάρχει ένας πιο οργανωμένος συντονισμός πάλης της εργατοϋπαλληλικής τάξης της χώρας μας απέναντι στο ντόπιο κατεστημένο βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες κλπ.
Αν και το ΠΑΜΕ χτυπήθηκε από το σύστημα, κατάφερε να οργανώσει την εργατική τάξη και οι ταξικοί λαϊκοί αγώνες είχαν άμεσα αποτελέσματα προς το συμφέρον της.
Με την οικονομική κρίση του καπιταλισμού το εργατικό κίνημα της χώρας μας δέχτηκε ανελέητη επίθεση με αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων αλλά λαό κλείσιμο μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. Γι΄ αυτό και παρουσιάζεται αυτή την περίοδο μια αγωνιστική κάμψη στο κίνημα κατά την άποψή μου. Εκτιμώ όμως ότι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ήτανε η αναγκαιότητα δημιουργίας του από τους εργαζόμενους όπως αναφέρω και πιο πάνω, έχει παρελθόν, έχει παρόν, αλλά πιστεύω ότι έχει και μέλλον γιατί αυτό εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, να στηρίζουν το ταξικό κίνημα ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν μέρος της υπεραξίας που παράγουν.

Δήλωση του Βασίλη Αρτεμίου
Προέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών.
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΑΜΕ
16 χρόνια πέρασαν από την ίδρυση του ΠΑΜΕ.
16 χρόνια διαρκών συγκρούσεων με την εργοδοσία, αλλά και τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό.
Στόχος: η εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος και η προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης.
Το μέσον: η ανάπτυξη συνδικαλιστικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό και η συσπείρωση υγειών δυνάμεων γύρω από αυτό.
Τα 16 χρόνια που πέρασαν έχουμε καταφέρει πολλά και δεν είναι τυχαίο ότι οι συνδικαλιστές του εξωτερικού η πρώτη λέξη που λένε όταν ακούν Ελλάδα, είναι ΠΑΜΕ. Μια λέξη που γι΄ αυτούς συμβολίζει τους αγώνες που δίνονται στην Ελλάδα, για όλους εμάς, την λαϊκή εργατική οικογένεια, την ελπίδα.



Δήλωση του Κώστα Γεωργακόπουλου

Πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης,
 ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΜΕ

Εμείς που ξεκινήσαμε πριν από 16 χρόνια την οργάνωση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με το ΠΑΜΕ, με ιδιαίτερη χαρά σήμερα βλέπουμε ότι αυτή μας η πρωτοβουλία δικαιώθηκε στη ζωή.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σήμερα είναι η μοναδική δύναμη στο συνδικαλιστικό κίνημα που υπερασπίζεται τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης σε ταξική κατεύθυνση ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφάλαιο και ενάντια σε κάθε πολιτική διαχείριση που τις εξυπηρετεί.


Δήλωση του Κώστα Αρτεμίου

Πρώην προέδρου της ΠΟΕΕΠ, ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΜΕ

Αισθάνομαι περήφανος γιατί η επιλογή για την ίδρυση του ΠΑΜΕ δικαιώνεται από τους αγώνες του, την πορεία του, τη στάση του απέναντι στην εργοδοσία και τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Το ΠΑΜΕ είναι ένα εργαλείο για την προστασία των εργαζομένων . Οι εργαζόμενοι στην Coca Cola το έχουν νοιώσει πολύ καλά γιατί στηρίζει τον αγώνα τους.
Είναι ανάγκη να στηριχτεί, να δυναμώσει και να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: