Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Για το ναρκω-φεστιβάλ που θα γίνει στην Αθήνα


Στη χώρα μας, περίπου 5.000 άνθρωποι ζήτησαν απεξάρτηση από την κάνναβη το 2013, ποσοστό 21,5%, δηλαδή πάνω από το 1/5 του συνόλου των χρηστών ναρκωτικών ουσιών που απευθύνθηκε για θεραπεία σε κάποιο πρόγραμμα. Από το 2009, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 119%. Στην Ευρώπη, το ίδιο έτος, περίπου 59.000 άνθρωποι που ξεκινούσαν για πρώτη φορά θεραπεία, αφορούσε την κάνναβη.(στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες από το ΕΚΤΕΠΝ και περιλαμβάνονται στην «Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2014»).
Στον αντίποδα έχουμε: «Η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό, είναι βοτάνι θεραπευτικό». «Φυλακή ή αποποινικοποίηση;». Αυτά είναι μερικά από τα σλόγκαν του ναρκωφεστιβάλ που θα γίνει στις 9 Μάη στην Αθήνα, με στόχο την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Ανάμεσα στουςδιοργανωτές είναι η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ο Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑδιάφορες ΜΚΟ κ.ά. Κεντρικό σύνθημα του ναρκωφεστιβάλ: «Μείωση της βλάβης». Το προπαγανδιστικό κείμενο που το συνοδεύει αποτελεί μνημείο αντιεπιστημονικών ιδεολογημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Η χρήση και κατάχρηση ουσιών είναι ζήτημα δημόσιας υγείας (...) Εχει διογκωθεί σαν πρόβλημα τα τελευταία 60 χρόνια, κυρίως επειδή βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας (...) Το αποτέλεσμα είναι η γιγάντωση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της βλάβης που προκαλείται στους χρήστες».
Μέχρι κεραίας, όλα, μα όλα, τα παραπάνω είναι η σημαία, ο πυρήνας και η ραχοκοκαλιά της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, η οποία προτρέπει τα κράτη - μέλη της πότε ευθέως να αποποινικοποιήσουν τη χρήση κάνναβης (αλλά κι άλλων ναρκωτικών), πότε δια της πλαγίου οδού, με τη μετατροπή της ποινής σε πταίσμα, ειδικά στην «καλλιέργεια, κατοχή και χρήση για ιδιωτική ανάγκη»!
Πρόκειται για ιδεολογήματα που ακούστηκαν πρώτα από τους διακομματικούς συμμάχους της ναρκωκουλτούρας: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.ά. και προπαγανδίστηκαν σταθερά για πολλά χρόνια, στρώνοντας το έδαφος για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών. Είναι εκείνοι που έφεραν στην Ελλάδα μια σειρά ψευτοδιλήμματα, που αναμασούν σήμερα όλοι οι διοργανωτές του ναρκωφεστιβάλ: «Αποποινικοποίηση ή φυλακή», «πάταξη του παράνομου εμπορίου». Τα επιστημονικά στοιχεία που μπορούν να αποδυναμώσουν τέτοιου είδους επιχειρήματα είναι αμέτρητα. Εμείς απλά θα στοχεύσουμε στην κοινή λογική, αναφέροντας ότι μέχρι και το 2010, ούτε το 1,4% όσων πιάνονταν για χρήση και κατοχή κάνναβης δεν καταδικάζονταν γι' αυτό το αδίκημα και θα «αναρωτηθούμε» με ποιον τρόπο θα χτυπηθεί το παράνομο εμπόριο, όταν σήμερα στη χώρα μας, το 80% των ναρκωτικών έρχεται από τη θάλασσα, δηλαδή με τις πλάτες του εφοπλιστικού κεφαλαίου; Αφού η πορνεία είναι νόμιμη, γιατί δεν έπαψε να υπάρχει και παράνομη; Στόχος όλων των παραπάνω είναι η καλλιέργεια ανοχής και συμφιλίωσης μ' ένα σύνθετο πολυπαραγοντικό κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι τα ναρκωτικά, και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας ότι τα ναρκωτικά είναι παράνομα γιατί είναι επικίνδυνα κι όχι το αντίστροφο. Μια βόλτα από τις δομές που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση αρκεί.
Είναι η πολιτική της ΕΕ που έρχεται να σηματοδοτήσει τα όρια του συστήματος, στοχεύει στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό των συνειδήσεων ανάμεσα σε δύο δρόμους (αποποινικοποίηση ή φυλακή), πάντα εντός καπιταλιστικού συστήματος. Και οι δύο πολιτικές, «της καταστολής ή της απελευθέρωσης», έρχονται να συγκαλύψουν και να διαιωνίσουν τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Πρόκειται για αποτελεσματικές ασφαλιστικές δικλείδες του συστήματος, που διευρύνουν τον κοινωνικό έλεγχο, εκμηδενίζουν αντιστάσεις των ανήσυχων και ανυπότακτων νέων απέναντι στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, μέσω της καταστολής του πνεύματος που επιβάλλουν τα ναρκωτικά.
Οσο για τη διαστρέβλωση ακόμη και της 9ης Μάη κι ό,τι η συγκεκριμένη ημερομηνία σηματοδοτεί για την πορεία της ανθρωπότητας, η απόπειρα να στραφούν οι θυσίες και η απέχθεια του λαού απέναντι στο φασισμό και τα εγκλήματά του, σε μια «70ή επέτειο της πτώσης του φασισμού - συγκέντρωση με χαμόγελα και τραγούδια», είναι χυδαία!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να μην ξεχνάμε και τα "Φεστιβάλ Ομίχλης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: