Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ- ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ!



ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!


         Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού 2/4/2015 και οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν ξεγελούν γιατρούς και υγειονομικούς που έχουν εξουθενωθεί. Κανένα φως στο τούνελ δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο κυριαρχεί η κρατική υποχρηματοδότηση και η εμπορευματοποίηση της υγείας.                                               
          Η σημερινή απαράδεκτη και  επικίνδυνη κατάσταση στη δημόσια υγεία- πρόνοια για ασθενείς και εργαζόμενους, δεν μπορεί να κρυφτεί  πίσω από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης. Αυτή η άθλια κατάσταση που κυριαρχεί δεν μπορεί να αναστραφεί, όσο δεν θίγεται και δεν καταργείται η επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους τομείς, όσο η χώρα είναι προσδεμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.                                                                           Κανένα φως στο τούνελ δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια της πολιτικής «πρώτα οι δανειστές και η ανάπτυξη των κερδών», στα πλαίσια της πολιτικής του εξωραΐζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια οι ανατροπές που ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας (λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ελαστικές σχέσεις εργασίας, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, άγριες πληρωμές των λαών για την υγεία κ.ά).      
         Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά σε ποιούς είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση. Δεν είναι δεσμευμένη απέναντι στο λαό, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στους φαρμακοβιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους οποίους οι οργανισμοί αυτοί υπηρετούν. Γι αυτούς βρίσκει και εξασφαλίζει ζεστό  χρήμα στην ώρα που το θέλουν, ενώ για το λαό εξασφαλίζει «λιτό βίο» και ξαναζεσταμένα λιτά πιάτα.
          ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Ανακοίνωσε προσλήψεις 4500 υγειονομικών (οι 700 επικουρικοί) για το 2015, οι οποίες ήταν ήδη προγραμματισμένες και για πολλοστή φορά αναγγελμένες και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για τα 200 κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που απαιτούνται 800 εργαζόμενοι ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 500 με ελαστικές εργασιακές σχέσεις για δύο χρόνια.
    Οι προσλήψεις αυτές ακόμα κι αν έρθουν στις μονάδες υγείας μέσα στο 2015 είναι ελάχιστες μπροστά στις τεράστιες σημερινές ελλείψεις  και τις πραγματικές ανάγκες. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί 17.000 υγειονομικοί. Μόνο στον Ευαγγελισμό χρειάζονται άμεσα 1000 εργαζόμενοι, 300 στο Αμαλία Φλέμινγκ. Το προσωπικό κύρια στη νησιωτική Ελλάδα, βρίσκεται μόνιμα κάτω από τα όρια ασφαλείας.
Στα ιδρύματα πρόνοιας βασιλεύει η κινητικότητα, τα αλλότρια καθήκοντα. Σε αρκετούς νομούς δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ αρκετά εργαστήρια στο ΠΕΔΥ δεν λειτουργούν από έλλειψη προσωπικού και αντιδραστηρίων. 
Οι υποστελεχωμένες κλινικές θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν και  να κλείνουν, τα ΚΥ να λειτουργούν σαν διαμετακομιστικά κέντρα. Η εντατικοποίηση και τα χρωστούμενα ρεπό θα αυξάνονται, η ταλαιπωρία και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών θα μεγαλώνει.
Την ίδια στιγμή που το κράτος χρηματοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τραπεζίτες, βιομήχανους και εφοπλιστές, από την αφαίμαξη του λαού, δεν της περισσεύουν λεφτά για να ξανανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία και οι  δεκάδες κλινικές και τμήματα που παραμένουν κλειστά.                                                                                                  Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι έχει προτεραιότητα την υγεία του λαού. Προτεραιότητα της είναι η ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη, η στήριξη της λυκοσυμμαχίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Θα εφαρμόσει πλήρως τον προϋπολογισμό για το 2015 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση (τον οποίο καταψήφισε ως μνημονιακό ο ΣΥΡΙΖΑ) και μειώνει ακόμα παραπάνω την ήδη ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας. Αποτέλεσμα είναι  να μεγαλώνουν συνεχώς οι ελλείψεις ακόμα και σε βασικά υλικά και φάρμακα και να υπάρχουν νοσοκομεία που σύντομα θα βρεθούν σε αδυναμία να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Αντί να χρηματοδοτήσει με επάρκεια από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα δημόσια νοσοκομεία ,το ΠΕΔΥ και τα προνοιακά ιδρύματα, ο Υπ. Υγείας υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει το θέμα το Σεπτέμβρη κι ότι θα «παραιτηθεί» εάν κλείσει νοσοκομείο.
ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ: Παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες στους εργαζόμενους εξακολουθούν να οφείλονται δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) πολλών  ετών και μηνών. Ο Υπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί πότε θα κατατεθεί η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα Γενάρη- Φλεβάρη- Μάρτη και στους γιατρούς οι περικοπές στις εφημερίες προηγούμενων ετών.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ: Η κατάργηση του 5ευρου που έχει φροντίσει ήδη να μαζέψει η κυβέρνηση από άλλα χαράτσια, δεν επαρκεί από μόνη της μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες πληρωμές των ασθενών για συμμετοχή σε εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα. Για άλλη μια φορά έμεινε αναπάντητο το αίτημα για κατάργηση όλων των πληρωμών για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Η ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο σύστημα ασφαλισμένων και ανασφάλιστων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σημαίνει εξίσωση δικαιωμάτων προς τα κάτω, αφού και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα αλλού συμμετοχή, αλλού εξ ολοκλήρου! Ποιά είναι λοιπόν η  πρόνοια του κράτους;  
Είναι σαφές ότι η  πολιτική υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και της εμπορευματοποίησης της υγείας συνεχίζεται. Συνεπώς, τα οξυμμένα προβλήματα στην υγεία- πρόνοια για ασθενείς και υγειονομικούς θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν, οι ανισότητες να μεγαλώνουν.                                                                                     
Στις 2 Απρίλη οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από 90 νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιδρύματα πρόνοιας από όλη τη χώρα, από τον Έβρο ως την Κρήτη, από τη Ρόδο ως την Κέρκυρα συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Υγείας και ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Ήρθαν αγανακτισμένοι και έφυγαν ακόμα πιο αγανακτισμένοι από τις απαντήσεις και δικαίως!                          Δεν υπάρχουν περιθώρια για καμιά πίστωση χρόνου σε μια πολιτική που οξύνει τα προβλήματα υγειονομικών και ασθενών.              

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ για την κατάργηση όλων των μνημονικών και εφαρμοστών νόμων. Μπαίνουμε μπροστά για να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις, να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα ΔΣ. Εκεί όπου αδρανούν, ή κωλυσιεργούν, να πάρουν την πρωτοβουλία, τα ίδια τα μέλη των σωματείων, με συγκέντρωση υπογραφών κά.                             Να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μαζί με άλλα σωματεία και λαϊκούς φορείς. Να αναδειχθούν τα προβλήματα υγείας-πρόνοιας με συνεντεύξεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις κ.ά.  Διεκδικούμε την αναπλήρωση όλων των απωλειών ως βάση για νέες κατακτήσεις με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες, την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία- πρόνοια με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών και της επιχειρηματικής δράσης σε υγεία- πρόνοια.                                                                                                                                               
Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας –Πρόνοιας) ">   
mso84BEDmso84BED
                                                                                                                                   Αθήνα, 6/4/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: