Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Μεταξύ ... καπιταλιστών ειλικρίνεια!

Σε προχθεσινή εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα «Παραγωγικότητα και Καινοτομία», στην οποία «συμμετείχαν περισσότεροι από 250 επιχειρηματίες και ανώτατα διευθυντικά στελέχη από τους τομείς της Βιομηχανίας, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών»,
 όπως μας πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οταν το "κεφάλαιο" λιμνάζει και μένει ανεκμετάλλευτο, π.χ. μηχανές, κτίρια, εργοστάσια σε αδράνεια και ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας δεν αξιοποιείται, τότε οδηγούμαστε σε βαθύτερη ύφεση. Οσο η παραγωγικότητά μας είναι χαμηλή ή οι μισθοί μας θα είναι χαμηλοί ή η ανεργία θα βρίσκεται στα ύψη ή και τα δύο θα συμβαίνουν ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει σήμερα».
Μα, πού πήγανε άραγε οι αναλύσεις ότι «οδηγηθήκαμε σε κρίση γιατί καταναλώναμε περισσότερα απ' ό,τι παράγαμε», ότι «οι μισθοί κατακρεουργήθηκαν και η ανεργία εκτοξεύτηκε εξαιτίας του νεοφιλελευθερισμού, των μερκελιστών και των κυβερνήσεων που μας έβαλαν στα μνημόνια»; Οπως αποδεικνύεται και από τα λεγόμενα του προέδρου των βιομηχάνων, τέτοιου είδους κάλπικες και αποπροσανατολιστικές «αναλύσεις» για τα αίτια της κρίσης προσφέρονται για «λαϊκή κατανάλωση», όχι όμως και για τα φόρουμ της αστικής τάξης: Εκεί λένε χωρίς περιστροφές (έστω και με τις δικές τους ορολογίες) ότι η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει όσο το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο λιμνάζει, όσο μένει ανεκμετάλλευτο γιατί δεν μπορεί να επενδυθεί με το ανάλογο κέρδος, οπότε και συμπιέζονται οι μισθοί και ανεβαίνει η ανεργία.
Για να παραφράσουμε τη γνωστή λαϊκή ρήση ...«μεταξύ ...καπιταλιστών ειλικρίνεια»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: