Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Μεγάλη Παρασκευή: Λύπη και προσδοκία χαράς

Ὅτε ἐκ τοῦ ξύλου σε νεκρόν, ὁ Ἀριμαθαίας καθεῖλε, τὴν τῶν ἁπάντων ζωήν, σμύρνῃ καὶ σινδόνι σε Χριστὲ ἐκήδευσε, καὶ τῷ πόθῳ ἠπείγετο, καρδίᾳ, καὶ χείλει, σῶμα τὸ ἀκήρατον, σοῦ περιπτύξασθαι, ὅμως συστελλόμενος φόβῳ, χαίρων ἀνεβόα σοι. Δόξα, τῇ συγκαταβάσει σου Φιλάνθρωπε.  

Σήμερα είναι Μεγάλη Παρασκευή. Είναι η μέρα που ο Χριστός ξεψύχησε πάνω στο Σταυρό. Είναι μέρα λύπης και πένθους. Μέρα της ταφής του Kυρίου. Όμως η Ανάσταση πλησιάζει και η προσμονή της δίνει παρηγοριά. 
Από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι χριστιανοί πηγαίνουν στις εκκλησίες. Οι Ακολουθίες με τους ωραίους ύμνους και τα αναγνώσματα βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν, σαν να ήταν εκεί, το Μυστικό Δείπνο, τη σύλληψη, τη δίκη, τη Σταύρωση του Χριστού το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.


Η Αποκαθήλωση
Σήμερα είναι Μεγάλη Παρασκευή. Μέρα ξεχωριστή. Το πρωί οι χριστιανοί κρατώντας λουλούδια πηγαίνουν στην εκκλησία. Προσκυνούν τον Εσταυρωμένο με ευλάβεια και πίστη και αφήνουν τα λουλούδια στη βάση του σταυρού. Τελειώνοντας η Aκολουθία, ο ιερέας αποκαθηλώνει με κατάνυξη το νεκρό σώμα του Ιησού και το τυλίγει με ένα λευκό σεντόνι. Οι πιστοί κάνουν το σταυρό τους. Κάποιοι δακρύζουν. Όμως η χαρά της Ανάστασης που γρήγορα θα έρθει γλυκαίνει τις καρδιές. Καλή Ανάσταση! 

Πένθιμος ο ήχος της καμπάνας μπερδεύεται με τις μυρωδιές της άνοιξης. Οι πιστοί υπομονετικά περιμένουν να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο που ολάνθιστα στολισμένος τους προσμένει. Αργά το απόγευμα ξανά στην εκκλησιά. Τα χείλη όλων ψάλλουν ύμνους, λόγια της Μητέρας του, της Παναγίας, που έχασε το παιδί της: Ω, γλυκειά μου άνοιξη, ολόγλυκο παιδί μου, πού έσβησε η ομορφιά σου;

Τα παπαδάκια με τα εξαπτέρυγα βγαίνουν στον περίβολο της εκκλησίας. Ακολουθεί ο Σταυρός και ο Επιτάφιος. Ο ιερέας, οι ψάλτες, κορίτσια που κρατούν καλάθια με ροδοπέταλα και πλήθος κόσμου συνοδεύουν το σώμα του Χριστού από γειτονιά σε γειτονιά. Και μόνο μια ευχή ακούγεται από τα χείλη όλων: Καλή Ανάσταση! Μια μέρα μετά όλοι αδελφωμένοι θα δίνουν το φιλί της αγάπης μέσα στην ολόφωτη εκκλησιά και θα φωνάζουν με χαρά: Χριστός Ανέστη! Ναι, Αληθώς Ανέστη! Το Πάσχα του Κυρίου ήρθε και ζέστανε τις καρδιές όλων μας!














ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
1) Τα κείμενα από το  ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ
2) Οι φωτογραφίες από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Γαλάτιστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: