Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών σήμερα

Η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να ενισχυθεί η εκστρατεία του Οργανισμού όσον αφορά στην προστασία του μετανάστη. Σαν σήμερα το 1990, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διεθνή Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών και των μελών των Οικογενειών τους».
Σήμερα υπάρχουν στον κόσμο μας περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες. Όλοι τους είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση των αγορών, όπως η φτώχια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση. Επιπλέον, οι μεταναστευτικές πολιτικές γίνονται ολοένα και πιο περιοριστικές. Η ποινικοποίηση των παράτυπων μεταναστών συνεχίζεται. Πολύ συχνά, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των μεταναστών κυρίως από την πλευρά της ασφάλειας. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχει η αυξανόμενη τάση οι μετανάστες να τίθενται σε υποχρεωτική ή παρατεταμένη κράτηση, αν και σύμφωνα με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κράτηση πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Για να προφυλάξουμε τους μετανάστες από την κακομεταχείριση και να τους επιτρέψουμε να συμβάλουν στην ανάπτυξη των χωρών τους αλλά και των χωρών υποδοχής, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι τα δικαιώματα των μεταναστών – όπως και όλων των ανθρώπων – πρέπει να περιφρουρούνται. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να επιβεβαιώσουμε το θεμελιώδη ρόλο του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το πλαίσιο που πρέπει να διέπει την εθνική και διεθνή πολιτική. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο για να ζήσουν και να εργαστούν. Μόνο εξασφαλίζοντας την προστασία τους μπορούμε να τηρήσουμε την υπόσχεση μας για την εφαρμογή όσων προβλέπει η Οικουμενική Διακήρυξη. Ότι η «έμφυτη αξιοπρέπεια, καθώς και τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων αποτελούν το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο». Το ΕΚΚΑ υλοποίησε από το 2007 έως το 2008 το Σχέδιο Δράσης PROGRESS με τίτλο: «Σύγχρονες στρατηγικές ίσης μεταχείρισης: κοινωνική ενσωμάτωση και ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους Ρομά που διαμένουν στην Ελλάδα». Στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος ήταν η διάδοση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι σε άτομα διαφορετικής πολιτισμικής-εθνικής προέλευσης. 
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες ευαισθητοποίησης: • Κλιμάκια για την ενημέρωση επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε Δήμους, Νομαρχίες και νοσοκομεία. Τα κλιμάκια έλαβαν χώρα στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Φλώρινα, τη Σάμο, την Κέρκυρα και το Διδυμότειχο. • Συναυλία ανοιχτή στο κοινό, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τίτλο: «Η Διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας» • Ενημερωτική συνάντηση στην Αθήνα με θέμα: «Ίση μεταχείριση για όλους: έχει γίνει αρκετή πρόοδος»; • Τηλεοπτικό & ραδιοφωνικό spot κατά των διακρίσεων με βασικό μήνυμα: «Η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι δικαίωμα όλων» • 2μερο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: «Ίση μεταχείριση για όλους: Στόχοι και αποτελέσματα του Σχεδίου Δράσης του ΕΚΚΑ για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους Ρομά που διαμένουν στην Ελλάδα». Επιπλέον, το ΕΚΚΑ υλοποιήστε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PROGRESS 2010, το Σχέδιο Δράσης με τίτλο: «Εργαζόμενες μετανάστριες & ισότητα: προοπτικές προς μία συνεκτική κοινωνία». Οι δράσεις του προγράμματος περιλάμβαναν: • Δημιουργία δίγλωσσης ιστοσελίδας (ελληνικά-αγγλικά) www.immigrantwomen.gr η οποία περιλαμβάνει χρήσιμη πληροφόρηση για τις εργαζόμενες μετανάστριες • Εκπόνηση έρευνας (από το ΕΚΚΕ για το ΕΚΚΑ) για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφορούν μετανάστες στον τομέα της απασχόλησης • Διήμερο σεμινάριο στην Αθήνα με θέμα «Δικαιώματα των μεταναστριών στην απασχόληση» • Συνάντηση με εργοδότες στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας • Συμμετοχή σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Μακεδονίας- Θράκης και το Επιμελητήριο Καβάλας με θέμα «Οφέλη της διαφορετικότητας και η καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας» • Συνάντηση με εργοδότες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης • Συνάντηση με εργοδότες στην αίθουσα συσκέψεων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ιωαννίνων • Ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με θέμα: «Μετανάστριες και Απασχόληση στην Ελλάδα: προοπτικές προς μια συνεκτική κοινωνία» Κατά το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, εξυπηρετήθηκαν 196 μετανάστες στους ξενώνες και στα Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης του Ε.Κ.Κ.Α.

ΠΗΓΗ

Για σημερινές εκδηλώσεις ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια: